Esport i natura

La primera edició de la Marató de Boumort, sota la mirada dels cérvols

El passat i el present s’uneixen per formar un itinerari amb pinzellades de la història més llunyana i dels moments més recents.

Cartell Marató Boumort
photo_camera Cartell de la primera marató de Boumort.

Marató de Boumort

Sota la mirada dels cérvols

La Marató de Boumort és un nou i gran esdeveniment esportiu que tindrà lloc a l’Alt Urgell el dissabte 22 d’Octubre de 2016. Compta amb una Marató de muntanya (45 quilòmetres i 2.100 metres de desnivell positiu), amb una Mitja Marató de muntanya de preciós recorregut (23 quilòmetres i 1200 metres de desnivell positiu) i amb una caminada de marxa nòrdica (14 quilòmetres). El Petit Boumort (4 quilòmetres i 150 metres de desnivell positiu i exclusiu per aquells petits valents) i les curses per a la mainada completaran la diada esportiva.

La Serra de Boumort és un entorn d’una bellesa extraordinària i realment desconegut. Un Espai d’Interès Natural Nacional d’una riquesa faunística impressionant que forma part de la Reserva Nacional de Caça de Boumort. Es troba situada a la comarca del Pallars Jussà, però els seus vessants s’estenen cap a l’Alt Urgell. La cota màxima és el Cap de Boumort, situat a 2.077 metres sobre el nivell del mar.

La brama del cérvol és el seu estendard. Una dura competició entre els mascles, que amb els seus potents i constants brams es disputen les femelles i creen els seus propis harems, marcant el territori i lluitant amb els mascles competidors amb les banyes. Un gran espectacle natural.

La vila d’Organyà serà l’escenari de la sortida i de l’arribada d’aquesta circular que tocarà sostre coronant el Cap de Boumort (2077). Durant els 45 quilòmetres de distància i els 2100 metres de desnivell positiu mostrara bells paratges.

L'itinerari 

El passat i el present s’uneixen per formar un itinerari amb pinzellades de la història més llunyana i dels moments més recents. L’itinerari previst comença a Organyà, sortint del costat del Museu de les Homilies i enfilant fins a la petita població de Montanissell, passant per les Basses de Fontanet i la Font Bordonera, pel camí antic.

Segueix enfilant fins al Mas del Pitarell, indret on se separen la Marató i la Mitja Marató. Aquesta última seguirà en direcció nord, travessant pel Pas de Finestres i iniciant el descens fins a la població del Vilar de Cabó, indret on es torna a unir amb la Marató.

La Marató de Boumort, des del Mas del Pitarell, ascendeix fins al Cap de Boumort, el punt més alt de la cursa (2077), passant pels Prats de Carreu i la carena de la Roca de Senyús. Una zona protegida per a la convivència de les espècies. Només la flora i la fauna, i els corredors i les corredores resseguint les recents petjades dels cérvols i sota la seva atenta mirada.

La baixada és per la Coma de Castells i el Pas Comptador, seguint l’antiga Cabanera, per arribar a Prat Muntaner i iniciar el descens, de fort pendent i que desemboca a la pintoresca població de Cabó. Més enllà i després de passar per sobre de l’aqüeducte de Boixadera, travessa la població del Vilar de Cabó, nou punt de retrobament amb l’Itinerari de la Mitja Marató.

Des d’aquí, i seguint un bonic sender entre boscos i dòlmens, finalitza de nou a la Plaça de les Homilies d’Organyà.

La disposició dels avituallaments (separats entre ells per una distància aproximada de cinc quilòmetres) permetran a tots i totes les participants cobrir les exigències alimentàries de la prova i gaudir, encara més, de la natura i de tots aquells elements que l’envolten.

Programa de la Marató de Boumort

El divendres 21 d’Octubre a la tarda tindrà lloc la recollida de dorsals a Organyà, que continuarà el dissabte al matí a primera hora, justament abans de començar la competició. Prèviament a l’inici de la cursa hi haurà un briefing, per tal de conèixer el recorregut i tenir les nocions necessàries per afrontar la Marató de Boumort amb garanties, amb la informació referent a punts de control, avituallaments, etc.

Un temps molt ampli per a completar la Marató i la Mitja Marató (unes onze hores aproximadament per la més llarga) obren aquesta jornada, també, a totes aquelles persones interessades en conèixer aquest territori, tan proper i tan llunyà.

Com és habitual, tots els participants (en totes les seves modalitats) rebran una bossa d’obsequis. Per una altra banda, hi haurà premis pels guanyadors i guanyadores de les proves (podis masculins i podis femenins).

www.atleticsantafe.cat/maratoboumort

www.facebook.com/maratoboumort

www.twitter.com/maratoboumort