FIRES RAMADERES

El bestiar, protagonista més que mai de la Fira de la Pobleta de Bellveí

La gastronomia també tindrà protagonisme i aquest any incorpora com a novetat un tastet de Fira per sopar.
Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí 2022
photo_camera El bestiar, protagonista més que mai de la Fira de la Pobleta de Bellveí

La presència de cavalls, vaques i ovelles tornarà a ser el punt fort de la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí. La gastronomia també tindrà protagonisme i aquest any incorpora com a novetat un tastet de Fira per sopar.

El tret de sortida de la fira serà la jornada divulgativa el divendres 6 d’octubre. En aquesta edició inclou un acte central com és la conferència de la historiadora Mar Bacardit sobre els orígens de la Fira. També inclourà un maridatge de formatges i vins, on els protagonistes seran el formatges del Pallars i vins de la zona i de la resta de Catalunya. Aquesta jornada es realitza amb la col·laboració de l’Escola Agrària del Pallars.

Fira la Pobleta
El bestiar, protagonista més que mai de la Fira de la Pobleta de Bellveí

El dissabte 7 d’octubre se celebrarà la 9a edició del Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català (CPC), amb una quarantena d’exemplars, procedents d’explotacions del Pallars Jussà. El concurs comarcal és un espectacle molt esperat, on els ramaders passegen els cavalls, perquè els jutges en puguin valorar les qualitats. En aquesta edició comptarà amb la presència de Núria Fontanet Colell, coordinadora Territorial a l’Alt Pirineu i Aran del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural Els animals premiats dins d’aquest concurs comarcal de cavall, són els que després participen al Concurs Nacional de Cavall Pirinenc Català, que enguany se celebra en aquest mateix municipi, a la Torre de Capdella, el 18 de novembre.

I el diumenge 8 d’octubre tindrà lloc el 25è Concurs d’Animals de Raça Bruna dels Pirineus, amb una cinquantena de vaques de diferents races, la majoria d’explotacions del municipi. En aquesta edició s’incorpora com a novetat el lliurament de premis a la mateixa pista on es mostren els animals premiats. El mateix dia també s’exposen altres races de vaca com són la llemosina, flevick, xarolesa o salers, i ovelles de raça xisqueta de tres explotacions diferents.

Fira de la Pobleta de Bellveí 1
El bestiar, protagonista més que mai de la Fira de la Pobleta de Bellveí / ACN

La consellera de Territori, Ester Capella, visitarà la fira aquest dia i participarà al lliurament de premis del Concurs d’Animals de Raça Bruna dels Pirineus.

Durant els dos dies, trobaran un espai infantil pensat i dissenyat especialment per a les famílies, la Fireta, on els nens i les nenes podran jugar a jocs tradicionals de tota la vida amb tota la família. També durant els dos dies hi haurà un espai d’escalada ubicat en façanes del poble, dirigit per guies d’escalada professionals.

Durant els dos dies es podran veure demostracions d’oficis com les puntaires de la Vall Fosca, el matalasser, sabó de casa, la telera, el ferrador, la terrissaire o els artesans de la fusta; podrem degustar el mostillo o el freginat de la mà dels veïns i les veïnes de la Pobleta de Bellveí; podrem tornar a gaudir del menú típic de Fira que és la girella, cap i pota de corder i les postres de músic als restaurants del poble, i podrem comprar productes artesanals de tot tipus.

Pla general de la mostra de cavalls a la Fira ramadera de la Pobleta de Bellveí l'any 2019. Els ramaders ensenyen els seus millors exemplars de cavall. (horitzontal)
El bestiar, protagonista més que mai de la Fira de la Pobleta de Bellveí / ACN

La Fira és també un espai festiu. Així, el dissabte a la tarda podrem comptar amb un concert d’acordions amb Folkimanxa, correfocs amb el Diables de Riudoms, i per sopar, un tastet de fira. En aquest edició es farà per primera vegada un sopar on es podran tastar prats de restaurants de la Vall i de la comarca. La nit del dissabte acabarà amb el ball de nit a la plaça major.

Exposició

En aquesta edició la Fira presenta una exposició fotogràfica L’Albert de les Egües, de Pere Montiel. En aquesta exposició s’explica el cicle sencer dels cavalls (transhumància, naixement dels pollins, etc.). Per muntar aquesta exposició que es va estrenar a Salàs de Pallars al 2022, s’ha comptat amb la col·laboració de les veïnes de la Pobleta de Bellveí.