RECONEIXEMENTS

Un centenar de persones homenatgen el pallarès Ramon Soliva per la seva tasca com a figura clau de l'antifeixisme

El reconeixement al militar i polític del republicà se suma als de Conxita Grangés i Generosa Cortina
Homenatge Ramon Soliva
photo_camera La consellera Gemma Ubasart va presidir l'acte d'homenatge al pallarès antifeixista, Ramon Soliva / @justiciacat

Un centenar de persones s'han aplegat al Museu Hidroelèctric de Capdella per fer homenatge a Ramon Soliva, militar i polític republicà amb una trajectòria destacada en la lluita antifeixista. Durant l'acte s'ha descobert un plafó de la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica amb els fets més destacats de la biografia de Soliva, com la seva participació en la Segona Guerra Mundial o a la revolució cubana. L'homenatge ha comptat amb diversos parlaments a càrrec de familiars de Soliva, historiadors i diferents autoritats de la Vall Fosca. L'acte, organitzat per l'Ajuntament de la Torre de Capdella i el Memorial Democràtic, se suma al reconeixement de Conxita Grangés i Generosa Cortina, pallareses també compromeses amb la lluita antifeixista.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, ha tancat l'acte d'homenatge destacant el compromís de Govern per recuperar noms "que van lliurar les seves vides per un futur millor".

c274db9e-2f13-4406-adef-e441d45d3103
El republicà i militar i polític, Ramon Soliva / Arxiu Jordi Soliva

Per la seva banda, l'historiador del Memorial Democràtic, Josep Calvet, ha destacat que la vida de Soliva és "impressionant" i que "en qualsevol altre país hauria inspirat pel·lícules i novel·les".

Durant la jornada a l'Alt Pirineu i Aran, la consellera també ha assistit a la presentació del documental del Parc Nacional de l'Alt Pirineu, produït pel Memorial Democràtic. La projecció pretén posar en valor els diferents espais de memòria que hi ha al parc natural com la línia de front del Pallars, així com les rutes i els ports de muntanya de la retirada cap a França i al sud.

Ramon Soliva
Foto de grup on hi apareix el republicà, militar i polític, Ramon Soliva / Arxiu Jordi Soliva

Una vida de compromís

Ramon Soliva Vidal, nascut a Torre de Capdella l'any 1912, va lluitar als fronts d'Aragó, l'Ebre i Catalunya i va comandar la 124a Brigada Mixta i la 45a Divisió. Va ser condecorat amb la Medalla de la Llibertat, el número u de la seva promoció en una prestigiosa acadèmia militar Soviètica i va exercir com a professor de tàctica militar.

També va formar part del Secretariat Permanent del PSUC, va ser un dels principals assessors militars del govern de Fidel Castro i es va encarregar d'organitzar les forces armades revolucionàries de Cuba.

Més a Pallars Jussà