Gerard Gascón: “Programar a partir d’una vella consola m’ha ajudat a entendre moltes coses de la informàtica actual”

El Gerard Gascón Moliné és un jove de 17 anys que ha fet un treball de recerca de 2on de Batxillerat a l’Institut Joan Brudieu titulat “Desenvolupament de videojocs en 16-bits”. Acaba d’arribar de la Fira Exporecerca, la fira de recerques preuniversitàries més gran del sud d’Europa, que s’ha celebrat a Barcelona del 10 al 12 de març. Allà ha pogut presentar el seu estudi a experts i estudiants de tot el país i ha estat seleccionat com un dels 12 finalistes d’Exporecerca. El dia 26 de març l’ha d’anar a presentar davant un jurat que l’avaluarà i en determinarà el resultat final. Però abans de tot això, el presenta a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, a la Seu d’Urgell, aquest divendres dia 18 de març a les 8 de vespre.
gerard-gascon
photo_camera El Gerard Gascón és un dels finalistes de l'Exporecerca d'enguany.

Al Gerard li agraden els videojocs d’ençà que era molt petit i per això es va animar a fer-ne al treball de recerca. Va trobar una consola de l’any 1988, de la seva tieta, i va decidir programar per aquesta consola i a veure fins on podia arribar. “Volia donar-li un gir a la programació i en aquesta vella consola de la meva tieta hi vaig trobar un repte molt interessant”, assegura.

“El repte m’ha aportat molt coneixement sobre el que teníem en el passat, normalment en tenim molta desinformació, i m’ha portat a apreciar les limitacions que tenen els dispositius, tan actuals com antics. M’ha servit moltíssim per entendre la tecnologia actual. Al final, la tecnologia del passat és la base del que tenim actualment”, afegeix.

Al Gerard li agraden els videojocs d’ençà que era molt petit i per això es va animar a fer-ne al treball de recerca. Va trobar una consola de l’any 1988, de la seva tieta, i va decidir programar per aquesta consola i a veure fins on podia arribar. “Volia donar-li un gir a la programació i en aquesta vella consola de la meva tieta hi vaig trobar un repte molt interessant”

Com a anècdota, una de les diferències del passat a l’actualitat és, evidentment, la capacitat de memòria d’aquesta consola amb les actuals. “Ara a qualsevol sistema hi podem emmagatzemar milers de cançons i en aquesta de 1988 només podríem emmagatzemar una cançó de 4 minuts. I el repte és aquest. A més, en els mesos que he estat fent el treball moltes coses han canviat, fins i tot moltes peces que he necessitat arribaven des d’Ucraïna i ara, evidentment, no poden”, explica el Gerard.  

A la presentació del seu projecte, el Gerard Gascón farà una explicació sobre les dificultats tècniques i estètiques de treballar amb eines informàtiques antigues i una reflexió final sobre l’obsolescència tecnològica.

El treball ha estat tutoritzat per la professora Núria Betriu Caubet, del Departament de Matemàtiques de l’Institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell. El Gerard enguany acaba a la Seu i vol estudiar Ingenieria Informàtica per donar continuïtat a la seva vocació que és al mateix temps la seva gran afició, treballar i investigar al voltant dels videojocs.

L’assistència a l’acte és oberta a tothom. Així mateix, la presentació podrà ser seguida en directe via streaming en aquest enllaç: https://youtu.be/KN0jH8xeC6k

Més a Diari Escolar