El Dansàneu celebra el seu 25è aniversari esdevenint centre productor i de debat cultural

Hereu de les vint-i-quatre edicions precedents però amb clara voluntat d’incidir en el gir apuntat en l’edició de l’any passat –que els organitzadors van considerar una refundació–, el Dansàneu, entès ja com a Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu, esdevé un festival que tindrà lloc del 21 al 26 de juny vinents, en un total de set pobles: Esterri d’Àneu, València d’Àneu, Isil, la Guingueta d’Àneu, Espot, Escaló, Sorpe i Sort.

28b61db7-4a99-4510-be27-2a329c0c390a
photo_camera Presentació de Dansàneu.

Una de les novetats del Dansàneu d’aquest 2016 és la seva capacitat d’apostar amb fermesa per la producció. Gràcies a les aliances traçades amb el festival Ésdansa de les Preses (la Garrotxa) i amb la fira Mediterrània de Manresa –dos autèntics referents en el seu gènere-, el Dansàneu presentarà la culminació del procés de treball associat a la producció Esvorell, amb el ballarí i coreògraf Magí Serra i l’acordionista Marçal Ramon al capdavant. Serà dissabte 25 de juny, a dos quarts de vuit del vespre, a Santa Maria d’Àneu.
 
Igualment el festival compta de nou amb la participació de grups de dansa i música tradicional d’Euskal Herria –Aurtzaka Dantza Taldea de Beasain-, Occitània – Es fadrins de Vielha-, Aragó –grup de paloteros de Jaca- i Catalunya –Lo Planter, de Tortosa.
 
Totes les actuacions dels grups de dansa així com la formació en música i dansa tradicionals –aquesta última s’iniciarà el 21 de juny a l’Ecomuseu d’Esterri d’Àneu-, són de caràcter gratuït.
 
El tret de sortida oficial a la commemoració d’aquest quart de segle de trajectòria del Dansàneu el donarà l’acte institucional que se celebrarà a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu el dijous 23 de juny, a dos quarts de set de la tarda, i que s’obrirà amb el pregó de l’escriptor andorrà Albert Villaró.
 
Seguidament tindrà lloc la inauguració de l’exposició Festes de foc al Pirineu, produïda pel Departament de Cultura i presentada al Museu d’Història de Catalunya el desembre de 2015, coincidint amb la Declaració de la UNESCO que reconeix les falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
 

EL DANSÀNEU 2016, CENTRE DE PRODUCCIÓ I EXHIBICIÓ 
Les produccions del 25è aniversari
Coproductors: Festival Ésdansa de Les Preses i fira Mediterània de Manresa
 

1. Pere Martínez i l’Esbart Sant Cugat – TANTS RECORDS:

Premiat amb una de les beques Jaume Casademont de Cultura Popular, l’espectacle que proposen el cantaorPere Martínez i el Cos de Dansa de l’Esbart de Sant Cugat, titulat ‘Tants records’, es perfila com una fusió de disciplines i d’estils en el marc d’una proposta nua, íntima i propera.
 
Des de 1989, el treball del Cos de Dansa de l’Esbart de Sant Cugat s’ha caracteritzat pel seu esperit innovador en el món de la dansa catalana, fusionant la base de la cultura popular i tradicional del país amb moviments contemporanis, en el que molts han definit com a ‘Nova Dansa Catalana’.
 
El projecte de l’espectacle ‘Tants records’ vol fer un pas endavant, acostant de forma inèdita la dansa tradicional catalana al flamenc, incorporant la música en directe de la mà d’una formació que compta amb el jove cantaorPere Martínez, un dels nous valors del flamenc actual, sorgit de la factoria del Taller de Músics.
 
El repertori inclou cançons tradicionals i populars catalanes i versions de poemes de Salvador Espriu i del brasiler Chico Buarque arranjades en base a diferents estils. Els músics (un percussionista, un violoncel, un guitarra i el cantaor) comparteixen escenari al costat dels balladors i participen de les coreografies.  
 
Veure el teaser següent: https://youtu.be/apW5xs0Motg
 


2. Astrio, Ramon Balagué, Carme Balagué, Sònia Gómez, Pere Gumbau i Pau Puig: A VORE
Viatjar al passat per reviure’l, repensar-lo, retocar-lo, reballar-lo. Aquest és el plantejament del laboratori de creació que ha unit improvisadors contemporanis (els jazzistes Astrio i la ballarina Sònia Gómez) per aproximar-se al món de la jota de l’Ebre de la mà de dos artistes de l’àmbit tradicional: el cantant Pere Gumbau i l’instrumentista de vent Pau Puig. Formen Astrio els músics Arecio Smith (teclats), Santi Careta (guitarra) i Santi Serratosa (bateria), aquest últim professor en el Dansàneu 2014.
 
