ENERGIA

La Diputació de Lleida es mostra contrària a la MAT i fa costat als municipis pallaresos afectats

Joan Talarn diu que el model energètic que li convé al territori no passa per la construcció d'una línia de molt alta tensió
Pla general de la reunió que ha mantingut el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, amb els quatre alcaldes del Pallars Jussà afectats pel pas de la MAT. Imatge del 4 de novembre del 2021. (Horitzontal)
photo_camera El president alarn, amb els alcaldes pallaresos afectats pel pas de la MAT / Marta Lluvich

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, s'ha desplaçat fins al Pallars Jussà per reunir-se amb els alcaldes dels municipis afectats (Tremp, Castell de Mur, Gavet i Isona i Conca Dellà) pel pas d'una línia de molta alta tensió (MAT) des de Laluenga (Aragó) a Isona (Pallars Jussà). Talarn ha volgut mostrar el posicionament contrari de la Diputació a aquesta línia de 400 kV, amb torres d'entre 80 i 90 metres d'alçada separats per uns 500 metres i ha dit que "el model energètic de la Diputació per les comarques de l'Alt Pirineu i Aran, i també de les de Lleida, no passa per la construcció d'una línia de molt alta tensió". Talarn ha apostat per una transició energètica cap a l'energia verda que sigui sostenible, ordenada i de proximitat

El president ha dit que de manera informal ja han fet arribar al govern espanyol el seu posicionament contrari a la línia. Talarn ha explicat que esperaran la resolució de les al·legacions presentades pels ajuntaments i en cas de no resoldre's favorablement des de la Diputació es prendran les mesures oportunes.

Els ajuntaments afectats estan acabant de perfilar les al·legacions contràries a aquest projecte de l'empresa Forestalia. Maria Pilar Cases, alcaldessa de Tremp, ha explicat que els quatre ajuntaments s'han unit per presentar les al·legacions amb la mateixa línia. Per Cases disposar del suport de la Diputació de Lleida en aquesta qüestió és molt important. L'alcaldesa de Tremp ha raonat que tot i que els quatre ajuntaments treballen conjuntament i van units, disposar del suport de la Diputació de Lleida és molt rellevant per sentir-se acompanyats en aquesta lluita.

El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, ha dit que estan els ajuntaments units en aquesta causa i ha insistit en les al·legacions que estan preparant que tot i cada ajuntament preparar les seves ho estan fent des d'una coherència similar. El suport i l'ajuda de la Diputació és molt benvinguda per Mullol i ha dit que s'han de mantenir ferms en la idea que aquesta línia no interessa al Pallars Jussà.