L'Escola Agrària de Tàrrega premiada pels Amics de l'Aigua

Els Premis de l'Aigua es lliuren cada any amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua i tenen l’objectiu de potenciar totes aquelles iniciatives, actuacions o trajectòries que tinguin la voluntat de millorar la relació de la població catalana amb l'aigua i el seu entorn natural 
Lliurament dels Premis de l'Aigua 2021 ©EA
photo_camera Lliurament dels Premis de l'Aigua 2021 ©EA

L’Associació Catalana dels Amics de l’Aigua va guardonar a l'Oficina del Regant - ens que gestiona l'Escola Agrària de Tàrrega - per la implantació d'una eina de recomanacions de reg, així com pel desplegament d’informació al voltant de l'ús racional de l'aigua i la millora de l'eficàcia del reg. Els guardons es van lliurar en el marc del IV Congrés de l’Aigua a Catalunya, que va tenir lloc el 20 d'octubre a Barcelona, i que enguany es va centrar en els reptes per a la gestió dels recursos hídrics davant l'emergència climàtica

L’Oficina del Regant va ser una de les sis entitats i persones premiades en aquests guardons, conjuntament amb Mancomunitat d’Aigües del Solsonès, l’escriptora Dolors Domingo, el Consorci de la Costa Brava, la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell i l’investigador César Terrer

Sistemes de regadius al conreus de Catalunya ©EAEls Premis de l'Aigua es lliuren cada any amb motiu del Dia Mundial de l'Aigua i tenen l’objectiu de potenciar totes aquelles iniciatives, actuacions o trajectòries que tinguin la voluntat de millorar la relació de la població catalana amb l'aigua i el seu entorn natural 

Aquest reconeixement a l’Oficina del Regant s’afegeix al premi que va atorgar l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i Alimentació (FAO) a l’Eina de Recomanacions de reg l’any 2017. En aquella ocasió, la Comunitat de pràctiques d’e-Agricultura (CoP), en associació amb la FAO i el Centre Tècnic d’Agricultura i Cooperació (CTA), va seleccionar l’Eina com a exemple de bones pràctiques en l’ús de les TIC en l’agricultura.

Un referent del sector del reg

L'Eina de Recomanacions de Reg és un servei ofert a través del portal de Ruralcat, disponible des de l’any 2005, i que compta amb més de 1.600 usuaris. Amb aquesta eina, que es gestiona des de l’Escola Agrària de Tàrrega a través de l’Oficina del Regant, el DACC treballa per millorar l’eficiència en l’ús de l’aigua de reg de les explotacions catalanes.

Eina de Recomanacions de reg ©EAL’estratègia de recomanacions de reg de l’Oficina consisteix en diferents fases; quadres per demarcacions per les estacions climàtiques i cultius més importants per cada demarcació, enviades a llistes de distribució, un altra fase són les recomanacions de reg que s’estan portant a terme per algunes comunitats de regants, enviades a través de les comunitats de regants als seus regants i en últim pas rebre recomanacions adaptades a la parcel.la prèviament introduïda a l’eina.

Aquesta estratègia s’acompanya de formació i transferència tecnològica en reg per a tots els regants, i una bústia d’assessorament al regant per reconduir o resoldre els dubtes al voltant del reg i les Comunitats de regants. L’Eina de Recomanacions de Reg ha anat evolucionat al llarg del temps gràcies als comentaris dels seus usuaris i l’experiència dels seus gestors.

La persona que lidera el manteniment d’aquesta eina des de fa molts anys és Maite Sisquella, així com la resta de l’equip de l’Oficina del Reganat que treballen per mantenir actualitzat i actiu aquest recurs.

Per utilitzar l’Eina de Recomanacions de reg, els usuaris només han d’introduir en el portal de Ruralcat, les dades personalitzades de la seva parcel·la i, a més, poden rebre un correu electrònic i/o un SMS al mòbil amb les recomanacions de reg de cada setmana.

Els cultius més consultats són els llenyosos (un 80% del total), entre els quals destaquen el presseguer i l’olivera. Tenen l’opció de programar més de 60 possibilitats de cultius amb diferents sistemes de Reg, a través d’un balanç hídric amb dades facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya.

Escola Agrària Tàrrega ©EA

L’Escola Agrària de Tàrrega

L'Escola Agrària de Tàrrega és un centre escolar públic del Servei de Formació Agrària del DACC. Des de fa més de 35 anys, imparteix ensenyaments de formació professional inicial i de formació contínua, adreçats especialment al sector agropecuari.

El centre treballa fermament per millorar el relleu generacional del sector primari i focalitza la seva activitat cap als professionals del món agrari i ramader i cap a la nova pagesia. Des de fa 6 anys i amb l’objectiu de suplir la demanda formativa d’aquest col·lectiu, joves que volen incorporar-se a una explotació agropecuària, ofereix el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Producció Agropecuària en modalitat semipresencial. Recentment, el centre ha iniciat el Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Producció Agropecuària a distància, el primer de tot Catalunya.

En quant a la formació contínua, ofereix jornades i cursos presencials, semipresencials i a distància de durada variable, amb la finalitat de completar la formació dels professionals del sector. L’escola també és la seu del Campus Empresarial Agrari, una oficina que proporciona formació en gestió empresarial als professionals del sector agroalimentari, i de l’Oficina del Regant, que ofereix formació en reg i gestiona l’eina de recomanació de reg.