09.12.2022 |
Viure als Pirineus

ACADÈMIA MILITAR

Defensa no fa marxa enrere i es manté l'arribada al Jussà d'uns 1.200 militars a Talarn

El malestar dels alcaldes és per una qüestió de salut pública i "no política"
foto_3103888
Desfilada a l'esplanada de l'Acadèmia militar de suboficials de Talarn/Marta Lluvich
Defensa no fa marxa enrere i es manté l'arribada al Jussà d'uns 1.200 militars a Talarn

El Ministeri de Defensa no fa marxa enrere i uns 1.200 aspirants a suboficials començaran a arribar diumenge al Pallars Jussà per fer les proves a l'Acadèmia militar de Talarn, tot i les queixes dels alcaldes de la comarca. "És una qüestió de salut pública i no de política", ha dit l'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases. La delegació del Govern a l'Alt Pirineu ha convocat una reunió per demanar explicacions a l'Acadèmia General Bàsica de Suboficials i els seus responsables han informat que els militars arribaran amb una declaració jurada que es troben bé, se'ls prendrà la temperatura i l'ús de mascareta serà obligatori. En cas d'un comportament social "inadequat", dins o fora de l'Acadèmia, se'ls sancionarà i no podran optar a la plaça.

La delegada del Govern a l'Alt Pirineu, Rosa Amoròs, ha dit que aquesta informació "arriba tard" i sense temps de reaccionar. La decisió és del Ministeri de Defensa i "està presa", ha sentenciat Amorós.

A la reunió d'aquest divendres, convocada per Amorós, també hi han assistit els alcaldes del Pallars Jussà, els responsables de Salut a l'Alt Pirineu i dels Mossos d'Esquadra perquè ha considerat que havien d'estar informats de l'arribada de 1.200 persones i dels protocols que l'Acadèmia havia preparat.

Dels 1.200 aspirants a suboficials, uns 300 s'allotjaran al recinte de l'Acadèmia i la resta en establiments turístics del Pallars Jussà i comarques veïnes.

L'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases ha demanat als veïns de Tremp que segueixin fent el mateix que fins ara: "rentat de mans, distància física i ús de mascareta". Si es compleixen tots els protocols acordats per l'Acadèmia, Cases creu que "no hi ha d'haver cap risc".

Imatge de l'entrada a l'Acadèmia General Bàsica de Suboficials de Talarn, al Pallars Jussà. Imatge d'arxiu de l'any 2015. (horitzontal)
Les seccions pallareses de l'ANC, Òmnium, els CDR i els Consells Locals per la República també han mostrat la seva "preocupació" i "desacord" per l'arribada dels aspirants a militars des de diversos indrets de l'estat espanyol. En una carta enviada a tots els ajuntaments del Pallars Jussà i al PROCICAT de la Pobla i Tremp consideren "irresponsable" aquesta mobilitat massiva. Les entitats argumenten que "un rebrot en aquest context suposaria el desbordament dels serveis sanitaris i posaria en risc la població que hi viu".

La CUP rebutja la presència dels militars al Pallars

La CUP del Pallars s'ha sumat al malestar generat per l'arribada imminent de 1.200 aspirants a suboficials a l'Acadèmia militar de Talarn (Pallars Jussà). La formació anticapitalista rebutja la seva presència, "no només per l'emergència sanitària", sinó també pel "sense sentit que representa formar militars en un moment on tots els esforços i recursos haurien d'anar encarats a millorar la sanitat i l'educació". Per la CUP ja és "prou vergonyós" que l'equipament educatiu més gran i millor dotat econòmicament del Pallars sigui una acadèmia militar. Per tot això, des de la CUP Pallars s'oposen a l'arribada dels aspirants a militars i demanem que l'exèrcit espanyol "marxi definitivament" del Pallars.

Defensa no fa marxa enrere i es manté l'arribada al Jussà d'uns 1.200 militars a Talarn
Comentarios