ESQU脥 DE MUNTANYA CAMPIONATS DEL M脫N

La Vall de Bo铆 llueix el seu patrimoni en la inauguraci贸 dels campionats del m贸n d鈥檈squ铆 de muntanya

Sant Climent de Ta眉ll ha acollit la inauguraci贸 del certamen que reuneix 298 esquiadors, la participaci贸 m茅s alta de la hist貌ria, amb representaci贸 dels cinc continents.
skimo boí 1
photo_camera Sant Climent de Taüll va quedar tenyida de colors amb un espectacle de llum / @boi_taull

Aquesta tarda ha tingut lloc, a Sant Climent de Ta眉ll,  la cerim貌nia inaugural dels ISMF World Championships Skimo Bo铆 Ta眉ll 2023, els mundials d鈥檈squ铆 de muntanya que se celebren aquesta setmana a l鈥檈staci贸 de Bo铆 Ta眉ll. Situada en un entorn natural privilegiat, l鈥檈staci贸 ribagor莽ana es convertir脿 des d鈥檃vui fins al 5 de mar莽 en la seu oficial d鈥檃questa competici贸, despr茅s d鈥檋aver estat la seu dels campionats europeus d鈥檈squ铆 de muntanya el febrer de 2022 amb gran 猫xit.

A la cerim貌nia d鈥檕bertura d鈥檃questa competici贸 hi han participat diverses personalitats vinculades als mundials: Regula Meier, presidenta de la Federaci贸 Internacional d鈥橢squ铆 de Muntanya (ISMF); Toni Segarra i Barreto, president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC); S貌nia Burguera, alcaldessa de la Vall de Bo铆; Josep Casanovas i Redondo, vicepresident primer de la Federaci贸 d鈥橢ntitats Excursionistes de Catalunya (FEEC); Alberto Ayora Hirsch, president de la Federaci贸 Espanyola d鈥橢sports de Muntanya (FEDME); i Juli Fern脿ndez i Olivares, Conseller de Territori i President del Comit猫 Organitzador.

skimo bo铆
Aquest dilluns ha tingut lloc, a Sant Climent de Ta眉ll,  la cerim貌nia inaugural dels ISMF World Championships Skimo Bo铆 Ta眉ll 2023 / FEEC

El Conseller de Territori i president del comit猫 organitzador, Juli Fern脿ndez i Olivares, ha declarat que 鈥淎ra fa un any acolliem els campionats Europeus de 2022. De nou Bo铆 Ta眉ll es posiciona en l鈥檈picentre del calendari internacional d鈥檈squ铆 de muntanya. Un reconeixement per al territori i per Bo铆 Ta眉ll per la seva polival猫ncia鈥. El president de FGC, Antoni Segarra i Barreto, ha explicat que 鈥渓鈥櫭▁it apareix quan oportunitat i treball es troben i cal agrair les oportunitats que s鈥檋an donat per fer possible aquest campionat del m贸n. Gr脿cies per l'oportunitat que ens dona aquest entorn incomparable de la Vall de Bo铆, patrimoni de la humanitat per l'UNESCO鈥.

El vicepresident de la FEEC, Josep Casanovas i Redondo, ha assenyalat que 鈥淐atalunya ha estat i 茅s un aut猫ntic bressol dels esports de muntanya al sud d鈥橢uropa i especialment de l鈥檈squ铆 de muntanya al Pirineu鈥, aprofitant per desitjar sort als esportistes i, especialment, als 19 atletes catalans inscrits als mundials. Per la seva banda, la presidenta de la ISMF, Regula Meier, ha afegit que 鈥渆ns dirigim amb passos ferms cap al debut ol铆mpic de l鈥檈squ铆 de muntanya, i el cam铆 fins a aquest no podria ser m茅s emocionant. Sabem que tenim als millors atletes i els millors escenaris per a les seves vict貌ries. Bo铆 Ta眉ll 茅s un gran exemple d鈥檃ix貌鈥.

