28.05.2022 |
Viure als Pirineus

Recomanen prevenció davant les nevades generalitzades a tot el Pirineu i Prepirineu

Neva de forma generalitzada a tot el Pirineu i Prepirineu, hi ha un fort risc d'allaus i s'ha d'extremar la precaució a les carreteres. Des de Protecció Civil es manté la prealerta del pla Neucat davant la previsió de nevades a cotes baixes durant tot aquest dimarts i per als propers dies. Avui la cota de neu pot baixar fins als 300 metres i es poden acumular més de 5 centímetres per sobre dels 700 metres.

neu
Al Pallars Sobirà les nevades han estat i són intenses. Foto: Meteopallars.blogspot.com
Recomanen prevenció davant les nevades generalitzades a tot el Pirineu i Prepirineu

La neu cau i caurà a tot el Pirineu i Prepirineu i des del Servei Català de Trànsit (SCT) s'informa que continuen tallades tres carreteres per la neu i el risc d'allaus: la C-28, el Port de la Bonaigua, entre Vaquèira i Casa Sastrada; la C-142b, entre Tanau i el Pla de Beret; i la BV-4031, a Castellar de N'Hug. A més, és obligatori circular amb cadenes a la C-28 entre Casa Sastrada i Esterri d'Àneu; a la C-147, d'Esterri d'Àneu a Alòs d'Isil; a la L-501, al Pla de l'Ermita; la L-510, entre la cruïlla de la L-504 i Àreu; i la BV-4024, entre Bagà i el Coll de Pal.

La forta nevada, sobretot al Pallars i l'Aran, ha fet que algunes estacions hagin hagut de tancar algunes pistes per risc d'allaus, com és el cas d'Espot. L'estació de Tavascan està tancada per les tasques de condicionament de l'accés. Al Port de la Bonaigua es treballa, mitjançant explosions controlades, en el desencadenament d'allaus. Les explosions controlades es fan amb l'aparell 'Daisy Bell', que es transporta en un helicòpter i una vegada situat prop de la superfície de la neu provoca una explosió de gas que genera l'allau.

Aquest dimarts el mantell de neu es manté molt inestable a causa del gruix de neu acumulat recentment i la presència de nombrosos nivells febles de neu recent poc ventada. Les allaus que es puguin produir poden enterrar una persona amb facilitat i destruir un vehicle, segon el Butlletí del perill d'allaus del Conselh Generau d'Aran.

Pel que fa al gruix màxim de neu nova, entre el 29 de gener i el 2 de febrer, s'ha superat el metre en alguns casos: Lac Redon ( 2.247 m), a la Val d'Aran, suma 126 centímetres; a Certascan (2.400 m), al Pallars Sobirà, s'acumula 111 centímetres; i a la Bonaigua (2.266 m), al Pallars Sobirà, 91 centímetres. Arties (Val d'Aran) ha acumulat 75 centímetres; Vielha, 61 centímetres; Espot (Pallars Sobirà), 42 centímetres; Núria, 35 centímetres, i Puigcerdà, 16 centímetres.

Recomanen prevenció davant les nevades generalitzades a tot el Pirineu i Prepirineu
Comentarios