La convivència entre el turisme i l'activitat agrícola i ramadera de muntanya

La campanya, impulsada per la Federació Raça Bruna dels Pirineus, vol frenar conductes incíviques d'alguns visitants
Pla mitjà del gerent i el president de la Federació Raça Bruna dels Pirineus (Februpi), Martí Orriols i Joan Noguera, mostrant el cartell que enganxaran a Prullans (Cerdanya) per la campanya "Atenció visitants", el 21 de juny de 2021. (Horitzontal)
photo_camera Els primers cartells els van enganxar a Prullans.

La Federació Raça Bruna dels Pirineus (Februpi) impulsa una campanya per facilitar la convivència entre l'activitat turística i la del sector primari que es duu a terme a les àrees de muntanya. Així, han fet un centenar de cartells on, de manera simpàtica i amb un toc d'humor, volen conscienciar els visitants de tots els "riscos i perills" que poden trobar si entren en aquestes zones, com ara sentir el toc de campanes, veure els ramats que hi viuen o la tasca que hi fan els agricultors i ramaders. El primer d'aquests cartells s'ha col·locat aquest dilluns en una de les entrades del poble de Prullans i la idea és frenar les conductes incíviques detectades entre una petita part dels turistes que visiten els entorns naturals.

El president de la Februpi, Joan Noguera, ha explicat que la campanya pretén ser una crida a la població perquè "s'adapti a les característiques particulars dels pobles de muntanya i de la vida a pagès". Tot i això, ha volgut deixar clar que si bé la gran majoria dels turistes respecten l'entorn, n'hi ha una minoria que no ho fan i aquest percentatge està creixent tenint en compte l'augment del nombre de visitants als entorns naturals. La iniciativa s'inspira en altres accions que s'han dut a terme a França i altres territoris i s'espera que diversos municipis decideixin sumar-s'hi i instal·lin els cartells.

El president de la Februpi, Joan Noguera, ha explicat que la campanya pretén ser una crida a la població perquè "s'adapti a les característiques particulars dels pobles de muntanya i de la vida a pagès". Tot i això, ha volgut deixar clar que si bé la gran majoria dels turistes respecten l'entorn, n'hi ha una minoria que no ho fan i aquest percentatge està creixent tenint en compte l'augment del nombre de visitants als entorns naturals. La iniciativa s'inspira en altres accions que s'han dut a terme a França i altres territoris i s'espera que diversos municipis decideixin sumar-s'hi i instal·lin els cartells

Per la seva banda, l'alcalde de Prullans, Albert Maurell, que també es ramader, creu que els "conflictes de convivència" que s'han donat no arriben a ser considerats un problema. Tot i així, veu necessari enviar el missatge sobre la necessitat que cal "conviure" amb el sector primari. En aquest sentit, ha afegit que els cartells no volen ser ofensius i ha detallat algunes problemàtiques amb les quals es troben, com ara l'entrada de persones a finques que estan a punt de dallar o els residus que hi deixen.

Mentre, l'alcalde d'Olvan (Berguedà), Sebastià Prat, també ha assistit a l'acte i creu que cal anar explicant l'activitat que es desenvolupa a les muntanyes per tal de conscienciar les persones que visiten aquestes zones. A més, ha posat com a exemple les conseqüències que té per als ramats el fet de deixar obert algun dels fils dels tancats i ha insistit també en el problema vinculat a la brossa que s'aboca en aquests entorns. La campanya ha arrencat just el primer dia d'estiu, època en què s'esperen més visitants.