FIRES I TRADICIONS

El bestiar i la gastronomia protagonistes de la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí

La presència de vaques, cavalls i ovelles tornarà a ser el punt fort de la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí, que arrenca aquest divendres amb força novetats.
Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí 2022
photo_camera El bestiar tornarà a ser el punt fort de la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí / vallfosca.cat

El tret de sortida de la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí serà la 7a jornada de transferència Embotits del porc. Patrimoni gastronòmic i cultural del Pallars, organitzada per l’Escola Agrària del Pallars, i que tindrà lloc el divendres 30 de setembre. En aquesta jornada els protagonistes seran els productors locals de carn, i finalitzarà amb la projecció del documental La matança del porc, de Manel Dalmau.

El dissabte 1 d’octubre se celebrarà la 8a edició del Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català (CPC), amb una trentena d’exemplars, procedents d’explotacions del Pallars Jussà. El concurs comarcal és un espectacle molt esperat, on els ramaders passegen els cavalls, perquè els jutges en puguin valorar les qualitats. En aquesta edició comptarà amb la presència de la subdirectora general de Ramaderia, Mercè Soler.

Els animals premiats dins d’aquest concurs comarcal de cavall, són els que després participen al Concurs Nacional de Cavall Pirinenc Català, que enguany se celebra a la Seu d’Urgell, el 19 de novembre.

I el diumenge 2 d’octubre tindrà lloc el 24è Concurs d’Animals de Raça Bruna dels Pirineus, amb una cinquantena de vaques de diferents races, la majoria d’explotacions del municipi. En aquesta edició s’incorpora una novetat en el lliurament de premis: es passejaran per la pista els animals premiats. El mateix dia també s’exposen altres races de vaca com són la llemosina, flevick o salers, i ovelles de raça xisqueta.

La consellera de Drets Socials del Govern de Catalunya, Violant Cervera, visitarà la fira aquest dia i participarà al lliurament de premis del Concurs d’Animals de Raça Bruna dels Pirineus.

Diadona Homenatge Pep Lizandra
El grup Diàdona, Dones Acordionistes i Percussionistes del Pirineu, actuarà aquest dissabte ala Pobleta de Bellveí

Durant els dos dies, els més petits trobaran un espai pensat i dissenyat especialment per a ells, la Fireta, que s’ubicarà a la plaça major de la Pobleta. A la Fireta, els nens i les nenes podran jugar i participar en els diferents tallers que s’hi organitzaran. Aquest any també oferim un taller de circ el dissabte a la tarda.

Durant els dos dies es podran veure demostracions d’oficis com les puntaires de la Vall Fosca, el matalasser, la telera, el ferrador, el cisteller o el baster; podrem degustar el mostillo o el freginat de la mà dels veïns i veïnes de la Pobleta de Bellveí; podrem tornar a degustar el menú típic de Fira que és la girella, cap i pota de corder i les postres de músic als restaurants del poble, i podrem comprar productes artesanals de tot tipus.

La Fira és també un espai festiu. Així, el dissabte podrem comptar amb un concert d’acordions amb el grup Diàdona (Dones Acordionistes i Percussionistes del Pirineu), sopar de fira elaborat per restaurants de la Vall, correfocs amb el Diables de Riudoms i ball de nit.

La Pobleta de Bellveí
Fotografia de l'Era Casó / Museu Hidroelèctric de Capdella

Exposició sobre les eres

Com en cada edició, el Museu Hidroelèctric de Capdella, juntament amb les veïnes de la Pobleta, ens sorprenen amb una exposició creada especialment per aquests dies de fira: Era era... i ara ni paller ni era.  Es tracta d’un recull gràfic i d’eines relacionades amb les construccions agroramaderes: eres, estisores, corrals i pallers.