PATRIMONI CULTURAL

Comediants reviu l'arrencament de les pintures romàniques de Castell de Mur amb 'Mur, guspira del MNAC'

L'espectacle clou els actes de commemoració del centenari de l'arrencament i venda de les obres que van acabar a Boston
Mur guspira MNAC Comediants
photo_camera Comediants reviu l'arrencament de les pintures romàniques de Castell de Mur / Anna Berga

Castell de Mur (Pallars Jussà) reviu aquest cap de setmana l'arrencament de les pintures romàniques de l'absis de la Canònica de Santa Maria de Mur a través de l'espectacle de Comediants 'Mur, guspira del MNAC'. L'estrena de l'obra, que s'ha endarrerit dos anys per la pandèmia, posa el punt final als actes de commemoració del centenari de l'arrencament i venda de les obres el 1919 i que actualment estan a Boston, un fet que va suposar un punt d'inflexió en la preservació i conservació de l'art romànic a Catalunya. L'espectacle teatral, itinerant i participatiu, es va estrenar dissabte i aquest diumenge hi ha programades dues sessions més. Tots els passis tenen un aforament de 300 persones i les entrades estan exhaurides.

L'espectacle 'Mur, guspira del MNAC' s'havia d'estrenar el maig del 2020, però la pandèmia ho ha endarrerit fins aquest cap de setmana. El guionista i director de l'obra, el membre de Comediants Jaume Bernadet, ha explicat que es tracta d'un espectacle "fet a mida" a l'església de Santa Maria de Mur i que vol recordar "la importància" que va tenir l'arrancada i posterior venda de les pintures de l'absis per a la conservació posterior de l'art del país, ja que "va despertar les consciències".

0e6cee9e-8222-4a27-b03e-153b3c6a36e3
Comediants reviu l'arrencament de les pintures romàniques de Castell de Mur / Anna Berga 

De la mateixa manera, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà i alcalde de Castell de Mur, Josep Maria Mullol, ha defensat l'obra de Comediants com a eina per donar a conèixer la història de les pintures romàniques de Mur. "Dona veu i vida al que va passar", ha dit.

L'obra compta amb música en directe i hi participen 42 persones, de les quals una vintena formen part de grups amateurs del territori. L'espectacle, amb tocs d'humor, es divideix en tres escenaris itinerants que transporten els espectadors al passat. En concret, repassa des del segle XII, quan es van pintar els frescos de l'absis, fins al 1919, quan les obres van ser arrencades i venudes.

L'estrena de 'Mur, guspira del MNAC' es va fer dissabte a la tarda i aquest diumenge s'han programat dues sessions, en horari de migdia i tarda. Totes les sessions han exhaurit les 300 localitats disponibles. "Podem dir que és tot un èxit, dissabte la gent va sortir molt contenta perquè va veure un espectacle diferent i volem que aquest diumenge passi el mateix", ha indicat Mullol.

Punt d'inflexió en la preservació de l'art a Catalunya

L'estiu del 1919, el mossèn del poble va vendre les pintures romàniques de l'absis de la Canònica de Santa Maria de Mur a un antiquari nord-americà. Les pintures, del segle XII, van ser arrencades amb la tècnica de l'strappo per especialistes italians i, posteriorment, es van subhastar a Nova York. L'any 1921 les adquireix el Museum of Fines Arts de Boston per 92.100 dòlars, on segueixen en l'actualitat.

La venda i arrencament de les pintures romàniques de Mur va suposar un punt d'inflexió en la preservació i la protecció de l'art a Catalunya. Va posar en alerta la Mancomunitat, que arran d'aquets fets, va posar en marxa la Campanya de Salvament del Romànic Català, en el marc de la qual els frescos de les esglésies del Pirineu van ser arrencats i dipositats a l'actual Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). És precisament gràcies a aquesta campanya que el MNAC disposa d'una de les millors col·leccions de pintura mural romànica a escala mundial.

comentaris