GEOPARC ORÍGENS

Avaluadors de la UNESCO visiten el Geoparc Orígens per valorar-ne els progressos fets en els últims anys

El distintiu de Geoparc mundial de la UNESCO és de qualitat i de gran exigència, requerint revalidacions cada 4 anys.
01_PGOM
photo_camera Els avaluadors de la UNESCO a Tremp / geoparcorigens.cat

La setmana passada dos avaluadors de la UNESCO van estar durant 5 dies al Geoparc Orígens. Aquesta visita forma part del procés de revalidació que inclou diferents fases. En primer lloc es preparar una sèrie de documentació que és enviada a la UNESCO. En segon lloc es realitza una missió de camp per dos avaluadors per a certificar que els progressos duts a terme pel Geoparc mundial de la UNESCO són adequats. Aquesta missió de camp acaba amb la redacció d’un informe que és enviat al Consell de Geoparcs Mundials de la UNESCO i que éstractat a la reunió anual. En aquesta tercera fase és on decideix la continuïtat del Geoparc amb una “targeta verda”, amb la necessitat de milloresurgentsamb una “targeta groga” o revocant la designació amb una “targeta vermella”.

02_ESC Valldeflors(Foto: Els avaluadors de la UNESCO també han visitat l'Escola Valldeflors de Tremp / geoparcorigens.cat)

La visita de revalidació al Geoparc Orígens ha resultat amb tres dies i mig de camp i un dia de reunions de despatx on s’ha valorat la qualitat del territori, així com els avanços dels últims 4 anys. Durant aquesta intensa setmana els avaluadors s’han entrevistat amb més de 50 agents clau del territori, fent un tastet dels diferents projectes i accions que s’han dut a terme en el període 2017-2020 en termes de conservació, recerca, educació i divulgació, desenvolupament sostenible.

D’entre les visites es destaquenlen entrevistes amb els agents de la seguretat, Mossos d’Esquadra i Agents Rurals, la visita a l’escola Valldeflors i l’Institut de Tremp i les visites als nous panells i les millores en equipaments com el PGOM a Tremp, l’estació de la Pobla de Segur, el Museu de Gerri de la Sal, les noves construccions com el Museu d’Isona i la Conca Dellà i el centre d’interpretació del Montsec de Meià a Vilanova de Meià. Alhora han realitzat entrevistes amb empreses col·laboradores del sector turístic, agroalimentari i artesanal.

03_Argenteria

Les sensacions de la visita són positives però cal ser prudents i esperar a l’informe final i la decisió del Consell de Geoparcs Mundials de la UNESCO que es preveu que sigui a finals d’any.

04_Salas(Foto: Els avaluadors de la UNESCO també han visitat Salàs de Pallars / geoparcorigens.cat)

El Geoparc mundial de la UNESCO Orígens

El Geoparc Orígens està gestionat per una Associació constituïda el 2015 i formada per 21 membres. La formen els municipis d’Abella de la Conca, Àger, Baix Pallars, Camarasa, Castell de Mur, Coll de Nargó, Conca de Dalt, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, La Pobla de Segur, Llimiana, Salàs de Pallars, Sant Esteve de la Sarga, Sarroca de Bellera, Senterada, Talarn, Torre de Capdella, Tremp i Vilanova de Meià, juntament amb els consells comarcals del Pallars Jussà i la Noguera. Aquesta Associació garanteix la governabilitat i la capacitat de desenvolupar el territori.