TRIBUNALS

La residència de Tremp va fer la castanyada amb usuaris barrejats i sense mascareta 20 dies abans del brot

Presenten dues querelles al jutjat contra la directora, Remei Navarri, i el Patronat per permetre la festa incomplint mesures anticovid
155c48d9-c340-4ba6-8c16-826005722f84
photo_camera Usuaris de diverses plantes de la residència Fiella de Tremp, el dia de la Castanyada de 2020 / ACN

La residència Fiella de Tremp va celebrar la Festa de la Castanyada 20 dies abans del brot de covid detectat el 19 de novembre de 2020, que va acabar amb la mort de 64 dels 142 residents. Així ho denuncien dues treballadores que han presentat dues querelles al jutjat de Tremp per un suposat delicte contra la seguretat en el treball en considerar que la llavors directora, Remei Navarri, i el Patronat Fundació Fiella van posar en risc els treballadors -a més dels residents- permetent aquesta festa i incomplint les mesures sanitàries. En les querelles s'hi aporten imatges de la festa, a què ha tingut accés l'ACN, en què es veuen residents de diverses plantes barrejats i sense mascareta.

Pla de detall de la porta de l'entrada de la residència Fiella de Tremp. Imatge del 15 de desembre del 2020. (horitzontal)
 Porta de l'entrada de la residència Fiella de Tremp / ACN

La festa es va fer el 30 d'octubre de 2020, durant la segona onada de la pandèmia, quan les mesures anticovid de la Generalitat impedien trobar-se en grups de més de 6 persones i obligaven a dur mascareta, entre d'altres. El 25 d'octubre de 2020, el govern espanyol havia aprovat el segon estat d'alarma.

A les querelles presentades per les dues treballadores s'hi incorpora informació, plànols i fotografies per il·lustrar que per la castanyada del 2020 es van barrejar usuaris a la 'sala del parquet', on es va celebrar la festa i es van estar elaborant panellets. S'hi veuen usuaris de la planta d'homes (planta baixa), la planta 0 (edifici nou), la planta 1 i la planta 2, tots junts i en alguns moments sense mascareta.

69bd583c-8762-4e08-9e56-4ddd3fedccd8 (1)
Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Tremp / Laura Cortés

Tot i que de moment les querelles presentades al jutjat de Tremp que investiga el cas són dues, no se'n descarta que n'arribin més.

Fa ja més d'un any, el 31 de març de 2022, van començar les declaracions en fase d'instrucció. Encara, però, la jutgessa no ha citat a declarar les dues investigades, la llavors directora del centre, Remei Navarri, i la considerada responsable d'Higiene Sanitària. Hi ha dues causes obertes contra elles, una per homicidi imprudent i tracte degradant -per la mort dels 64 residents- i una altra per un delicte contra la seguretat en el treball.