Els Pallars Jussà promou els horts socials

Nou famílies amb dificultats del Pallars Jussà es beneficien del projecte d’horts socials que per tercer any posen en funcionament els Serveis Socials del Consell Comarcal

horts socials_4320x3240
photo_camera El president del Consell Comarcal ha visitat els horts socials.

Després que durant el mes d’abril s’hagin fet les adjudicacions de les parcel·les, aquests dies bona part de les famílies han començat les tasques de preparació de la terra i plantat de les primeres hortalisses, per convertir aquests espais en productius durant tota la temporada d’estiu.

Aquesta iniciativa té l’origen en la situació de crisi econòmica actual i pretén oferir millores en la situació de precarietat en la que es troben famílies amb situació econòmica desfavorida, mitjançant l’ocupació en una activitat amb tradició i donar a conèixer i recuperar mètodes tradicionals de conreu i conserva d’aliments. D’altra banda, existeixen també estudis que posen de manifest els beneficis terapèutics, psicològics i socials de conrear un hort.

Per tal d’implementar el projecte d’horts socials, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i l’Ajuntament de Talarn, van signar l’any 2013 un conveni de col·laboració per la cessió de terrenys ubicats al terme municipal de Talarn, dedicats al cultiu d’horts i adreçat a persones i famílies en situació de vulnerabilitat social.

Els contractes per a l’ús de les parcel·les són per un temps limitat d’un any, tot i que es preveu anualment la renovació. Els adjudicataris, poden conrear productes d’horta amb finalitat d’autoconsum i existeix un reglament d’ús que en regula el procés d’adjudicació i cessió per al seu ús com a conreu.

Des dels Serveis Socials consideren aquest projecte es troba totalment consolidat degut a la bona acceptació entre la població, ja que es va iniciar amb quatre famílies i actualment ja són més del doble les que poden gaudir d’un hort.