Assessorament en dansa tradicional a càrrec de Carme Balagué (Lo Planter). Serà l’espectacle de cloenda del 25è Dansàneu.


3. Magí Serra, Joana Serra i Marçal Ramon: laboratori de creació (producció especial 25è aniversari) · Assessorament coreogràfic: Sònia Gómez / Assessorament en el moviment: Roberto Oliván

Magí i Joana Serra, fills del fundador i ànima del Dansàneu, Joan Serra, van començar a barrejar la dansa contemporània amb la dansa popular catalana a recer de la companyia CollectifPops, grup resident en la 21a edició del Dansàneu, l’any 2012. Ara posen en comú les seves experiències amb altres artistes de la seva generació (la ballarina Montse Selma i el virtuós de l’acordió Marçal Ramon, entre altres), per ballar avui i per a tothom una dansa que és contemporània i popular alhora.

En col·laboració amb la Fira Mediterrània de Manresa i amb el festival Ésdansa, el laboratori de creació apuntat en l’edició de 2015 de la Fira Mediterrània creix en format i plantejament a l’entorn de la celebració de la setmana del Dansàneu, amb la voluntat de presentar una producció finalitzada, de format mitjà. Format: 3 ballarins i 3 músics
Els artistes d’Esvorell treballaran a Esterri la seva producció des del dimarts 21 de juny.
 
* SETMANA DANSA a les escoles · Del 30 de maig al 3 de juny: 
Enguany la setmana de formació a les escoles (bressol i de primària) està prevista des del dilluns 30 de maig i fins al divendres 3 de juny, ambdós inclosos.
 
Coordinació: Anna Jarque. Formada com a pedagoga, Jarque té el títol de l’escola superior de dansa -Institut del Teatre de Barcelona- i experiència escènica en dansa, coreografia i direcció d’òpera de cambra. És impulsora i directora de l’Univers d’Històries d’Europa al Món – Càtedra UNESCO.
 
Proposta d’ampliar les classes a escola bressol (a banda de primària i secundària) així com de plantejar que algun dels grups de dansa (i música, en coordinació amb l’Escola Folk del Pirineu) que hagin treballat danses pallareses durant la setmana a les escoles, participi en alguna de les activitats programades en el Dansàneu 2016.

Coordinació continguts pedagògics durant el DANSÀNEU 2016: 



ADRIÀ GRANDIA

En col·laboració amb l’ECOMUSEU de les Valls d’Àneu
 
L'Adrià Grandia va néixer a Sant Fruitós de Bages, 1981. Des de fa temps que ha escollit la viola de roda com a instrument, i la música com a llenguatge. Actualment compagina les actuacions en directe, mostrant tan les possibilitats sonores d'un instrument preterit a -Mil anys d'un instrument, Carboncle-, com col·laborant amb diferents formacions, d'estils diversos. Així; transita per la música antiga a -Cor Zongora, Stella Splendens-; pel jazz a -Electrik Consort-; contemporània a -bandaèria, Santi Picó-, pop rock a -Astrud i col·lectiu Brossa-; tradicional a –Tazzuf-... Tot plegat ha possibilitat actuar a França i a Itàlia; a l'Argentina i Tuníssia. També es dedica a la docència. Ha col·laborat en pel·lícules, documentals i teatre. Entre els CD's enregistrats cal citar Electrik Consort (Quadrant Corner, 2008); Lo nuevo (Astrud i Col·lectiu Brossa. Elefant Records, 2010) i NewCat_ètnic (Seed Music Records, 2015).
 
Fa servir una viola del luthier D. Siorat (2010) i ha continuat la seva formació amb Sebastien Tron, Pascal Lefeuvre, Daniel Frouvelle i Marc Anthony.
Antiga, contemporània, jazz, pop rock, tradicional, són noms de vies? O són fites que es van marcant en el plànol d'un llenguatge universal? Un eco que ressona carena enllà. ADRIÀ GRANDIA, en tant que membre de Tazzuf, va participar com a artista resident en l’edició 21a del Dansàneu, l’any 2012.
 
