Les estacions de muntanya d’FGC

PORT AINÉ - RAQUETES DE NEU - AUTOR FERRÀN FONT_
photo_camera Estació d'esquí de Port Ainé // Autor: Ferran Font

Les estacions

FGC gestiona sis estacions de muntanya del Pirineu català: La Molina, la Vall de Núria, Vallter, Espot Esquí, Port Ainé i Boí Taüll, tots ells indrets que representen la cultura, tradició i paisatge emblemàtic de Catalunya.

La Molina, situada a la Cerdanya, té 71 km esquiables repartits en 68 pistes per a tots els nivells i  gaudeix d’una situació geogràfica privilegiada gràcies a la seva proximitat a Barcelona i Girona. A més, compta amb una àmplia oferta lúdica per al públic no esquiador, com excursions en màquina trepitjaneu, raquetes de neu o segway sobre neu. S’hi han celebrat nombrosos esdeveniments internacionals, com la Copa del Món d'Esquí Alpí (2008), els Campionats del Món de snowboard (2011) o els Campionats del Món d'Esquí Alpí per a discapacitats (2013).

L'estació de muntanya Vall de Núria, d'una riquesa paisatgística única, està situada en el terme municipal de Queralbs. Dominant un dels punts més elevats de la Vall de Ribes, està envoltada per cims de gairebé 3.000 metres i d'on neixen multitud de fonts i torrents. Disposa d’un transport singular: el Tren Cremallera, que té un recorregut de 12,5 km i supera més de 1.000 metres de desnivell.

Vall de Núria // Autor: Toni Anguera
Vall de Núria // Autor: Toni Anguera

L’estació de Vallter es troba al bell mig de cims que sobrepassen els 2.800m d’altitud, a la zona més oriental del Pirineu de Girona. La seva privilegiada situació geogràfica permet contemplar, des de la cota més alta i en dies de bona visibilitat, una panoràmica única i excepcional del Golf de Roses. L’estació aposta per una oferta d’esquí i muntanya que la converteix en lloc ideal per a la pràctica d’esports i activitats a l’aire lliure: esquí alpí i snowboard, esquí de muntanya, raquetes de neu, camps de neu i construcció d’iglús, tallers de nivologia, descens amb trineu i tubbys...

Espot es caracteritza per tenir les seves pistes entremig de frondosos boscos de pi negre. Compta amb més de 23 km esquiables i 1.000m de desnivell, i gaudeix d'una situació privilegiada, al costat del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Va ser la primera estació del Pirineu català que va obtenir el segell de qualitat turística "Destinació de Turisme Familiar" atorgat per l'Agència Catalana de Turisme, pel qual es reconeixen els principals atractius turístics dirigits al públic familiar amb els quals compta.

Port Ainé està situada a l'àrea d'influència del municipi de Rialp, al massís de l'Orri i en el marc que brinda la comarca del Pallars Sobirà. La seva privilegiada situació, sota el Pic de l'Orri (2.440 m), amb el 95% de les pistes orientades a la cara nord, li permet gaudir d'un microclima favorable sobretot en temporades amb nevades escasses i d'una immillorable qualitat de neu pols des de desembre fins a abril; per a molts, està considerada l'estació d'esquí amb la millor neu del Pirineu.

L'estació de muntanya de Boí Taüll és la cota esquiable més alta del Pirineu i garanteix una neu d'excel·lent qualitat gràcies a la seva privilegiada situació encarada al nord. Es troba a les portes del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici en un dels indrets més espectaculars del Pirineu gràcies al patrimoni romànic de la Vall de Boí. Amb les cotes més altes del Pirineu, l'estació ofereix un domini esquiable de 550ha amb més de 45km esquiables. Disposa de 42 pistes d'esquí, 4 itineraris d'esquí de muntanya i una pista exclusiva de trineus.

La Molina - Refugi Niu de l'Àliga
La Molina - Refugi Niu de l'Àliga

Més que turisme 

Les estacions d’FGC, però, van molt més enllà de ser un conjunt de centres d’activitat turística i esportiva. Són eina de promoció i dinamització turística al territori posant en valor l’oferta global del sector de la neu i les activitats a l’aire lliure tot l’any. En aquest sentit, FGC col·labora en la promoció de les estacions de la Mancomunitat Tot Nòrdic (Guils Fontanera, Lles de Cerdanya, Aransa, Sant Joan de l’Erm, Tuixent-La Vansa, Virós-Vall Ferrera i Tavascan), i de Masella per a la promoció del domini conjunt La Molina + Masella. A nivell esportiu es treballa amb les federacions autonòmiques, estatals i internacionals, a més de les entitats esportives locals, de cara a disputar competicions des de la base fins l’alt nivell.

Millores contínues

Aquesta temporada 2023-2024 les estacions de muntanya d’FGC han incorporat diverses novetats, per tal de millorar l’experiència dels usuaris i de fer-les més sostenibles. Entre aquestes novetats, destaquen:

  • La instal·lació de més màquines de compra i de recollida de forfets, que permeten als clients obtenir un descompte sobre el preu de venda i que busca facilitar l’accés directe a pistes i evitar fer cues.
  • La instal·lació de fins a 32 nous punts de recàrrega elèctrica d’automòbils per afavorir la mobilitat sense emissions.
  • La creació del Laboratori de la Neu, dirigit pel Dr. Albert Verdaguer (doctor en ciències físiques per la UB) i producte d’una col·laboració entre l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB–CSIC) i FGC que se centra a desenvolupar una tecnologia que permetrà produir neu de manera més eficient.
  • L’ampliació de les actuals instal·lacions tèrmiques a través del Projecte “Gasoil Zero” de cara a augmentar la producció d’energia renovable i aconseguir reduir les emissions.
  • La incorporació d’un nou mirador a la Creu de l’Eixol, a Espot Esquí, que ofereix una vista panoràmica de 360º.
  • La renovació dels mòduls freestyle i implementació d’una nova senyalització al Snowpark de Port Ainé.