FESTIVAL LITERARI

Torna el Das Festival amb Toni Sala, Marta Pontnou i Xavier Bertran

El festival literari se celebra el dijous 12 d’agost a les 19h a Das, a la Cerdanya
Marta Pontnou foto  Joel Codina
photo_camera Marta Pontnou será present aquest agost al Das Festival /Joel Codina

Després d’un any d’interrupció per culpa de la pandèmia, aquest estiu es reprèn el festival literari de la Cerdanya, que organitza l’Ajuntament de Das amb la col·laboració de Núvol, el digital de cultura. El festival és gratuït amb inscripció prèvia aquí.

Perfil de l'autor d''Una família', Toni Sala, a la llibreria La Central, el 13 de maig del 2021 (horitzontal)(Foto. Perfil de l'autor d''Una família', Toni Sala, a la llibreria La Central / Pere Francesch)

L’escriptor i actor Xavier Bertran obrirà el festival amb els  monòlegs de la sèrie ‘Reinventats’, que va publicant setmanalment a Núvol al llarg d’aquest estiu. Bertran, molt conegut per haver encarnat Lo Cartañà, té el do de crear personatges a partir d’idiolectes particularíssims, com va demostrar amb creacions televisives com Biel Binimelis o teatrals, com Guillermo Gallardo. Al Das Festival, Bertran ens portarà la seva visió satítica de tot el món que ha emergit arran de la pandèmia, amb personatges que superen la soledat amb solucions màgiques. Podeu llegir la sèrie ‘Reinventats’ aquí.

Marta Pontnou, feminista irreverent i advocada del goig i del desig, també será present al Das Festival, on conversarà sobre el seu úlltim llibre, Sexe ficció (Rosa dels Vents), amb l’editor de Núvol Bernat Puigtobella. Pontnou ha treballat en producción televisiva i és assessora d’imatge. Des del 2017 assisteix als líders d’Esquerra Republicana de Catalunya. Pontnou ha anat construint a Núvol setmana rere setmana un discurs contra les cotilles que tenallen les dones, tant en les relacions amoroses o familiars com en l’àmbit professional. Els articles que publica cada divendres a Núvol des de l’inici de la pandèmia són un toc d’alerta a la pubilla catalana del segle XXI, aquella dona que encara ha de superar prejudicis atàvics i aprendre a gaudir de la vida sense remordiments. Amb molta ironia i amb una exactitud hilarant, Pontnou i el seu grup d’amigues, les Putes Celebrities, es rebel·len contra la grisor de la pandèmia i planten cara als homes que viuen ancorats al parvulari de l’amor. Amb un posicionament feminista, Marta Pontnou posa paraules als pensaments que moltes dones tenen a la punta de llengua, sense eufemismes i amb molt d’humor. Podeu llegir els articles de Marta Pontnou a Núvol aquí.

Xavier Betran

(Foto: L’escriptor i actor Xavier Bertran / Núvol)

Toni Sala hi presentarà el seu darrer llibre, ‘Una família’ (L’Altra), sense dubte un dels esdeveniments literaris de l’any. En aquest volum de memòries, l’autor de Sant Feliu de Guíxols fa un retrat i passa comptes amb els seus familiars, a partir de la figura del pare, l’avi i la mare, que configuren un tríptic personal i commovedor. Els seus pares regentaven un hotel, amb tots els sacrificis i beneficis que això comporta a la Costa Brava. L’avi matern, Josep Maria Isern, amb qui va tenir una relació estreta, era propietari d’una hípica, on el jove Toni va aprendre a cavalcar mentre ensenyava als turistes a muntar o els acompanyava a passejar pel bosc. Sala descriu la seva relació amb els cavalls amb una felicitat de detalls que no havíem vist mai en la literatura catalana. L’evocació de Sala va més enllà de l’arbre genealògic i fa un retrat interessantíssim de l’eclosió del turisme a la Costa Brava als anys setanta i vuitanta.

foto_3222541(Foto: L'editor de Núvol, Bernat Puigtobella / Pere Francesch)

El Festival també comptarà amb l’actuació del duet musical Arannà, format per Lara Magrinyà i Anna Sala. La Lara i l’Anna van estudiar piano clàssic a l’ESMUC i en acabar van crear un projecte musical propi. Lara canta i l’Anna s’encarrega dels teclats i les veus.

Finalment, el Das Festival també dedicarà un espai a recordar Rossend Arús i Arderiu (1844-1891), periodista, dramaturg i maçó català, fill de Das, a qui es deu la construcció de la Casa del Comú, autèntic signe d’identitat del poble. Xavier Serrat i Cristina Elizalde Maragall faran una lectura de textos dramàtics d’Arús, un tast que presentarà Bernat Puigtobella, editor de Núvol i coordinador del Das Festival.   

Enguany el festival serà a les 19h del dia 12 d’agost, però no se celebra al safareig del poble, sinó a la carpa de Festa Major, al costat de l’Ajuntament. L’entrada és gratuïta però cal fer inscripció prèvia i deixar les vostres dades en aquest formulari.