Cal Tomàs: més de 100 anys elaborant embotits artesanals i criant vedella de qualitat

La Laura Gordó va estudiar Periodisme i el seu germà, el Miquel Gordó, va fer Econòmiques. Tots dos van anar a estudiar a fora però van decidir tornar a l’empresa familiar i continuar la feina començada pels besavis, avis i pares. El seu besavi, Miquel Gordó, va veure que a França venien carn i va obrir la primera carnisseria de la comarca. D’això ja en fa més de 100 anys i des de llavors tot ha canviat molt. Tot, menys una cosa: la manera d'elaborar l’embotit i la manera de criar els animals; amb respecte.

18330236o
photo_camera Cal Tomàs és una empresa familiar amb més de 100 anys d'història.

Avui Cal Tomàs és una empresa punta de llança en el sector agroalimentari pirinenc i català. Crien les seves pròpies vedelles i cultiven els farratges ecològics amb què els alimenten, fet que els permet mantenir una regularitat i una qualitat constant en la seva carn. L’objectiu sempre és la qualitat i això els ha permès créixer a poc a poc gràcies a la fidelitat dels seus clients i al reconeixement dels seus productes que es poden trobar en botigues especialitzades i ecològiques i en els millors restaurants del país. “No volem treballar amb grans superfícies comercials perquè la nostra carn i el nostre embotit té un valor afegit que el fa diferent", explica la Laura. "Fa poc més d'un any seleccionem i criem les millors vaques ecològiques de la nostra explotació, un producte diferencial al nostre país", afegeix.

_DSF2158

Les dues línies de productes principals de l’empresa són la vedella ecològica (que crien ells mateixos en prats de La Pobla de Segur i en pastures a 1.600 metres d’altura, entre el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, sense pesticides ni adobs químics), i el porc que el compren a productors de confiança però ja estan construint la seva pròpia granja també de porc. A més, ofereixen corder i pollastre als seus clients, seleccionant els millors corders xisqueta de la zona, la raça autòctona del Pallars i l’Alta Ribagorça, i pollastres ecològics que creixen a l’aire lliure en boscos de roure i alzina.

“Elaborem carns de primera, respectem els processos de cocció i curació, i embotim en tripa natural. Som fidels a una manera de treballar i de fer”, diu la Laura. Ella i el seu germà han donat continuïtat a un procés de modernització de l’empresa que ja van començar els seus pares, l’Eugènia i el Tomàs. A partir d’una matèria primera de qualitat i d’un procés d’elaboració seguint receptes tradicionals, han incorporat la tecnologia en els mètodes de treball, han reforçat la imatge de marca, la venta per internet i ja fa tres anys que exporten a l'estranger.

I quan a la Laura li preguntem pel secret de l’èxit de Cal Tomàs i pels nombrosos premis nacionals e internacionals que han rebut, ens ho resumeix així: “treballar molt, tenir passió per aquesta feina i fer les coses com s’han fet sempre.De manera natural, seguint les receptes de la zona i amb matèries primeres de qualitat.”