FIRES I TRADICIONS

Gran afluència de públic i reivindicació del sector a la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí

Josep M. Dalmau, alcalde la Torre de Capdella, i Jordi Bosch, president de l’Associació de Criadors de Vaquí de Raça Bruna dels Pirineus del Flamisell, reclamen la necessitat de lluitar contra els atacs de fauna salvatge.
DEMOSTRACIÓ PUNTAIRES Fira de la Pobleta de Bellveí
photo_camera Demostyració de puntaires a la Fira de la Pobleta de Bellveí / Sílvia Coll

La Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí va començar, aquest dissabte, amb una gran afluència de públic. Els visitants es van repartir entre el matí per veure el 8è Concurs de Cavall Pirinenc Català, en què van participar prop de 40 animals, de 7 explotacions diferents, i les activitats de la tarda, com el taller de circ i el concert d’acordions amb les Diàdona, les dones acordionistes i percussionistes del Pirineu, on es van exhaurir totes les places.

El concurs de cavall pirinenc català va comptar amb la presència de la subdirectora general de Ramaderia, Mercè Soler, i la coordinadora Territorial d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a l'Alt Pirineu i Aran, Núria Fontanet. En el concurs comarcal, es van premiar set categories diferents (sobranya, sobrany, terçona, terçó, quartó, parella i cavall) i es van repartir 4.200 € en premis, entre les explotacions participants.

CONCURS CAVALL
8è Concurs de Cavall Pirinenc Català / Sílvia Coll

El dissabte es van poder recuperar els àpats populars i així es va poder tornar a esmorzar a la carpa de la Fira, a base de verdura amb rosta i tall rodó de vedella. També es va celebrar el sopar, preparat per tres restaurants del municipi (Hotel Montseny, Hotel Vall Fosca i càmping Vall Fosca).

El diumenge, els actes es van centrar en el 24è Concurs de Vaca Bruna dels Pirineus i la mostra i mercat de raça bruna, i d’altres races de vaca (salers, llemosina i flevick). En total, es van portar més de cinquanta vaques a la fira de 15 explotacions diferents.

En el Concurs es van premiar set categories diferents (vedella, vedell per toro, jònega, terçona, vaca amb vedell, toro i vaca) i es van repartir 4.200 € en premis, entre les explotacions participants, la majoria del municipi, però també algunes de la resta del Pallars Jussà. El diumenge també es van exposar ovelles de la raça autòctona de la zona, raça xisqueta, de dues explotacions diferents.

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, juntament amb el delegat del Govern de l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, van recórrer la Fira i van participar en l’acte de lliurament de premis del Concurs de Raça Bruna dels Pirineus. Dins dels parlaments de les autoritats, tant Josep M. Dalmau, alcalde la Torre de Capdella, com Jordi Bosch, president de l’Associació de Criadors de Vaquí de Raça Bruna dels Pirineus del Flamisell, van destacar la necessitat que el departament prengui accions per lluitar contra els atacs de fauna salvatge. Així mateix, Bosch va demanar que es fes una millor gestió dels boscos. “La lluita contra els incendis s’ha de fer a l’hivern no a l’estiu”, declarava Bosch. Per la seva banda, l’alcalde va explicar que des de l’Ajuntament es dona suport i s’intenta facilitar la feina dels ramaders, i justament aquest any s’han instal·lat 4 repetidors en punts elevats de la muntanya per donar cobertura als collars intel·ligents pel bestiar.

EXPOSICIÓ
EXPOSICIÓ

La consellera Cervera es va comprometre a transmetre aquestes inquietuds a la consellera Jordà, i va explicar que un dels objectius de la conselleria de Drets Socials és aconseguir que la gent jove pugui triar on viure en un futur, i que si volen viure als Pirineus ho puguin fer. Aquest fet el va destacar com a cabdal, donat que el 80 % de la població de Catalunya es concentra a Barcelona i cal lluitar per combatre el despoblament de les zones rurals.

PREMIS VACA BRUNA
Exposició Era era... i ara ni paller ni era. a la Pobleta de Bellveí / Sílvia Coll

A la Fira també es va poder visitar l’exposició Era era... i ara ni paller ni era. . Es tracta d’un recull gràfic i d’eines relacionades amb les construccions agroramaderes: eres, estisores, corrals i pallers, realitzada pel Museu Hidroelèctric de Capdella, juntament amb les veïnes de la Pobleta.

L’exposició es mantindrà durant tot el mes d’octubre i es podrà visitar els caps de setmana