FESTIVALS D'ESTIU

14 formacions musicals participen en una edició rècord de Festipallars

El proper dissabte 13 de juliol se celebrarà la 16a edició del Festipallars, un festival genuïnament pallarès que té com a objectiu promocionar i donar visibilitat als grups de música del Pallars.
Festipallars
photo_camera 14 formacions musicals participen en una edició rècord de Festipallars / CCPJ

El proper dissabte 13 de juliol se celebrarà la 16a edició del Festipallars, un festival genuïnament pallarès que té com a objectiu promocionar i donar visibilitat als grups de música del Pallars.

Enguany han respost a la crida a la participació un total de 13 formacions i 1 dj., una xifra rècord que ha obligat l'organització a sumar un nou espai de concert a la franja de migdia/vermut que s'ubicarà a la terrassa del Piolet.

Segons l'organització, aquest alt nombre de formacions reflecteix la bona salut de la música a la comarca i alhora l'interès de les bandes per participar en aquest festival històric.

A l'organització del Festipallars hi estan implicats actualment els ajuntaments d'Isona i Conca Dellà, Talarn, Salàs de Pallars, La Pobla de Segur i Tremp amb la coordinació de l'Oficina Jove del Consell Comarcal del Pallars Jussà. Aquesta complicitat entre administracions per la creació del Festival és vist, tant pels Ajuntaments com pel Consell, com un dels punts forts que han fet créixer el projecte al llarg dels anys i li han donat aquest esperit col·laboratiu.

Festipallars
14 formacions musicals participen en una edició rècord de Festipallars / CCPJ

Cartell i escenaris

L'objectiu del Festipallars és ser una plataforma per als músics de la comarca, per aquest motiu s'hi pot trobar estils molt diversos que van des de la bossa nova, al Hard Rock, la música urbana o el pop, entre molts altres.

Enguany el Festipallars començarà a migdia amb una sessió vermut a la terrassa del Piolet on actuaran la Juliana Penna amb la formació Cria Canto Duo, la seguiran el duet de rock alternatiu Bronka i tancarà el concert el solista Manu Morata.

La segona sessió començarà a les 17:30 a l'escenari acústic que hem anomenat Roc de Pessonada. Obriran el concert la Jana i la Martina, les nostres participants més joves que s'estrenen enguany, Mercè i Arnau, un duet ja veterà del festival i la rumba de Mark&Charlie que també s'estrenen enguany. Finalment, a partir de les 20:00 tindrem sessió rock a l'escenari Sant Corneli amb les bandes Wasteland Babies, Ramones&mazmorras, Badjokers, Torb, Mark Bosque, Bernat MB i Fugint del SIlènci, per acabar amb la Dj. Punxo Coses.

Catàleg

Per tal d'incidir encara més en la promoció de la música feta al Pallars, com a novetat, enguany s'ha elaborat un catàleg de les diferents formacions participants que es distribuirà entre les empreses, entitats i administracions que programen concerts arreu del territori. D'aquesta forma es pretén que, més enllà de ser una plataforma que ha permès donar a conèixer en directe moltes formacions al llarg dels anys, aquesta difusió no s’acabi el dia del festival.

Horari

Malgrat que enguany s'han hagut d'incrementar les hores de concerts per poder encabir totes les formacions participants, s'ha previst que el festival tanqui les portes aproximadament a les 03:30 de la matinada. Precisament el Festipallars fa anys que aposta per uns horaris festius que aprofitin més les hores de tarda i no s'allarguin amb excés a la nit i matinada. Un model que alguns ajuntaments s'estan plantejant d'implementar a les seves festes.

Servei de bar per una entitat sense ànim de lucre

Un altre element que denota l'esperit col·laboratiu del festival és l'adjudicació de la barra a una entitat sense ànim de lucre que estigui formada principalment per persones joves o que treballi en projectes adreçats a joves, per fer que els beneficis de l'esdeveniment es destinin a projectes que dinamitzin el col·lectiu jove de la comarca. En l'edició d'enguany la barra anirà a càrrec de l'entitat l'Ateneu del Pallars i contribuirà a fer nous passos per al projecte de rehabilitació de l'antic ateneu ubicat a Tremp. L'adjudicació es fa per sorteig i l'entitat guanyadora no s'hi pot presentar durant els cinc anys posteriors per tal de donar l'oportunitat a una entitat diferent en cada edició.

Història i ubicació

El Festipallars neix l'estiu de 2008 en un format itinerant pels diferents municipis organitzadors. Amb el temps es detecten canvis en els hàbits dels joves i en els objectius del propi festival que el porta a un cavi de model. Així el 2017 el Festival deixa de ser itinerant i entre tots els organitzadors busquen una ubicació i un format més estiuenc i mediterrani que permeti aprofitar millor els plaers de l'estiu a la comarca com són les vesprades vora l'embassament de Sant Antoni. És en aquest moment que s'escull la platja del Piolet com a ubicació permanent del festival. Aquest nou paratge permet redissenyar de dalt a baix el format de l'esdeveniment convertint-lo en un festival de tarda, nit, on es pot gaudir del paisatge, les activitats aquàtiques, s'incorporen parades de menjar per poder passar el dia, entre altres elements, però mantenint com a eix central la música feta al Pallars.