Alliberen 1.500 peixos autòctons a les comarques de Lleida per recuperar les poblacions i fomentar la pesca sostenible

L'actuació s'emmarca en el Pla pilot de producció de ciprínids que porta a terme el Departament d'Acció Climàtica

f1271886-d208-4bd5-8f6b-c96ef04f1981
photo_camera Un dels cíprinids alliberats en espais fluvials // Acció Climàtica

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha alliberat durant aquest agost aproximadament 1.500 exemplars de ciprínids autòctons al pantà de l'Albagés; al riu Noguera Ribagorçana, al seu pas per Corbins, i al riu Flamisell, a la Pobla de Segur. En concret, es tracta de bagres (Squalius laietanus), barbs de l'Ebre (Luciobarbus graellsii) i madrilles (Parachondrostoma miegii). L'actuació s'emmarca en el Pla pilot de producció de ciprínids autòctons del Departament que té per objectiu recuperar i millorar les poblacions actualment en declivi d'aquestes espècies autòctones i, a la vegada, fomentar-ne la pesca recreativa sostenible, que històricament ha estat més enfocada a la pesca de la truita comuna (Salmo trutta).

Aquests alliberaments s'emmarquen en un pla pilot que es va iniciar el 2014 a causa de la davallada de les poblacions de ciprínids autòctons, principalment d'aquestes tres espècies, i pel creixement de la pesca de ciprínids observat a partir de l'anàlisi dels permisos de pesca expedits. A Catalunya, la pesca de les espècies de ciprínids autòctons es fa exclusivament en la modalitat sense mort, cosa que significa que els exemplars capturats s'han de retornar amb vida al riu.

El pla obté exemplars provinents de rescats que es fan en rius que s'assequen durant l'estiu, per evitar mortalitats massives. També es capturen exemplars reproductors, tot induint les femelles perquè expulsin els òvuls per fecundar-los amb esperma de mascles i traslladar els òvuls a la piscifactoria perquè descloguin i creixin. A més, des del 2018 s'ha comprovat que exemplars reproductors de bagra i madrilla s'han reproduït de forma espontània a les instal·lacions de la piscifactoria. La reproducció d'aquestes espècies es porta a terme a la piscifactoria AiguaNatura, situada al Parc Natural dels Ports.