Els ÀMBITS del Dansàneu
Seguint el model desenvolupat l’any 2015, el DANSÀNEU 2016 inclourà els apartats següents:

  • ESPECTACLES (inclou les coproduccions)
  • FORMACIÓ (Adrià Grandia, Ecomuseu, Escola Folk Pirineus)
     
    MÉS INFORMACIÓ al web oficial del festival, www.dansaneu.cat

 
PROGRAMA 2016
Destaquem algunes de les propostes del programa de 2016:
 
1. Acte institucional de celebració del 25è Dansàneu: previst per al dijous 23 de juny, a dos quarts de set de la tarda, a l’Ecomuseu de les Valls d'Àneu. A les set de la tarda, tindrà lloc la inauguració de l’exposició ‘Festes de foc al Pirineu’ Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat i visita a Casa Gassia. Presidit per l’Hble. Conseller de Cultura, Sr. Santi Vila.
Inclou el PREGÓ inaugural a càrrec de l’escriptor ALBERT VILLARÓ. 
 
2. Espectacle de celebració del 25è Dansàneu: ‘Tants records’, a càrrec de l’Esbart Sant Cugat i Pere Martínez Quartet.
Proposta d’emplaçament: SANTA MARIA d’ÀNEU
Data: tarda del 24 de juny, a dos quarts de nou del vespre.
 
3. Les PUBLICACIONS del DANSÀNEU: en proposem dues, una primera de caràcter especial amb motiu del 25è aniversari vinculada al ball de l’Esquerrana, a càrrec de l’estudiosa Montserrat Garrich (que es presentarà el dijous 23 de juny, a la una del migdia, a la Sala d’actes de l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu). En col·laboració amb el Consell Cultural de les Valls d’Àneu (col·lecció pròpia).


La segona fa referència al treball d’investigació que ha realitzat el músic i col·laborador de Joan Serra, Joan Figueres, en base al material audiovisual emprat per Serra en les seves classes a nens i nenes.
Títol: ‘La dansa a l’escola. El mestratge de Joan Serra’. En col·laboració amb l’Associació de Mestres Rosa Sensat. A la presentació hi participarà Magí i Joana Serra i el mateix Joan Figueres.
 
4. EXPOSICIONS: l’1 de juliol de 2016 s’inaugurarà a l’ECOMUSEU l’exposició produïda per l’IRMU i la Direcció General de Cultura Popular titulada ‘Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya’. Aquesta exposició es podrà veure a l’ECOMUSEU fins el 28 d’agost de 2016. Igualment, durant la celebració del DANSÀNEU també s’exposarà la mostra PATRIMONI DIBUIXAT (quadres), al Paller de l’Ecomuseu.
 
5. Altres activitats: proposem en el marc de la setmana d’activitats del DANSÀNEU convidar el músic i estudiósARTUR BLASCO per tal que presenti al públic de les Valls el seu treball d’investigació a l’entorn de la figura d’EMILI PUJOL, músic nascut el 1886 a la Granadella (les Garrigues) però que va fer bona part de la seva carrera a l'estranger, on és més conegut que a Catalunya mateix. La proposta de concert és ‘Pirineu. Cançons de vora el for’, al costat del guitarrista Yannick Lopes. Blasco i Lopes tocaran al Paller de l’Ecomuseu la nit del dimecres, 22 de juny.
 
Igualment proposem activitats vinculades a donar a conèixer productes KM-0. En aquest sentit, dimarts 21 de juny proposem la celebració del DECANTA, un concert i tast de vins i caves amb Joan Garriga i Carles Belda, model presentat a la Fira Mediterrània en col·laboració amb les caves Pere Mata).
 
La programació sobre del Dansàneu 2016 es troba ja consultable al web http://www.dansaneu.cat
 
Recordem que la celebració de diverses falles pallareses emmarca el calendari del DANSÀNEU 2016. Enguany ens referim a:
23/06/2016 ISIL, ESPOT i la GUINGUETA d’ÀNEU
25/06/2016 VALÈNCIA d’ÀNEU
02/07/2016 ALÓS
 

DETALL de PROGRAMACIÓ 
PROGRAMA 25è DANSÀNEU
Del 21 al 26 de juny de 2016
 
SETMANA de DANSA a les ESCOLES
Amb la col·laboració de músics de l’Escola Folk del Pirineu
Coordinació: Anna Jarque
Lloc: Esterri d’Àneu (La Closa)
Enguany hi participen alumnes de primària, secundària i escola bressol
Cercavila de cloenda: divendres, 3 de juny, a partir de les 10h00
 
DISSABTE 18.06
Jornades d’estudi a l’entorn de les festes tradicionals: fil conductor d’enguany, la DANSA
Coordina: Oriol Riart
Lloc: Sala d’actes de l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu
Hora: tot el dia (veure cartell específic de les Jornades)
 