skimo bo铆 2
Sant Climent de Ta眉ll va quedir tenyida de colors amb un espectacle de llum / FEEC

El president de la FEDME, Alberto Ayora Hirsch, ha desitjat sort als concursants i ha detallat que 鈥渁ra nom茅s queda fer gala dels valors ol铆mpics, valors que com a nova federaci贸 ol铆mpica ens obliguen a esfor莽ar-nos encara m茅s i aconseguir l鈥檈xcel路l猫ncia, a valorar per sobre de tot l鈥檃mistat i el respecte entre totes les persones鈥.

Amb la voluntat de seguir apostant per l鈥檕rganitzaci贸 de campionats de caire  internacional, l鈥檈staci贸 celebrar脿 els mundials ISMF de Skimo 2023 en format ol铆mpic i acollint cinc proves: esprint, individual, vertical, relleus i equips. Tot aix貌, establint un ordre de proves que posi en valor i respecti el rendiment dels esportistes en funci贸 de la cad猫ncia d鈥檃questes, incloent tamb茅 un dia de descans dins l鈥檃genda del campionat, que es pot consultar aqu铆.

skimo bo铆 3
Aquest dilluns ha tingut lloc, a Sant Climent de Ta眉ll,  la cerim貌nia inaugural dels ISMF World Championships Skimo Bo铆 Ta眉ll 2023 / @boi_taull

Disciplines i proves

L鈥檈sprint es disputar脿 pr脿cticament sense modificacions en relaci贸 al format actual, mentre la prova individual adopta un format amb itineraris que mantenen desnivells i dist脿ncies respecte dels actuals, per貌 que es configuren priorit脿riament dins el domini esquiable de l鈥檈staci贸. Per la seva banda, i com ja va passar en els Campionats Europeus de l鈥檃ny passat, els relleus de dos competidors seran mixtos. La prova vertical, amb 500 metres de desnivell, es distribuir脿 en diversos trams i, la prova d鈥檈quips es disputar脿 per parelles en gran part de l鈥檈staci贸 de muntanya.

Esprint, la primera prova dels mundials

Aquest dimarts, 28 de febrer, la prova d鈥橢sprint donar脿 el tret de sortida a les competicions dels mundials. La prova d鈥橢sprint dura al voltant de 3 minuts per cada atleta i es disputa en un m脿xim de 70 metres de desnivell positiu. La localitzaci贸 d鈥檃questa prova ha estat escollida de manera que el p煤blic pugui gaudir de la cursa sense necessitat de realitzar despla莽aments per l鈥檈staci贸, i es podr脿 observar des de la base de la mateixa. El tra莽at de la prova comen莽ar脿 essent suau fins que el terreny agafi una pendent considerable que se salvar脿 a trav茅s d鈥檈sglaons retallats sobre neu dura. A l鈥櫭簂tima part de l鈥檃scens, la pendent ser脿 exigent, mentres la baixada es tra莽ar脿 per un terreny inicial de neu sense trepitjar, que exigir脿 control i precisi贸 als participants.

skimo bo铆 4
Aquest dilluns ha tingut lloc, a Sant Climent de Ta眉ll,  la cerim貌nia inaugural dels ISMF World Championships Skimo Bo铆 Ta眉ll 2023 / @boi_taull

Dades d鈥檌nter猫s dels mundials ISMF Skimo Bo铆 Ta眉ll

Actualment, les xifres de participaci贸 als mundials de Skimo 2023 a l鈥檈staci贸 de Bo铆 Ta眉ll comprenen uns 400 esportistes i t猫cnics (298 atletes) de 27 equips. A m茅s, es preveu que hi hagi involucrades m茅s de 140 persones pel que fa a l鈥檕rganitzaci贸, i que es reuneixin a la Vall de Bo铆 m茅s de 60 t猫cnics de les seleccions. En total, aquest territori privilegiat situat al bell mig del Pirineu catal脿 ser脿 durant una setmana el refugi esportiu d鈥檜nes 650 persones acreditades implicades en aquesta competici贸.

