DOCUMENTALS

El productor audiovisual Toni Lombarte ultima el documental 'En clau de sol i de lluna. Truqui, la seva vida'

El documental, realitzat per REC Produccions del Pirineu, s'estrenarà el 31 d'agost, a les 22h, a la Plaça dels Oms de la Seu d'Urgell
IMG-20210809-WA0002
photo_camera Joan Ribolleda 'Truqui', dalt d'una torre de la catedral de la Seu d'Urgell / REC

El productor i director audiovisual de la Seu d'Urgell, Toni Lombarte, està ultimant l'edició del documental  'En clau de sol i de lluna. Truqui, la seva vida', on fa un repàs exhaustiu i dinàmic per la vida de l'estimat músic urgellenc, traspassat l'11 de març de 2020. Toni Lombarte explica que el documental és una idea que fa anys que bull i que ja va començar a materialitzar-se en vida de Joan Ribolleda. Al Truqui li feia molta il·lusió l'elaboració del documental i malauradament no l'ha pogut veure, però jo em sentia en l'obligació de donar continuïtat al projecte, assegura Lombarte.

El documental, realitzat per REC Produccions Audiovisuals del Pirineu, té una durada d'uns 75 minuts i ha comptat amb la implicació de molta gent, amics, familiars i coneguts de Joan Ribolleda, que han aportat vivències personals i també material fotogràfic d'un alt valor sentimental. La confecció del documental ha estat possible gràcies a la col·laboració inestimable de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell i de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, i amb el suport de PIRINEUS TV  i de la publicació VIURE ALS PIRINEUS.

Toni Lombarte està convençut que la projecció del documental tindrà una magnífica acceptació perqué el protagonista era un home bo i una persona molt recordada, estimada, educada i extraordinàriament respectuosa amb tothom, fos quin fos el seu origen i la seva condició social.

Estrena per la Festa Major

El títol del documental 'En clau de sol i de lluna. Truqui, la seva vida', segons explica Toni Lombarte vol ser un reconeixement a la trajectòria vital i a la manera de viure del Truqui. En clau de sol, per la seva passió per la música, i de lluna, perquè era un home nocturn per naturalesa. 'En clau de sol i de lluna. Truqui, la seva vida' es projectarà el 31 d'agost a la plaça dels Oms de la Seu d'Urgell, davant de l'ajuntament. Lombarte diu que s'ha volgut fer l'estrena del documental durant la Festa Major de manera volguda i gens casual, perquè el Truqui ha estat sempre una persona festiva i de carrer i la festa major representa allò que sempre l'havia activat: la música i l'estima per la Seu d'Urgell i la seva gent.

Toni Lombarte

(Foto: El productor audiovisual, Toni Lombarte/ REC)

Passió per la música

Joan Ribolleda va néixer a la Seu d’Urgell el 1952. La seva era una familia treballadora originària de la comarca del Bages i molt vinculada a la música, el pare era fill de Navàs i la mare de Sallent. Els seus cosins tocaven a l’Orquestra Rosaleda  i l’Orquestra Marina. Pel Truqui, “Sallent és un poble màgic que m’agrada anar-hi sovint”, rememorava el Truqui. Guillem Vinyes, germà del seu padrí, va ser fundador de l’Orquestra Rosaleda, que es va crear a Sallent.

El seu primer contacte amb la música va començar quan tenia tretze anys, a l’Institut de la Seu d'Urgell, tocant a la tuna i formant el grup Els Esquelètics. “El meu germà Jaume va ser dels primers de la Seu que es va comprar una guitarra elèctrica i ell va ser el culpable de la meva passió per la música,  jo seguia els seus passos, el seguia a tot arreu, tenia un local i allà vam formar Els Trucos”, recordava el Truqui en una conversa que va tenir amb VIURE ALS PIRINEUS, el desembre del 2018.

IMG-20210809-WA0000(Foto: Joan Ribolleda 'Truqui' en una actuació / Xavier Colom)

Quan el seu germà va plegar de l’Institut, el Joan – el Truqui – va començar a cantar amb el Josep Maria Aixàs, versionant cançons dels Brincos, i va ser el mateix Josep Maria - avui professor d’anglès i propietari d’una escola d’idiomes a la Seu d’Urgell- qui el va introduir a Andorra on el Truqui va començar a tocar amb Els Grius, un grup musical on hi havia els germans Albert, fills de l’Esteve Albert i Corp. Era l’any 1968 i el Truqui tenia aleshores 16 anys. Va ser precisament el poeta, autor teatral, historiador i promotor cultural, natural de Dosrius (Maresme) però establert a Andorra, qui va batejar el grup amb el nom d’Els Grius. El griu és una criatura mitològica ferotge i perillosa que té el cap i les potes de davant d’ocell rapaç gegant – amb plomes daurades, urpes esmolades i un bec ganxut -  i les potes de darrere i la cua de lleó.

