Aquest matí ha tingut lloc la presentació de la nova edició de Pedra de tartera a la Biblioteca Pública de Tremp i ha comptat amb la participació de Montse Gatell, presidenta de l’ICD i Maria Barbal, autora de l’obra.
Montse Gatell ha fet referència al recorregut de Pedra de tartera al llarg dels 30 anys, destacant que es tracta d’una obra presentada a mitjans dels anys 80 en un context que la literatura catalana destacava pel seu caràcter cosmopolita centrat en la ciutat de Barcelona. Va ser llavors, quan Pedra de tartera ambientada al Pallars i centrada en els esdeveniments de la guerra civil va veure la llum. Així mateix, ha posat èmfasi al fet que Pedra de tartera ha estat traduïda a més de 15 llengües, de les quals només en alemany s’han venut prop de 100.000 exemplars. Actualment, l’obra és llegida per molts alumnes dels centres educatius ja que forma part del currículum escolar.
Montse Gatell, estudiosa de l’obra barbaliana, ha aprofundit sobre els personatges de pedra de tartera, analitzant la Conxa, en especial, que representa un personatge universal, silenciat com moltes dones al llarg de la història, sobretot, en un context de guerra; aquest fet és el que ha donat a l’obra un caràcter únic, escrita per un dona que no ha viscut la guerra en primera persona i que és avui una de les obres cabdals de la nostra literatura.
Per la seva part, Maria Barbal ha destacat l’estudi en profunditat que ha realitzat Montse Gatell, analitzant l’obra i comparant-la amb altres de la mateixa temàtica i època i ha explicitat els canvis que ha donat a la nova edició de Pedra de tartera. Conjuntament amb aquesta obra, s’ha editat el llibre d’homenatge, Pedres a la tartera: 50 veus commemoren el trentè aniversari de la novel·la de Maria Barbal.
Com a cloenda d'aquest acte, la regidora de cultura, M. Pilar Cases, ha lliurat a l’autora el llibre de signatures que persones anònimes han anat escrivint al llarg de l’any. Aquest llibre és una mostra d’afecte i reconeixement dels seus lectors.