L'inesperat traspàs de l'Oriol Mercadal, una persona tant admirada i estimada, va deixar un gran buit en l'àmbit de recerca de la nostra comarca. Els amics i companys li van retre homenatge el 17 i 18 de novembre del 2018 en el transcurs de les III Jornades d'Estudis Comarcals de Cerdanya - Memorial Oriol Mercadal.
Ell havia estat coautor o col·laborador en molts dels treballs que s'hi van presentar. Aquest tercer volum de l'Era n'inclou gairebé la seva totalitat.
L'Oriol ha deixat un gran llegat, la certesa que malgrat la seva absència hi ha un grup de persones que estimen aquesta terra i treballen incansablement per donar-la a conèixer. Els editors de la revista, el Grup de Recerca de Cerdanya i l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya dediquen aquest extens número, que gairebé duplica els anteriors, a la memòria del seu company i amic Oriol Mercadal.
L'Oriol Mercadal ha deixat un gran llegat, la certesa que malgrat la seva absència hi ha un grup de persones que estimen aquesta terra i treballen incansablement per donar-la a conèixer.
Les nombroses pàgines dedicades a l'arqueologia en tots els volums mostren la gran quantitat de troballes que s'estan fent i les moltes que s'intueixen encara en aquest àmbit, en l'ERA 3 hi trobareu recerques del neolític i l'edat del bronze en diversos indrets de la comarca, les darreres intervencions al Castellot de Bolvir, al Serrat del Castellar i al Tossal de Baltarga, la Llívia romana, la roca amb gravats descoberta el 2017 i batejada Oriol Mercadal i un estudi genèric sobre els 30 anys de treballs arqueològics a la Cerdanya col·laborant-hi professionals als dos costats de la frontera.
El gran patrimoni documental que tenim s'amplia amb l'ingrés de la biblioteca Maties Delcor a l'Arxiu Comarcal i nombroses són també, com és habitual, les aportacions en investigació històrica: sobre reaprofitament de material romà durant el romànic, el dret de pastures del monestir de Santes Creus a Guils (s.XII), el campaner Joan de la Tor (s.XIII-XVI), conflictes durant el s.XVI, el mineral de ferro del s.XVI al XVIII i sobre la fortificació de Bellver en la guerra dels Nou Anys (1689-1697).
Ací hi trobem unes curioses recerques de temàtica històrico-sanitària: estades de pacients a l'Hospital de Puigcerdà (1817-23), l'estudi epidemiològic de Puigcerdà (1880-1900) i un recull de personatges de la sanitat cerdana.
De temàtica ja més moderna: Rossend Arús i el Comú de Das (1845-91), la societat del Casino Ceretà (1879-1906), l'elecció cantonal de 1904 a la Cerdanya francesa, les vagues de 1917, els passis fronterers dels anys 60 i un interessant estudi sobre la recent i massiva urbanització de la Baixa Cerdanya.
Finalment, tanquen aquest volum, les monografies sobre patrimoni natural: la fageda de la vall de l'Ingla, les orquídies, el projecte GREEN – POCTEFA i la història i evolució dels boscos madurs i paisatges de la comarca.
Gràcies a tots els autors per l'ingent treball de recerca i la difusió d'allò que, de tant proper, a vegades ens és invisible als ulls.