26.06.2022 |
Viure als Pirineus

La Seu d’Urgell inicia una campanya per posar en valor el seu patrimoni medieval

La capital de l’Alt Urgell estrena tres rutes turístiques per resseguir els punts d’interès, entre els que destaquen el nucli medieval i la catedral romànica de Santa Maria.

Vistes_LaSeu_catedral_01(petita)
La catedral de la Seu.
La Seu d’Urgell inicia una campanya per posar en valor el seu patrimoni medieval

La Seu d’Urgell inicia aquest mes de desembre una campanya de promoció turística per posar en valor el seu patrimoni medieval. El projecte, que es presentarà properament, donarà a conèixer el potencial històric i patrimonial del nucli medieval, que ha estat documentat darrerament. Per fer-ho possible, la capital de l’Alt Urgell ha estrenat la pàgina web www.laseumedieval.com i ha senyalitzat tres itineraris turístics perquè el públic conegui els punts d’interès històric, artístic i urbanístic en què sobresurt la Seu medieval. Aquest conjunt gira al voltant de la Catedral de Santa Maria del segle XII, una obra íntegrament romànica i que és única a Catalunya.  

Tres itineraris

La nova proposta turística de la Seu d’Urgell pren forma a través de tres itineraris. El primer recorregut, El centre històric, ressegueix el nucli medieval de la ciutat a partir de la catedral i el seu entorn monumental, el carrer dels Canonges, el carrer Major i les restes de l’antic recinte murallat. El recorregut compta amb una senyalització específica que disposa de codis QR per ampliar tota la informació.

El segon itinerari, La ciutat nova, viatja condueix el públic a l’expansió de la Seu als segles XIX i XX.

Finalment, el tercer recorregut, Castellciutat, engloba les fortificacions de Castellciutat i està dedicat al singular patrimoni defensiu d’època moderna que envolta la Seu d’Urgell amb un conjunt que data del segle XVII. Des del punt de vista de l’enginyeria militar, és un dels conjunts més interessants de Catalunya.

Pàgina web i guia

La pàgina web www.laseumedieval.com permet als visitants endinsar-se als itineraris i consultar de manera àgil i ràpida tota la informació necessària a través de mapes, vídeos i textos en cinc idiomes. A més, amb l’opció dels podcasts es pot seguir la informació de cada punt d’interès i la pàgina esdevé una audioguia que facilita al públic fer l’itinerari amb tot detall. El projecte també inclou l’edició d’una guia que es presentarà properament i de la qual se n’editaran 2.500 exemplars. 

Estudis minuciosos

Tota la documentació obtinguda de l’època medieval ha estat analitzada minuciosament a través de diferents estudis. Els historiador Carles Gascón i els arquitectes Joan Marquet i Marc Vidal han analitzat els elements patrimonials del centre històric. L’estudi arqueològic i topogràfic de les muralles medievals ha anat a càrrec de l’arqueòleg Òscar Augé i el buidatge documental dels protocols notarials de l’Arxiu Capitular d’Urgell ha estat obra de Laura de Castellet. El treball ha estat exhaustiu i ha comptat amb el finançament dels fons europeu FEDER, en el marc del Programa FEDER Catalunya 2007-2013, i dels plans de foment del turisme, del departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat.

La Seu d’Urgell inicia una campanya per posar en valor el seu patrimoni medieval
Comentarios