FORESTAL

Acció Climàtica inverteix 530.000 euros en la millora i ampliació del Centre de Treball La Conca de Tremp

El Centre de Treball La Conca de Tremp és un dels més importants de Forestal Catalana, on conflueixen totes les àrees de treball: el planter de la Conca
Acció Climàtica Forestal Catalana Tremp
photo_camera Instal·lacions del Centre de Treball La Conca, de Forestal Catalana a Tremp. / govern.cat

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural invertirà 530.000€ en un projecte de millora i ampliació del Centre de Treball La Conca, de Forestal Catalana a Tremp. Divendres passat van visitat el secretari d'Agenda Rural, Oriol Anson, i la directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, acompanyats del conseller delegat de Forestal Catalana, Gabriel Esquius.

Així, el projecte ‘Millora de l’eficiència energètica, la instal·lació d’un centre educatiu sobre gestió forestal i natura, i la producció de pellet per a aprofitar el subproducte del cribratge de l'estella per a consum propi al planter de la Conca i Millora de les Instal·lacions de producció d'estella al Centre Logístic de Tremp” té com a finalitat transformar el centre actual en un espai més eficient i adequat, respectuós amb el medi ambient on els principis d’economia circular siguin els fils conductors de l’activitat, i es pugui desenvolupar una tasca pedagògica pràctica per a visitants del centre.

Per això es durà a terme tot una seguit d’actuacions, com ara:

  • Adequació de la instal·lació elèctrica del planter de la Conca per a donar cabuda a les noves instal·lacions.
  • Millora de les instal·lacions de producció d’estella; i instal·lació de línia d’estellat i distribució d’estella
  • Instal·lar una línia de pel·letitzat semindustrial per a aprofitar el subproducte del cribatge de l’estella per a consum propi al planter de la Conca
  • Instal·lació de bàscula per a camions
  • Obra civil d’adequació de l’entorn
  • La construcció d’una Aula de Natura

Aquesta Aula de Natura té com a objectiu donar suport al centre educatiu sobre gestió forestal i natura, estarà integrada en l’entorn, i s’utilitzarà per a l’explicació sobre bioenginyeria.

Val a dir que el Centre de Treball La Conca de Tremp és un dels més importants de Forestal Catalana, on conflueixen totes les àrees de treball: el planter de la Conca (Àrea d’Espais Naturals i Recursos Genètics Forestals), el centre logístic de biomassa (Àrea d’Enginyeria Forestal), i el nucli zoològic (Àrea Ambiental).

Aquest nucli zoològic se centra en dues línies principals de treball: la cria en captivitat de l’ofegabous, i la cria en captivitat del cranc autòcton, a banda de la conservació de diversos exemplars de nàiada, un mol·lusc d’aigua dolça en perill d’extinció. Pel que fa al planter, s’hi produeix diverses espècies de planta forestal certificada preparada per a obres de repoblació i restauració. A més, hom hi troba diverses plantacions experimentals. Finalment, el centre logístic de biomassa, que abasteix principalment la caldera de l’hospital de Tremp amb fusta procedent de forests públiques on es fa gestió forestal sostenible.

Totes les instal·lacions del centre estan construïdes amb fusta per tal de demostrar l’eficiència de la utilització d’aquest material en la construcció, i fomentar-ne el seu ús. El centre vol ser un exemple de l’economia circular, i anualment el visiten diversos centres formatius.