COL·LECCIONISME

Les Botigues Museu de Salàs de Pallars incorporen una pastisseria que mostra el món de la xocolata

La població ja compta amb nou comerços que recreen espais d'època a partir de béns de consum quotidians
Botigues Salàs 4
photo_camera El col·leccionista Sisco Farràs darrere el taulell de la pastisseria de les Botigues de Salàs / Marta Lluvich

Una pastisseria s'ha incorporat a les Botigues Museu de Salàs de Pallars i se suma, d'aquesta manera, a la farmàcia, l'estanc, la botiga d'ultramarins i colonials, la merceria, la barberia, el quiosc, la impremta i al cafè que ja en formaven part. Es tracta de nou comerços que recreen espais d'època a partir de béns de consum quotidians. La pastisseria mostra tot allò relacionat amb el món de la xocolata posant especial èmfasi a la part publicitària i repassa marques històriques com ara Amatller, Juncosa o Matías López. Un maletí amb mostrari de tauletes de xocolata, un possible expenedor de cacau en gra del segle XVIII, o l'origen del nom de les galetes Maria, són algunes peces que es mostren al museu pastisseria de Salàs.

En aquest espai també s'hi troben capses de galetes de pastisseries més locals com ara les galetes Verdeny de Tremp o les Cortina de la Pobla de Segur.

Pastisseria Falgueras

L'origen del Museu Pastisseria es troba a la pastisseria Falgueras de Vilassar de Mar (Maresme). Fundada l'any 1911 per Antoni Falgueras i Coll, la pastisseria ha estat regentada per la família Falgueras de generació en generació fins a l'actualitat. La família, abans de la pandèmia, va fer un donatiu del mobiliari a l'historiador Sisco Farràs, 'alma mater' de les Botigues Museu de Salàs. Farràs va acceptar la donació i va prometre que en uns dos anys muntaria la pastisseria museu.

Botigues Salàs 2
El col·leccionista i historiador Sisco Farràs, ensenyant un mostrari de xocolatines / Marta Lluvich

Aquest mes d'agost s'ha complert la promesa i els visitants de les botigues museu ja podran gaudir de la pastisseria Falgueras de Salàs de Pallars.

Nou establiments museïtzats

L'historiador Sisco Farràs divideix els nou espais que s'ambienten entre aquells establiments que venien exclusivament productes amb marca (ultramarins i colonials, farmàcia, estanc, merceria-perfumeria i quiosc i pastisseria) i els que utilitzen necessàriament alguns d'aquests béns de consum immediats amb marca per a oferir algun tipus de servei (barberia, cafè i impremta).

L'ambientació d'aquests espais s'aconsegueix a partir del mobiliari, de l'exposició dels productes més representatius de cada període i de l'exhibició de cartells i altres elements publicitaris, ha explicat Farràs.

Botigues Salàs 3
Capsa de galetes de producció local com les Verdeny de Tremp / Marta Lluvich

Aquest projecte proposa al visitant d'aquests espais un recorregut per cent anys de vida quotidiana fent servir com a vehicle el poder evocador d'uns escenaris, d'uns productes i d'unes imatges que ja formen part de l'imaginari col·lectiu.

Aposta per l'ambientació de botigues d'època

Salàs de Pallars, a diferència de moltes poblacions, ha apostat per una proposta museística menys coneguda i explorada: l'ambientació de botigues d'època a partir de la recuperació i exposició dels béns de consum quotidians generats des de la segona revolució industrial (segona meitat del segle XIX) fins a les acaballes del franquisme (finals dels setanta) i la interpretació i divulgació d'aquests béns des del Centre d'Interpretació de l'Antic Comerç.