ENTITATS SOCIALS

El Casal Cívic de Tremp i l'Associació Fruita amb justícia social rebran l'impuls de Lliures

Les dues entitats es beneficiaran de més de 43.000 euros
Casal cívic Tremp Alba Jussà 1
photo_camera Casal Cívic de Tremp / Alba Jussà

La cooperativa Alba Jussà i l'Associació Fruita amb justícia social tindran finançament i acompanyament tècnic al llarg d'un any juntament amb els altres quatre projectes d'arreu de Catalunya. La cooperativa Alba Jussà rebrà 24.300 euros per donar una empenta a l'acció comunitària del Casal Cívic de Tremp del qual en té la gestió amb el projecte 'El Casal, un espai amb vida'. l'Associació Fruita amb justícia social vol engegar el motor d'una furgoneta que recorrerà les comarques del Segrià, la Noguera i l'Urgell i esdevindrà un punt mòbil per acompanyar les persones migrants que treballen al sector agroalimentari en la defensa dels seus drets socials i laborals. Per aquest projecte rebrà 18.850 euros per part de Lliures.

'El Casal, un espai amb vida' de la cooperativa Alba Jussà, amb seu a Tremp, vol fer un Casal obert i acollidor per a tothom on teixir vincles comunitaris i oferir formació en hostaleria per tal de millorar l'ocupació de persones immigrades en situació administrativa irregular que es desenvoluparà a les instal·lacions del Bar-Restaurant del Casal Cívic de Tremp.

El projecte 'Els drets en ruta', l'associació podrà reforçar l'acció que ja du a terme des del 2014: assessorament laboral, orientació social, atenció contra el racisme, promoció de l'enxarxament i l'autoorganització del col·lectiu de temporers, així com incidència política i mobilització social.

Casal cívic Tremp Alba Jussà 2
Un temporer mostrant un palet de fruita / Associació Fruita amb Justícia Social

La cinquena convocatòria del projecte Lliures dirigida a projectes socials que fan front a la pobresa, l'exclusió i les desigualtats, ha rebut cinquanta-quatre propostes d'arreu del territori català i han estat sis les seleccionades per a rebre l'impuls del projecte al llarg d'un any en forma de finançament econòmic (120.000 euros en conjunt) i acompanyament tècnic.

Des del 2017, el fons social sorgit de l'aliança entre Òmnium Cultural, Coop57 i les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) ja ha impulsat 33 projectes que fan front a l'exclusió social des de l'autoorganització amb un total de 590.000 euros i la solidaritat de més de 4.000 persones.

Del conjunt d'iniciatives presentades a la convocatòria, se'n desprèn un augment de la urgència per cobrir les necessitats més bàsiques i, alhora, una tendència a allunyar-se de l'assistencialisme per abordar-les des dels enfocaments comunitaris pels quals aposta Lliures i que impliquen les persones afectades des de l'autoorganització, l'arrelament i l'enxarxament territorial, el suport mutu i la participació.

Casal cívic Tremp Alba Jussà 3
Casal Cívic Tremp / Alba Jussà 

Les altres quatre iniciatives premiades són: El menjador comunitari de l'Ateneu Popular La Sèquia a Manresa que rebrà 22.500 euros; 'Cuina comunitària de Ca l'Isidret' de la Taula Eix Pere IV a Barcelona que es beneficiarà de 19.150 euros; el projecte 'Projecte Amb tu' de les associacions Quilòmetre Zero i Grow Walking de les Terres de l'Ebre (16.700 euros); i la nova col·lecció de roba sostenible de Top Manta (18.500 euros).

El projecte Lliures

Coop57, Òmnium Cultural i ECAS (Entitats Catalanes d'Acció Social) són les impulsores del Projecte Lliures, una iniciativa que va néixer l'any 2016 i que té com a objectiu revertir la pobresa, les desigualtats i l'exclusió social des de l'autoorganització i el suport mutu. En un context a Catalunya amb el màxim històric d'exclusió social situat al 30%, Lliures és la resposta col·lectiva i enxarxada.

Des de la primera convocatòria celebrada el 2017 i comptant amb les sis recentment incorporades, ja ha impulsat fins a trenta-tres projectes amb un total de 590.000 euros gràcies a les aportacions solidàries de la societat civil.