JOCS OLÍMPICS D'HIVERN DE PEQUIN

La catalana Queralt Castellet, medalla de plata als Jocs Olímpics d’Hivern

La medalla de Queralt Castellet, la primera que aconsegueix un esportista català en uns Jocs d’Hivern
Queralt Castellet plata olímpica
photo_camera Històrica plata olímpica per a Queralt Castellet / Nacho Casares - COE

La sabadellenca Queralt Castellet ha fet història, ja que ha guanyat aquest dijous a la matinada la medalla de plata en la disciplina de halfpipe, de snowboard, als Jocs Olímpics d’Hivern de Pequín. És la primera medalla d’un esportista català en uns Jocs d’Hivern. "Estic emocionada, estic molt feliç; ha estat un dia increïble; he aconseguit la medalla. Yuuuhh!!", ha exclamat Queralt en acabar la prova. Es tracta de la cinquena medalla de la delegació espanyola en uns Jocs d'Hivern en tota la història, després de les assolides per Paquito i Blanca Fernández Ochoa, el 1972 i el 1992, respectivament, i les de Javier Fernández i Regino Hernández a Pyeongchang 2018. 

Queral Castellet
Queralt Castellet en plena competició olímpica / Nacho Casares - COE

Efectivament, la catalana del Club Esportiu Masella Team (CEMT) treia a la llum tot el seu talent en el moment més indicat. Una ronda molt tècnica, amb gran amplitud, on arribava als quatre metres d’alçada i on oferia els trucs Switch Bs 5 Mute, Cab 7 Melon, Fs Air Indie grab, Bs 9 Mute i Fs 9 Melon. Un repertori digne de 90.25 punts, suficient per assegurar-se la segona posició. Tercera acabaria la japonesa Sena Tomita, amb 88.25 punts.

“Somiava amb això des de Torí 2006, quan vaig veure a les noies al podi i vaig dir, jo vull estar allà. Tenia 16 anys. M’ho vaig plantejar i no he deixat de lluitar fins avui, i aquí seguiré. Estic fent el millor snowboarding que he fet mai i el més important és que l’estic gaudint més que mai. És el meu millor moment”, afirmava amb un enorme somriure Queralt.

“Estem eufòrics. Per la Queralt, que fa tants anys que ho està perseguint. Pels esports d’hivern catalans, que sumen la seva primera medalla olímpica. I per tots els practicants d’esports d’hivern, els clubs, els tècnics. Per aquells riders que van ser pioners, com la Queralt. Ara, més que mai, els amants de l’snowboard poden veure la Queralt com un exemple a seguir. I des de la Federació Catalana hem de posar els recursos perquè els nens i nenes que vulguin seguir el seu camí, ho puguin fer”, destaca la presidenta de la FCEH, Mònica Bosch.

Queralt Castellet plata olímpica podi
Històrica plata olímpica per a Queralt Castellet / Nacho Casares - COE

“La medalla arriba en un gran moment, amb un projecte olímpic a l’horitzó. La seva medalla hauria de posar el focus en el tema esportiu, i la il·lusió que ha generat s’ha d’aprofitar per presentar un model de candidatura que sigui viable mediambientalment, econòmicament i socialment”, rebla Bosch.

Catalunya suma el seu primer podi olímpic

La medalla de plata de Queralt Castellet és la primera que sumen els esports d’hivern catalans, i supera el millor resultat obtingut fins ara, la quarta posició de Jordi Font en snowboard cros. El rider català, que també va fregar un podi en Copa del Món, va brillar als JJ.OO. de Torí 2006, on va endur-se diploma olímpic amb una meritòria quarta posició. Més si cap, si es té en compte que Font va patir una luxació d’espatlla esquerra  48 hores abans de la prova, i va disputar la final amb la zona immobilitzada.

La medalla de Queralt Castellet és la cirereta del pastís a una temporada d’altíssim nivell, on la de Sabadell havia sumat dos bronzes a les Copes del Món de Laax (Suïssa) i Copper Mountain (Estats Units) i la plata als XGames. Lògicament, la plata de Pequín també suposa el seu millor resultat en uns Jocs Olímpics, on ha anat in crescendo amb els pas dels anys: 26º a Torí 2006, 12º a Vancouver 2010, 11º a Sotxi 2014 i 7º a PyeongChang 2018