TECNOLOGIA

El Catalunya Rural Hub aterra a Tremp per deslocalitzar el talent digital en entorns rurals

L'edició d'enguany, amb un pressupost global de 70.000 euros, es celebrarà en dues estades entre maig i juny
Catalunya Rural Hub
photo_camera El vicepresident Puigneró ha participat en la reunió del Catalunya Rural Hub / Ariadna Escoda

El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública i Mobile World Capital Barcelona impulsarà una nova edició del projecte Catalunya Rural Hub que se celebrarà a Móra d'Ebre i Tremp. El projecte, amb una inversió global de 70.000 euros, pretén deslocalitzar el talent digital en entorns rurals menys poblats. Segons el conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, la Ribera d'Ebre està "absolutament preparada" per oferir oportunitats empresarials digitals. Una vintena de professionals del sector de les noves tecnologies treballaran dues setmanes des de la capital de la Ribera d'Ebre, concretament del 29 al 3 de juny i del 12 al 17 de juny. La prova pilot del Catalunya Rural Hub es va fer l'any passat a la Garrotxa.

Sis candidatures de tot Catalunya han optat enguany a participar en l'edició del Catalan Rural Hub. La que ha obtingut major puntuació però, ha estat la de la Ribera d'Ebre, amb Móra d'Ebre al capdavant. D'aquesta manera, la capital de comarca acollirà en dues tongades als professionals que es repartiran en dos grups de fins a deu persones que treballaran en remot i en espais de cotreball. L'altra seu del Catalunya Rural Hub serà Tremp, al Pallars Jussà, que acollirà el seu grup del 22 al 27 de maig. Entre els aspectes que s'han valorat a l'hora d'escollir les seus d'aquesta iniciativa s'hi troba la bona connexió d'internet del territori o els serveis que ofereix a escala social i cultural.

Pel que fa als participants, es podran allotjar de forma gratuïta a la capital de la Ribera d'Ebre, a més de disposar d'un espai de coworking des d'on teletreballaran. També se'ls proporcionarà un pla d'activitats per conèixer l'entorn, les empreses i el teixit social que envolta el territori, amb la voluntat de mostrar els diferents atractius del conjunt de la comarca. Les candidatures empresarials es podran presentar fins a finals d'aquest mes de març.

Sinergies entre el sector agroalimentari i el tecnològic

El conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha assegurat que el concepte 'agrotech' és "una línia de desenvolupament econòmic molt important". En aquest sentit, ha remarcat que el Catalunya Rural Hub pot donar peu a sinergies entre el sector alimentari i el tecnològic. De moment, els impulsors del projecte desconeixen el grau d'implantació que pot tenir el projecte, però auguren que representi un canvi de paradigma per al sector empresarial.

L'edició del 2022 del Catalunya Rural Hub compta amb una partida pressupostària global una mica menor a la que es va destinar per la prova pilot realitzada a la Garrotxa. La directora general de Societat Digital, Joana Barbany, ha remarcat que la inversió de 70.000 euros correspon al programa que s'instaura tant a Tremp com a Móra d'Ebre i que els ajuntaments participants s'encarreguen de proporcionar l'allotjament i l'acompanyament als empresaris que participin al projecte.

En referència al desplegament de la fibra òptica a la comarca, Puigneró ha destacat que durant aquesta legislatura, es treballa perquè arribi a tots els municipis catalans i no només a la Ribera d'Ebre. Actualment, totes les capitals de comarca tenen connexió de fibra òptica.