27.11.2022 |
Viure als Pirineus

La tardor i l’hivern d’un guia i un mecànic d’altura, a “Viure als Pirineus” del Canal 33

Aquest dilluns, 13 de juny, a les 22.05, al 33, a “Viure als Pirineus”, Xavier Llongueras i Jean-François Rechoulet veuen com arriba la tardor i l’hivern. L’un espera la neu; l’altre, a 2.877 metres, ha de prendre mesures davant l’època més crua de l’any.  

pic du midi(1)
Pic du midi.
La tardor i l’hivern d’un guia i un mecànic d’altura, a “Viure als Pirineus” del Canal 33

Xavier Llongueras, un guia dels Pirineus

Xavier Llongueras viu a Prullans. Aquest guia d’alt nivell és un observador enamorat de la Cerdanya. Quan no treballa a les muntanyes de l'altra banda del món, la recorre a peu o en bicicleta i, quan cal, s’atura i poda els arbustos i la malesa per conservar camins que es perdrien. Té una mirada molt aguda i externa sobre la Cerdanya. En Xavier va descobrir la comarca de petit, quan hi venia amb els seus pares. Més endavant, per fer realitat els seus somnis, va deixar Sabadell i s’hi va instal·lar.

En aquest capítol, amb l’arribada de la tardor també arriben unes clientes molt especials. Són un grup de vuit dones, d’entre 61 i 71 anys, canadenques, d’un club de caminar. Han vingut a conèixer la Cerdanya i volen pujar alguns pics. En Xavier les guia i ascendeixen al Perafita, de 2.756 metres d’alçada. Fa una tardor molt bona, massa, i la neu triga a arribar. En Xavier aprofita per repartir el calendari de la comarca que cada any elabora amb les seves fotografies. Cada any és més apreciat a tota la Cerdanya, als dos costats de la frontera administrativa.

Jean-François Rechoulet, un mecànic dels Pirineus

A 2.877 metres d'altitud, al pic del Migdia de Bigorre, el dia a dia de  Jean-François Rechoulet és més dur quan arriba l’hivern. En aquesta època de l’any la temperatura pot baixar fins a 30 sota zero i el vent pot bufar fins a 200 quilòmetres per hora. El telefèric, que els uneix amb la plana, pot quedar inutilitzat i no és estrany que estiguin incomunicats durant dies. La feina del Jean-François, que treballa en el manteniment de les infraestructures, és més important que mai perquè els serveis de televisió i el centre de recerca astronòmica continuïn funcionant.

tv3.cat/viurealspirineus

La tardor i l’hivern d’un guia i un mecànic d’altura, a “Viure als Pirineus” del Canal 33
Comentarios