MEDI AMBIENT

Els Agents Rurals i l'ACA investiguen la mort de peixos al tram de Talarn de la Noguera Pallaresa

Hi ha espècies protegides com llopets i bavoses de riu i d'altres com truites autòctones, barbs o carpes
Noguera Pallaresa Talarn mort peixos 1
photo_camera Dos agents rurals recollints alguns peixos morts localitzats a la Noguera Pallaresa a tocar del pantà de Sant Antoni / Marta Lluvich

Els Agents Rurals i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) investiguen la mort de desenes de peixos a la Noguera Pallaresa, en el tram de Talarn a pocs metres de la sortida del pantà de Sant Antoni. L'avís es va donar dijous a la tarda i els Agents Rurals i tècnics de l'ACA es van desplaçar al riu on ja van trobar desenes de peixos morts. Entre les espècies destaquen algunes de protegides com bavoses de riu i llopets de riu i també moltes truites autòctones, barbs o carpes. Els peixos morts localitzats oscil·len entre els 200 i 300 exemplars però n'hi pot haver molts que l'aigua els hagi arrossegat o hagin quedat amagats entre la terra i les roques.

Els Agents Rurals van agafar mostres d'aigua per poder conèixer la possible mort dels animals a través de necròpsies.

Noguera Pallaresa Talarn mort peixos 2
Dos agents rurals agafant mostres d'aigua de la Noguera Pallaresa / Marta Lluvich

Els tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua també investiguen la causa de la mortaldat de peixos i durant els pròxims dies continuaran fent seguiment. Els tècnics de l'ACA van contactar amb responsables de la presa de Sant Antoni per conèixer si s'havia produït alguna maniobra extraordinària que alteres el cabal del riu. Els responsables de la companyia Endesa van assegurar que no i que s'alliberava el cabal que indica el Pla Hidrològic. L'ACA així ho va corroborar, però va demanar que s'incrementés l'alliberament d'aigua per evitar que hi hagi risc per als peixos.

El que sí que van detectar els tècnics és que l'aigua estava força tèrbola, segurament arran del baix nivell de l'embassament (35,24% de capacitat). El darrer any, en les mateixes dates estava al 55,07% i la mitjana dels darrers deu anys és de 53,92%.

Tant els Agents Rurals com els tècnics de l'ACA continuen investigant per determinar les causes exactes de la mort de desenes de peixos.