OLIMPISME

La pressió del COI amb Kosovo força Espanya a fer marxa enrere

El govern espanyol ha acceptat, finalment, donar visats als esportistes de Kosovo i permetre l'ús dels seus símbols nacionals quan competeixin a l'Estat. Una de les candidatures que perillaven era la dels Jocs d’Hivern Pirineus-Barcelona per al 2030.

Copa del Món de Canoe Eslàlom
photo_camera Copa del Món de Canoe Eslàlom, al Parc Olímpic del segre de la Seu d'Urgell/Josep Maria Costa

El govern espanyol ha acceptat donar visats als esportistes de Kosovo i permetre l'ús dels seus símbols nacionals quan competeixin a l'Estat, segons han anunciat en un comunicat conjunt el Comitè Olímpic Internacional (COI) i el Comitè Olímpic Espanyol (COE). Les dues institucions mostren la "màxima i pública satisfacció" per la decisió de l'executiu estatal. Cal recordar que ahir mateix el COI havia amenaçat amb recomanar "no celebrar competicions internacionals" a Espanya si no s'acceptava els esportistes kosovars, fet que posava en perill, per exemple, la celebració d'uns futurs jocs olímpics d'hivern al Pirineu català. Espanya forma part del grup de cinc països dels vint-i-vuit de la Unió Europea que no reconeix la independència de l'estat balcànic.

COI i COE afirmen que gràcies a la resolució que els ha transmès per carta el ministeri d'Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació, el govern espanyol proporcionarà a les delegacions esportives de Kosovo que competeixin a Espanya el visat corresponent. També se'ls autoritzarà l'ús dels símbols nacionals propis, himne i bandera, d'acord amb el protocol olímpic.

D'aquesta manera, indiquen les dues institucions, s'assegura que els esportistes kosovars poden participar "en igualtat de condicions" que la resta d'esportistes dels 206 comitès olímpics nacionals reconeguts pel COI. Finalment, COI i COE incideixen en el paper "fonamental" de l'esport i el moviment olímpic en la "construcció" d'una societat "més integradora i justa" en la qual el "diàleg" i el "respecte" són "els pilars i principis fonamentals".

Un canvi de parer en 48 hores

Amb el canvi de parer del govern espanyol es posa fi a una crisi esportiva que es va iniciar dilluns quan el COI va amenaçar Espanya amb no atorgar esdeveniments esportius al país si no s’oferien les garanties que els esportistes de Kosovo puguin competir sense cap tipus de discriminació en territori espanyol. Una de les candidatures que perillaven era la dels Jocs d’Hivern Pirineus-Barcelona per al 2030, que organitza el mateix Comitè Olímpic Internacional. 

Gerard Figueras

(Foto: Imatge de Gerard Figueras/CCMA)

Secretaria General de l'Esport

El secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, manifestava ahir mateix que confiava en què el govern de Madrid posi aviat sobre la taula una "solució raonable" per garantir l'accés als esportistes de Kosovo que participin en campionats que es duguin a terme a l'Estat. En aquest sentit, Figueras va voler deixar clar que és "l'únic que actua així" i que, per tant, entén que caldria fer passos per "deixar de ser l'anomalia" en aquesta qüestió. Sobre l'amenaça del Comité Olímpic Internacional (COI) de recomanar a les federacions esportives d'arreu del món de “no celebrar competicions internacionals” a l'Estat espanyol si no accepta esportistes kosovars, Figueras va recordar que aquest advertiment no és nou, ja que també es va haver d'afrontar una situació similar abans de la celebració dels Jocs Mediterranis de 2018.