06.12.2022 |
Viure als Pirineus

Els ramaders del Pallars alerten que l'expansió dels voltors els fa la vida impossible

La situació és extremadament delicada. Els ramaders denuncien que s'ha donat preferència a la protecció del voltor per davant de les persones i de l'activitat ramadera al territori. I el darrer capítol que ha encès tots els ànims ha estat el de dos atacs mortals produïts aquest cap de setmana, el primer a una vaca que acabava de parir i l'altre a un poltre nounat. Davant aquesta situació, ramaders i veterinaris parlen de ràbia i impotència.

voltor
voltor
Els ramaders del Pallars alerten que l'expansió dels voltors els fa la vida impossible

"Va ser arribar i no veure la vaca. Estava colgada de voltors. Almenys n'hi havia 100. No és un titular precipitat: es resumeix amb ràbia i impotència davant el sobrecreixement d'aquestes espècies que ataquen animals malalts davant els nostres nassos...". No són paraules triades a l'atzar. Són les expressions que va penjar a la xarxa un veterinari que va assistir al darrer atac dels voltors a la cabanya ramadera del Pallars.

En el fons de la qüestió hi ha la sensació que té molta gent del territori: des de les institucions s'ha impulsat la protecció de certes espècies (cabirols, voltors, senglars...) sense tenir en compte la realitat de les explotacions ramaderes de muntanya que han de buscar un difícil equilibri amb aquestes espècies protegides. Les paraules del veterinari reflexen el sentiment que tenen, ara per ara, ramaders i veterinaris que han de conviure dia a dia amb espècies com els voltors amenaçant els seus ramats i, fins i tot, a ells mateixos que en algunes ocasions han patit per la seva pròpia integritat física.

Davant aquesta situació els ramaders han dit prou i han decidit sortir al carrer i fer sentir la seva veu: no entenen la legislació que afavoreix l'activitat d'empreses farineres com GREFACSA, finançades amb grans quantitats de diner públic i sospitoses pel seu accionariat opac, ni entenen com es pot protegir determinades espècies que són altament perjudicials per a l'activitat agrícola i ramadera de la muntanya.

"Un cop més des de Barcelona imposen unes polítiques que des del territori no s'entenen però que hem d'entomar sense possibilitat ni tan sols de queixar-nos. És una vergonya", explica un ramader de Sort indignat. I al mateix temps que el ramader deia això arribaven els rumors d'un nou atac d'un voltor en una explotació de Tírvia, la tercera en pocs dies. 

Els ramaders del Pallars alerten que l'expansió dels voltors els fa la vida impossible
Comentarios