DIMARTS 21.06
Formació per a nens i nenes i/o professors (gratuït)
Coordinen: Adrià Grandia en col·laboració amb Ignasi Ros (Ecomuseu)
Matí: Taller de cornamuses · Sac de gemecs i Bot pallarès
A càrrec de Francesc Sans
Tarda: Taller d’acordió diatònic
A càrrec de Carles Belda
Lloc: Ecomuseu de les Valls d’Àneu
Hora: 10h00 a 13h00 i de 16h00 a 18h00
 
Sopar/tast de productes quilòmetre 0
Lloc: Castellarnau · Escaló
Hora: 21.30 h
Per a més informació (menú i preus): Hotel Castellarnau
 
Tast de caves i concert amb Carles Belda / Joan Garriga ‘Decanta’
A les 23h00 (als jardins de l'Hotel Castellarnau)
 
DIMECRES 22.06
Formació musical per a nens i nenes i/o professors
Coordinen: Adrià Grandia i Ignasi Ros
Taller de gralla amb Ivó Jordà i Manu Sabaté
Lloc: Ecomuseu de les Valls d’Àneu
Hora: 10h00 a 13h00
 
Inauguració exposició PATRIMONI DIBUIXAT
Coordina: Jordi Abella
Lloc: Ecomuseu de les Valls d’Àneu
Hora: 18h00
 
Presentació del llibre/audiovisual
‘La dansa a l’escola · El mestratge de Joan Serra’
A càrrec de Joan Figueres (autor)
Lloc: Ecomuseu de les Valls d’Àneu
Hora: 18h30
 
Espectacle de dansa ‘Mimosa’ a càrrec de Magí i Joana Serra i Sandra Ballbè. En acabar, se servirà una mimosa als assistents
Lloc: Plaça 11 de setembre
Hora: 21h45
 
Concert Artur Blasco & Yannick Lopes, en concert
Lloc: Ecomuseu de les Valls d’Àneu
Hora: 22h30
 
Nit DANSÀNEU al PUB de l’ERA
Lloc: Esterri d’Àneu
A partir de les 00h00
 
DIJOUS 23.06
Formació musical per a nens i nenes i/o professors
Coordinen: Adrià Grandia i Ignasi Ros
Taller de flautes de tres forats a càrrec de Diego Escolano (Aragó) i Jean Baudoin (Gascunya)
Lloc: Ecomuseu de les Valls d’Àneu
Hora: 10h00 a 13h00
 
Presentació - vermut del llibre sobre el ball de les esquerranes
A càrrec de Montserrat Garrich (autora)
Lloc: Sala d’actes de l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu
Hora: 13h00
* Després petit ball. Se servirà un vermut a tots els assistents
 
Acte institucional de celebració del 25è Dansàneu i pregó de benvinguda a càrrec de l’escriptor ALBERT VILLARÓ
Inauguració de l’exposició ‘Festes de foc al Pirineu’ produïda per la Generalitat i estrenada al Museu d’Història de Catalunya amb motiu de la declaració de la UNESCO. Presideix l’Hble. Conseller de Cultura, Sr. Santi Vila
Lloc: Ecomuseu de les Valls d’Àneu
Hora: 18h30
 
TARDA · VESPRE a les falles d’Isil amb la tradicional participació de grups de les Valls i grups participants en el Dansàneu 2016
Lloc: Isil
 
TARDA · VESPRE falles a ESPOT i a la GUINGUETA d’ÀNEU
 
DIVENDRES 24.06
Cercavila pels carrers de Sort
Lloc: sortida des de la plaça de Sant Eloi
Hora: 11h00
Amb grups de proximitat i músics i ballarins convidats
 
Assaig obert dels goigs recuperats de Sant Joan d’Isil
Previ a la celebració de la missa
Lloc: Església de Sant Joan d’Isil
Hora: 11h30
 
Espectacle de benvinguda
‘Tants records’ amb l’Esbart Sant Cugat i Pere Martínez Quartet
Lloc: Santa Maria d’Àneu
Hora: 20h30
 
Nit DANSÀNEU amb convidats al PUB de l’ERA
Lloc: Esterri d’Àneu
Hora: 00h00
 
DISSABTE 25.06
Formació en dansa / preparació cercavila (oberta al públic)
Amb els grups de dansa de Catalunya (Tortosa · Lo Planter) · Euskal Herria (Beasain · Aurtzaka dantza taldea)
Lloc: Poliesportiu d’Esterri d’Àneu
Hora: 10h00
 
Taller de danses obert al públic (familiar)
A càrrec de Montserrat Garrich, Esbart Català de Dansaires
Lloc: Poliesportiu de Sort
Hora: 11h00
 
