TURISME

El Consell del Jussà defensa el mirador de Roca Regina i diu que donarà seguretat a l'espai

El projecte, impulsat per l'ens comarcal, contempla una actuació que evitarà un "perillós" encreuament de la C-13

Imatge simulada de com quedaria el mirador a Roca Regina. (Horitzontal)
photo_camera Imatge simulada de com quedaria el mirador a Roca Regina / ACN

El Consell Comarcal del Pallars Jussà ha defensat que el projecte 'Miradors de la Roca Regina i arranjaments dels accessos i camins' es va impulsar ja l'any 2018 per "donar seguretat a un espai cada cop més concorregut". Segons l'ens comarcal, aquesta actuació "evitarà l'actual i perillós encreuament de la C-13 a la sortida, en corba, dels túnels en sentit sud". El mirador principal, d'onze metres de llargada i menys de quatre de vol, serà d'acer galvanitzat, un material d'alta durabilitat que quasi no requereix manteniment. El projecte preveu una inversió de 166.000 euros, dels quals uns 105.000 es destinaran a la construcció del mirador.

La resta de pressupost s'invertirà en la senyalització i millora del sender, una actuació de seguretat a l'encreuament de la C-13 i a les proteccions del segon mirador. Així, al mirador principal es millorarà tota la senyalització, tant de la pujada com de la baixada, i s'advertirà sobre els riscos, a més de crear un protocol d'evacuació per incendis. El Consell Comarcal del Pallars Jussà nega que es fomenti l'aproximació amb vehicle, donat que es tracta d'un itinerari per caminar.

El projecte també contempla la millora dels accessos i camins a la zona. Als miradors s'hi accedirà per un sender circular existent que tindrà origen i final prop de la central elèctrica del nucli de Cellers, vora el túnel de la C-13, on es construirà un punt de trobada amb panells interpretatius del recorregut, la geologia, la fauna i la flora.

La carena de la Roca Regina, de roca calcària i amb unes vistes espectaculars sobre la Conca de Tremp d'una banda i, de l'altra, sobre el Barranc del Bosc, avui dia "suposa un perill per als senderistes a causa de la seva verticalitat i la manca de punts assenyalats", apunta el projecte. Aquesta actuació l'executarà la Diputació de Lleida amb finançament FEDER (50%), del Consell Comarcal (25%) i de la mateixa corporació provincial (25%).