Pel que fa a esportistes catalans participants, Oriol Cardona (Banyoles) est脿 classificat com a 8猫 de la general de la Copa del M贸n. L鈥檃ny passat va aconseguir la medalla d鈥檕r a la prova d鈥橢sprint i aquest any 茅s un dels clars candidats a endur-se la medalla en les proves d鈥橢sprint i Relleus Mixtes. Per la seva banda, Marta Garcia (Calldetenes) demostrar脿 les seves possibilitats i intentar脿 col路locar-se al capdavant a les proves d鈥橢sprint i Relleus Mixtes.

skimo bo铆 5
Aquest dilluns ha tingut lloc, a Sant Climent de Ta眉ll,  la cerim貌nia inaugural dels ISMF World Championships Skimo Bo铆 Ta眉ll 2023 / FEEC

Tamb茅 cal destacar el paper d鈥Albert P茅rez (Valls), amb moltes possibilitats de fer medalla a la prova vertical en la categoria U23, i d鈥Ot Ferrer (Berga), que va quedar primer als Jocs Ol铆mpics de la Joventut el 2020, amb moltes opcions de fer p貌dium a la prova Vertical i Esprint tamb茅 en la categoria U23. Per la seva banda, la jove Laia Sell茅s (Lles de Cerdanya), en la categoria U18, ve d鈥檈ndur-se 4 medalles d鈥檕r als Campionats d鈥橢uropa de la Joventut, i pot ser una clara candidata a endur-se tamb茅 la medalla als mundials.

Bo铆 Ta眉ll, una vall de somni pels amants de l鈥檈squ铆 de muntanya

La Vall de Bo铆 se situa en un entorn privilegiat al bell mig de l鈥橝lta Ribagor莽a i  s鈥檋a convertit en un exemple de sin猫rgia entre esport i cultura reconegut mundialment. De fet, no nom茅s gaudeix del protagonisme del Parc Nacional d鈥橝ig眉estortes i l鈥橢stany de Sant Maurici, sin贸 que tamb茅 presumeix d鈥檜n escenari envejable que destaca per les seves valls i muntanyes, sense oblidar l鈥檈staci贸 d鈥檈squ铆 de Bo铆 Ta眉ll.

skimo bo铆 6
Aquest dilluns ha tingut lloc, a Sant Climent de Ta眉ll,  la cerim貌nia inaugural dels ISMF World Championships Skimo Bo铆 Ta眉ll 2023 / FEEC

L鈥檈staci贸 ribagor莽ana disposa de tots els serveis necessaris per acollir un esdeveniment com els ISMF World Championships Skimo 2023. La seva ubicaci贸, la seva al莽ada i la seva orientaci贸 garanteixen unes condicions id貌nies pel que fa a la neu. A m茅s, la morfologia del seu domini esquiable la converteix en la seu perfecta per a albergar grans esdeveniments esportius, tenint en compte tamb茅 els serveis, allotjaments i centres operatius que faciliten les din脿miques organitzatives d鈥檜na competici贸 d鈥檃questes caracter铆stiques.

Una estaci贸 amb recorregut internacional

El febrer de 2022 l鈥檈staci贸 va esdevenir la seu oficial dels European Championships Skimo Bo铆 Ta眉ll, els campionats europeus d鈥檈squ铆 de muntanya organitzats per la ISMF. Es tracta d鈥檜na competici贸 de gran format en qu猫 hi van participar atletes de 19 pa茂sos i va ser sens dubte el precedent que va convertir Bo铆 Ta眉ll en una estaci贸 d鈥檈squ铆 totalment preparada per a acollir enguany els mundials de Skimo de la ISMF. 

comentaris