Ballada de sardanes
Lloc: c/ Major d’Esterri
Hora: 13h00
 
Exhibició dansa a càrrec dels grups participants (Els Esmolets i els Xafarostolls)
Lloc: Espot
Hora: 13h00
 
Cercavila participativa que finalitza a Santa Maria d’Àneu
A càrrec dels grups participants
Sortida des del poliesportiu d’Esterri d’Àneu i actuacions a la residència Llar de la Gent Gran Valls d’Àneu i al c/ Major
Hora: de 17h00 a 19h00
 
Contacontes: Rondalles, mites i contes dels Pirineus
Amb Roger Cònsul i la col·laboració de Xants, grup escènic de les Valls d’Àneu
Lloc: València d’Àneu
Hora: A les 19h00
 
Presentació de la producció del 25è aniversari: ‘Esvorell’
Amb Magí Serra, direcció artística i Marçal Ramon, direcció musical
Lloc: Santa Maria d’Àneu
Hora: 19h30
 
Falles a València d’Àneu
Baixada de les falles
Concert del NewCat · Presentació del disc ‘Ruralisme il·lustrat’
Lloc: València d’Àneu
Hora (falles): des de les 20h i fins les 00h00
Hora (concert NewCat): a les 23h00
 
Final de festa amb tots els participants del Dansàneu (balladors i músics)
Lloc: a la piscina d’Esterri d’Àneu
Hora: a partir de les 00h00
 
DIUMENGE 26.06
Exhibició del grup convidat de l’ARAN: Es fadrins de Vielha
Lloc: c/ Major d’Esterri
Hora: 11h30
 
Exhibició de danses amb els grups convidats (Lo Planter)
Lloc: Sorpe
Hora: 12h00
 
10è aniversari bastoners de les Valls d’Àneu
Amb l’actuació del grup convidat de l’ARAGÓ -Paloteros de JACA- i dels bastoners de les Valls d’Àneu
Lloc: c/ Major d’Esterri
Hora: 13h00
 
Seguidament, espectacle de cloenda, ‘A vore’ amb el conjunt ASTRIO i els ballarins Carme Balagué, Ramon Balagué i Sònia Gómez
 
ALTRES ACTIVITATS
1/7/16 - Inauguració exposició sobre arquitectura popular (Ecomuseu de les Valls d’Àneu)
2/7/16 - Fallés a Alós
 
Objectius del Dansàneu
 
L’objectiu del festival Dansàneu, amb la dansa com a eix principal i vertebrador, és donar resposta als requeriments i necessitats d’un context social i cultural canviant. Tot plegat incorporant els atractius de disciplines artístiques, culturals, socials i econòmiques ja presents al territori i que atorguen valor afegit al propi concepte de festival estiuenc.
 
Definim tot seguit els objectius principals d’aquest Mercat Festiu, entre els quals destaquem:
 
1.- Voluntat de repercussió de les activitats programades a totes les Valls d’Àneu. El Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu pretén extrapolar a d’altres àmbits l’efecte transversal que ja s’evidencia en el cas de les trobades infantils, en què durant una setmana es treballa conjuntament amb els tallers musicals de l’Escola Folk del Pirineu. Enguany la setmana de dansa a les escoles d’Esterri d’Àneu s’ha celebrat del 30 de maig al 3 de juny.
 
2.- Garantir la implicació dels quatre municipis de les Valls (Ajuntament d’Esterri d’Àneu, d’Alt Àneu, d’Espot i de la Guingueta d’Àneu), del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, de l’Institut d’Estudis Ilerdencs / Diputació de Lleida, de la Generalitat de Catalunya i, en la mesura que sigui possible, cercar la complicitat d’organismes i festivals amb els quals el nou projecte comparteix filosofia (Festival de Rodez, Fira Mediterrània, Getxo Folk, etc.).
 
3.- Reforçar el lideratge, en tant que coorganitzadors del festival, del Consell Cultural de les Valls d’Àneu, de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i de tots aquells grup i entitats de les Valls interessats en la dansa i la música tradicional (xaranga Kina Creu, diables, bastoners, L’Estarna, Peta Canyes, els Esmolets i els Xafarostolls –ambdós de Sort-, etc.) i, per extensió, en l’estudi i recuperació d’elements de la cultura popular i tradicional del Pirineu.
 
4.- El Mercat Festiu de les Cultures del Pirineu té la voluntat de consolidar una proposta cultural i de lleure, d’alta qualitat i clar atractiu turístic, liderada pels actors socioeconòmics del territori. En coordinació amb el Consorci de Turisme de les Valls d’Àneu, s’ha articulat una oferta hotelera per a la setmana de celebració del Dansàneu.