CENTRALS HIDROELÈCTRIQUES

La CUP demana la dimissió del fiscal en cap de Lleida per les concessions de centrals hidroelèctriques de la Vall Fosca

El fiscal que va arxivar la investigació de les hidroelèctriques de la Vall Fosca és fill de qui va prorrogar una concessió
Hidroelectriques a la vall fosca
photo_camera Hidroelèctriques a la Vall Fosca / VICTOR SERRI

La CUP ha demanat públicament la dimissió del fiscal en cap de Lleida, Juan Francisco Boné Pina, per haver arxivat la investigació penal sobre les presumptes irregularitats en les concessions de quatre centrals hidroelèctriques de la Vall Fosca. Els anticapitalistes van presentar la denúncia fa un any a la Fiscalia anticorrupció per suposats delictes de falsedat documental, frau en registre públic, prevaricació de funcionari públic i malversació de fons públics per la gestió de la CHE i ara assenyalen que el fiscal en cap de Lleida és fill de Francisco Boné Sangüesa, qui hauria autoritzat, diuen, una concessió "irregular" en una d'aquestes centrals.

La CUP recorda que l'abril de l'any passat va interposar una denúncia a la Fiscalia anticorrupció per la presumpta comissió d'irregularitats en la concessió de pròrrogues i indemnitzacions no degudes, a través d'acords i inscripcions fraudulentes en Registre Públic d'Aigües, per part de responsables de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (i amb coneixement de l'Agència Catalana de l'Aigua), a favor dels aprofitaments hidràulics del municipi de la Torre de Capdella, conformada pels salts hidroelèctrics de Capdella, auxiliar de Capdella, Molinos i la Plana, propietat d'Endesa Generacion, Caixalising, G3T, Hidrodata SA i Benjac SA, respectivament.

foto_3291632
(Foto: Fuita en una canonada de la central de Capdella/Imatge cedida per la CUP Vall Fosca)

Afegeixen que, recentment aquesta denúncia va ser arxivada pel fiscal en cap de Lleida, Juan Francisco Boné Pina, qui, assenyalen, és fill de l'alt funcionari de la CHE, Francisco Boné Sangüesa, que hauria autoritzat la transferència de la concessió de la central hidroelèctrica de Molinos dos anys abans del seu venciment. Així, expliquen, va allargar 75 anys més la concessió de forma "irregular", inscrivint-la per primer cop al Registre d'Aigües i establint la data de reversió al 2061, contradient el que estableix el Reglament de Domini Públic Hidràulic que a 3 anys del venciment d'una concessió s'ha d'iniciar l'expedient de reversió, tal i com publica La Directa aquest dimarts.

Hidroelectriques a la vall fosca
(Foto:Hidroelectriques a la vall fosca|VICTOR SERRI)

Ara fa un any, la CUP recorda que va sol·licitar la reversió de les quatre centrals hidroelèctriques de la Vall Fosca a l'ACA i va denunciar presumptes delictes de falsedat documental, frau en registre públic, prevaricació de funcionari públic i malversació de fons públics per la gestió de la CHE. La CUP explica que la fiscalia general de Catalunya va transferir la investigació a Lleida i es va nomenar d'instructora la fiscal de la Seu d'Urgell.

Denuncien que la fiscal va ordenar investigar els fets però que els va acabar arxivant "sense complir amb les diligències". Davant d'això, els anticapitalistes van demanar la reobertura de la investigació. Asseguren que es va prendre declaració i en l'atestat policial va sortir el nom de Francisco Manuel Boné Sangüesa com a un dels presumptes implicats i aquest cop va ser el fiscal en cap de Lleida, "el seu fill", qui en va ordenar l'arxiu.

Per tot això, la CUP demana que "per sanitat, salut democràtica i transparència d'un ministeri públic que ha de vetllar perquè s'investiguin els possibles delictes, el fiscal en cap de Lleida no hauria d'haver format part d'una investigació, si no que s'hauria d'haver inhibit per la implicació d'un familiar directe". Per aquest motiu, la CUP en demana la dimissió immediata voluntària.

comentaris