09.12.2022 |
Viure als Pirineus

SUCCESSOS

El Consell Comarcal del Pallars Jussà, víctima d'una estafa informàtica que ascendeix a 44.215 euros

El grup d’estafadors informàtics ha robat 8 milions d’euros a entitats públiques catalanes com ara ajuntaments, consells comarcals i hospitals.
Nou Consell Comarcal Pallars Jussà
Imatge de la constitució del Consell Comarcal del Pallars Jussà / CCPJ
El Consell Comarcal del Pallars Jussà, víctima d'una estafa informàtica que ascendeix a 44.215 euros

Un grup d’estafadors informàtics ha robat 8 milions d’euros a entitats públiques catalanes com ara ajuntaments, consells comarcals, entre els quals figura el del Pallars Jussà, i hospitals, segons que ha fet públic La Vanguardia. En concret, la banda es va apropiar de més de mig milió d’euros del Servei Català de Trànsit (SCT), 544.320 de l’Ajuntament de Viladecans, 498.620 de l’Hospital de Sant Pau i 481.403 euros del Consell Comarcal del Baix Ebre, segons que consta en un informe dels Mossos a què ha tingut accés el diari. L’informe ha estat remès al jutjat d’instrucció número 5 de l’Audiència espanyola en una macrocausa que investiga una organització internacional dedicada a estafar entitats públiques fent-se passar per proveïdors de serveis. A Catalunya hi ha vora vint-i-cinc administracions afectades.

Consell Comarcal del Pallars Jussà

Pel que fa al Consell Comarcal del Pallars Jussà, l’estafa es va registrar el juliol del 2020 i ascendeix a 44.215 euros. El president, Josep Maria Mullol, va explicar que en el seu cas van suplantar l’empresa que s’encarrega de retirar els lixiviats de l’abocador. Va assenyalar que ja van denunciar els fets als Mossos i van presentar una querella contra els estafadors en què feien responsable subsidiari el Banc Sabadell, l’entitat del compte amb la qual els van estafar. Mullol es va mostrar confiat “que un dia o altre cobrarem”.

Els delinqüents es feien passar per un proveïdor

Els delinqüents es feien passar per un proveïdor i enviaven un correu tot informant que havien canviat de compte per a abonar la prestació d’un servei. L’organització obtenia els proveïdors al portal de transparència. Llavors imitava el logotip i creava un compte de correu electrònic molt similar a l’original per reclamar el pagament de les factures. Un cop cobrats els diners, els transferien a uns altres comptes per dificultar-ne el rastre.

La investigació va començar el juliol del 2020 quan el Centre Mèdic Delfos va denunciar que algú els havia suplantat la identitat i havia fet cobraments en nom seu. La Mútua Universal Mugenat va presentar una denúncia pels mateixos fets. En aquesta, informava que havia rebut un correu del Centre Mèdic Delfos tot indicant un canvi de compte. Es van arribar a fer pagaments per valor de 625.536 euros en dos mesos. Els Mossos van detectar com els delinqüents havien transferit part d’aquest import a comptes de Budapest. La policia i les entitats bancàries van bloquejar els comptes, però només van poder immobilitzar la meitat dels diners perquè la resta ja havien estat transferits.

El Consell Comarcal del Pallars Jussà, víctima d'una estafa informàtica que ascendeix a 44.215 euros
Comentarios