Cadaqués i Dalí

Després de l’experiència andorrana va començar l’etapa de Cadaqués, on el Truqui va conèixer el mateix Salvador Dalí. “Un dia vaig tocar a casa seva, a Port Lligat”, recorda. Tot i rodar aquells anys per l’Alt Empordà, el Truqui no es deslliga de la Seu i manté el contacte amb en Toni Bernadó que tenia un grup que es deia els Nobles, amb qui “feia pasdobles i festes majors” i quan s’acabava la temporada de la Seu, se’n tornava amb Els Grius andorrans, amb qui tocava rock i actuaven molt sovint a la parròquia d’Escaldes, però també a Ràdio Andorra o a la discoteca Bay-Bay de Sant Julià. Al Truqui sempre li ha agradat compaginar el rock amb la música de ball, boleros i pasdobles.

L’etapa de Londres

Joan Ribolleda Truqui va ser un avançat als joves de la seva generació, va voler conèixer món i deixar enrere un país “tancat i en blanc i negre”. El 1971, quan tenia 19 anys, va voler anar a Londres “a veure com feien les coses i sobretot a aprendre”. Volia veure concerts que aquí no arribaven, “hi vaig estar sis mesos, aquell ambient era molt fort comparat amb la Seu d’aquells anys, vaig viure i veure moltes experiències noves i també vaig aprendre l’idioma”. En tornar d’Anglaterra,  va ser cridat a fer la mili i se’n va anar a la legió, a Villacisneros, al Sàhara.

Truqui a la placeta de Sant Roc(Foto: Truqui actuant a la placeta de Sant Roc de la Seu d'Urgell/ Lluís Obiols)

La mili a la legió era molt dura, però musicalment el Truqui va continuar tocant amb l’Orquestina i la banda de la legió i això l’ajudava molt a evadir-se del dia a dia i li feia veure les coses d’una altra manera. “Tocava per als sergents i els oficials i vaig poder practicar molt”. A la legió va conèixer un guitarrista molt bo, que havia tocat a Los Canarios, amb qui va fer una forta amistat.

Dos anys a Holanda

En acabar el servei militar, el Truqui no es queda a la Seu i decideix anar-se’n a Holanda. A Amsterdam, a través d’uns amics holandesos va saber que un conjunt necessitava un guitarrista, “em van fer una prova  i ja m’hi vaig quedar”, així va ser com va entrar a tocar amb els Machine. Amb els Machine hi va tocar un any i va ser una època molt agraïda, amb moltes actuacions, sovint dins un vaixell. “Em vaig entendre molt bé amb els holandesos” Quan el grup es van desfer, el Truqui deixa Holanda i se’n torna cap a casa, viu a la Seu i treballa a Andorra i abandona temporalment la música. Però no pas per massa temps, ell necessita tocar i expressar-se a través de la música, i al cap de cinc anys formen Els Robots amb el Toni Bernadó i altres músics d’Andorra.

Joan Ribolleda Truqui ha comptat sempre amb la simpatia i l’escalf d’un públic incondicional que l’ha estimat com a músic i com a persona i no l’ha abandonat mai. Més enllà d’edats, generacions i estils musicals. Joan Ribolleda, Truqui, ha estat i és un fenomen popular, transversal i intergeneracional. “He vist passar moltes generacions, que avui están casats, afillats i són padrins, i que ja no surten, però jo encara surto de festa”.

Truqui CAT(Truqui actuant al Tradicionarius, L'Artesà, de Gràcia)

Des dels 16 anys fins als 68, la música ha estat el nervi vital del Truqui, “sortint tots els caps de setmana”, però no és fins el 2018 que va veure la llum el seu primer disc en solitari i fent els temes que a ell li agraden. “Vaig gravar la cançó del Gall Negre, amb la Principal del Baridà, al festival Tradicionarius, substituint el seu guitarrista”.

La il·lusió del primer disc

Després d’anys amenitzant les vetllades i festivitats de la Seu d’Urgell i de molts indrets del Pirineu, l’entranyable i estimat músic edita el primer disc de la seva ja dilatada trajectòria. El disc, que es publica sota l’estela de Nitíssimo Records, segell discogràfic impulsat pels joves urgellencs Josep Rebés Aleix Andorra, es va presentar el 21 de desembre de 2018, a la Sala de Cultura de Sant Domènec de la Seu d'Urgell. L' acte multitudinari, que va comptar amb la col·laboració de l’escriptor Joan Obiols i la periodista i directora de Ràdio Seu, Marta Pujantell, va ser tot un reconeixement i homentage a la persona, al ciutadà i a l'artista.  El disc del Truqui, el primer i també l'últim, el conformava 18 cançons i popurris, un dels formats preferits per l’autor. Les cançons són un recull de melodies populars que, a voluntat de l’artista, intenten representar tots els gustos i colors de la gent a qui durant tants anys ha tingut l’oportunitat de complaure.

Joan Ribolleda Altarriba Truqui, va morir l'11 de març de 2020, just el dia abans del confinament per la pandèmia. Com si sabés que ell no podria viure tancat, el seu cor va dir: prou I se’n va anar, reflexionava Sisco Ribó en un article.

Truqui 2(Foto: El Truqui actuant al carrer Major de la Seu d'Urgell, davant de ca la Paca)