ENERGIA

La CUP denuncia que Endesa segueix tallant la llum a beneficiaris del Contracte de 1927 a la Vall Fosca

La resolució d'un recurs al Tribunal Suprem ha d'aclarir com ha de ser la facturació de l'empresa
endesa
photo_camera Manifestació en defensa del conveni històric de la llum a la Vall Fosca

La CUP ha denunciat que Endesa segueix amb "accions coercitives", tallant llum a veïns de la Vall Fosca beneficiaris del Contracte de 1927, com a "mesura de pressió" per obligar-los a pagar el "deute il·legítim" que l'empresa els reclama i que té relació amb els tributs de la facturació i amb l'intent d'eliminació d'un contracte històric signat entre ambdues parts. Segons la CUP des de dimecres passat almenys hi ha una família sense llum. Mentrestant, el conflicte resta a l'espera de la resolució d'un recurs al Tribunal Suprem perquè s'aclareixi com ha de ser la facturació de l'empresa, fruit d'una demanda contenciosa administrativa que veïns autoliquidants van interposar pel seu compte contra Endesa i l'Agència Tributària.

La formació anticapitalista recordar que aquests talls de llum s'emmarquen en "l'ofensiva d'Endesa, amb el vistiplau de l'equip de govern" de l'Ajuntament de la Torre de Capdella (d'ERC), per fer "passar pel tub" a totes aquelles veïnes que s'han mostrat ferms per defensar els drets que quedaven recollits al Contracte històric del 1927.

L'equip de govern ja va signar un acord amb Endesa on pactava 300.000 euros a canvi de liquidar el deute que reclamava l'empresa al Consistori, portant als veïns a fer el mateix i "invalidant" el Contracte històric de 1927 que s'havia signat per haver cedit terrenys comunals per a la construcció de la primera central hidroelèctrica, la central de Capdella.

L'origen d'aquest litigi rau en la suposada aplicació de l'IVA a preu de mercat per part d'Endesa a la Vall Fosca i no segons el conveni del 1927, que establia un preu molt més reduït per l'ocupació dels terrenys municipals on la companyia va instal·lar les centrals hidroelèctriques. Així, els veïns van decidir no seguir abonant l'impost d'acord amb el preu de mercat. Es tracta d'un conflicte que fa anys que dura, des de la liberalització del sector elèctric, i que la CUP confia que es resoldrà amb la sentència del TSJC fruit d'una demanda contenciosa administrativa que veïns autoliquidants van interposar contra Endesa i l'Agència Tributària.