Natura

El Festival de Senderisme de la Vall Fosca escalfa motors

Del 7 al 9 de juliol se celebrarà la 8a edició del Festival de Senderisme de la Vall Fosca, que forma part d’un cicle de 12 festivals de senderisme als Pirineus, tots amb la filosofia de donar a conèixer el territori i els seus camins, a través d’excursions i posant en valor la figura dels guies locals.
Festivals Senderisme Vall Fosca
photo_camera Imatge de l'espectacularitat del Festival de Senderisme de la Vall Fosca.

El tret de sortida del Festival de Senderisme de la Vall Fosca, un dels 12 Festivals de Senderisme dels Pirineus, serà el mateix dia 7 de juliol a la tarda, amb l’activitat estrella del sopar, observació d’estrelles i caminada nocturna a més de 2000 m, al Parc Nacional, declarat destinació Starlight per la UNESCO el 2018.

Dins del programa es troben activitats de tot tipus i adreçades a públics diversos. Així, trobem propostes més exigents com una caminada vinculada al Parc Nacional i a la història hidroelèctrica de la Vall, i que consisteix a fer un recorregut circular, sortint de Capdella, amb uns paisatges de alta muntanya espectaculars, que aniran acompanyats del guiatge del Parc Nacional i l’Institut Centre d’Estudis de Muntanya del Pallars, o una sortida menys exigent per descobrir les roques més antigues de la Vall Fosca.

I per a un públic familiar, proposem una activitat on farem d’exploradors i coneixerem la fauna i la flora que ens envolta a través de mapes i pistes d’orientació. Tot això a l’entorn del poble d’Antist.

Un dels elements innovadors del Festival és el Campament de muntanya d’època, que s’instal·larà al campament Flamisell a la Pobleta de Bellveí, on es recrearà un campament de muntanya d’estiu com els que organitzaven les entitats excursionistes de començaments del segle XX. Durant tot el Festival es podrà visitar i també s’hi programaran tallers com la construcció de refugis, com obtenir i potabilitzar aigua o sobre les diferents maneres de coure aliments.

Vall Fosca
Un racó de la Vall Fosca.

Ecoturisme i sostenibilitat, conceptes clau del Festival a la Vall Fosca

El Festival de Senderisme de la Vall Fosca és un dels festivals més antics del cicle i s’ha consolidat com una opció d’ecoturisme que posa en valor l’entorn i interactua amb el medi de manera respectuosa.

D’aquesta manera atreu un públic sensible i un visitant de qualitat amb valors de respecte a la natura molt arrelats. A més, aquest any el Festival formarà part d’un pla pilot d’impuls del transport públic, amb el suport de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, i promourà la mobilitat sostenible posant un transport col·lectiu per als participants del Festival. D’aquesta manera, els participants es traslladaran a les diferents activitats en transport públic.

Les inscripcions es poden fer des de la web www.vallfosca.net