La Seu d’Urgell inaugura l’exposició "Se’n parlava... i n’hi havie. Bruixeria a les Terres de Ponent i Pirineu"

Aquest divendres 15 de març, a les 19 hores amb una conferència inaugural a càrrec del comissari de la mostra Pau Castell, a l’Arxiu Comarcal, i a les 20.30 hores es farà una visita guiada de la mateixa.

motxilada2Expo2BRUIXES
photo_camera El cartell de la mostra amb les activitats relacionades.

Aquest divendres 15 de març, la Seu d’Urgell inaugura l’exposició ‘Se’n parlava... i n’hi havie. Bruixeria a les terres de Ponent i Pirineu’, una mostra itinerant de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i l’Aran sobre el fenomen de la bruixeria en aquests territoris i que il·lustra els resultats de la recerca que es va realitzar entre els anys 2015 i 2017.

La inauguració d’aquesta exposició a la capital alturgellenca es compon de dues activitats: a les 19 hores tindrà lloc la conferència inaugural que anirà a càrrec de Pau Castell comissari de l’exposició, a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, i a les 20.30 hores es realitzarà la visita guiada de la mostra, que es troba instal·lada a la sala ‘la Cuina’ del centre cultural Les Monges.

‘Se’n parlava... i n’hi havie. Bruixeria a les terres de Ponent i Pirineu’, que es podrà visitar fins el 25 d’abril, s’acompanya d’un seguit d’activitats relacionades amb el món de les bruixes, adreçades a totes les franges d’edat.

Activitats per a públic familiar

Per al públic familiar hi ha organitzades tres activitats: per diumenge 31 de març, a les 12 del migdia, cinema amb el film ‘Niki, l’aprenent de bruixa’, de Hayao Miyazaki, a Cinemes Guiu; el dissabte 13 d’abril, a les 17 hores, sessió de contacontes ‘La bruixa Cadinella i el ball cerdà’, amb Roser Pubill, a l’Espai Ermengol; i els dissabtes 23 de març i 30 de març, a les 18 hores, i el dissabte 6 d’abril, a les 11 del matí, visites guiades a l’exposició ‘Se’n parlava... i n’hi havie. Bruixeria a les terres de Ponent i Pirineu’ a càrrec de Pili Aláez.

Conferència, cinema i taula rodona sobre bruixeria

També hi ha programades propostes per al públic adult com una sessió de cinema documental el dimarts 2 d’abril, a les 21 hores, amb la projecció ‘Bécquer y las brujas’, d’Elena Cid, a Cinemes Guiu; una nit de bruixes, el divendres 5 d’abril, amb la conferència ‘Bruixeria i cinema’ amb Pep Benavent, a l’Arxiu Comarcal a les 23 hores; i una taula rodona el divendres 12 d’abril, a les 20 hores, amb la historiadora Carme Xammar i la investigadora Núria Morelló, a l’Espai Ermengol.

A més a més, durant el mes de març i el mes d’abril, la Biblioteca Sant Agustí d ela Seu d’Urgell oferirà una selecció de títols dedicats a la bruixeria. 

L’exposició

D’entre les principals conclusions de la investigació i que l’exposició ‘Se’n parlava... i n’hi havie. Bruixeria a les terres de Ponent i Pirineu’ il·lustra, se n’extreu que alguns dels primers judicis europeus sobre bruixeria van ser al Pirineu, concretament a les Valls d’Àneu i que les dones acusades de bruixeria a Catalunya eren assenyalades i perseguides pels seus veïns i no per la Inquisició, al contrari del que es pensava fins ara. La ‘fama de bruixa’ s’heretava per via materna. A més, tot i que la recerca situa els últims records de la bruixeria en els anys 50, encara hi ha gent que hi creu i fins i tot, evita parlar-ne per por.

La primera fase de la investigació es va dur a terme a la Noguera, la Segarra, l’Urgell, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran i la segona fase al Segrià, el Solsonès, el Pallars Jussà i l’Alt Urgell. En tots dos casos, es va realitzar a partir d’entrevistes i testimonis orals. A més, també es va incorporar part de la recerca etnogràfica sobre aquest tema feta a Andorra.

La iniciativa té una pretensió científica i presenta la bruixeria com a fenomen social i científic a Ponent i al Pirineu. L’estudi, coordinat per l’historiador Pau Castell, ha comptat amb un equip format per antropòlogues i investigadors dels diferents territoris: Tòni Escala, Sara Arjó i Elisa Ros (Val d’Aran), Núria Morelló (Plana de Lleida), Carlos Guàrdia (Alt Urgell), Oriol Riart (Pallars Sobirà), Miquel Bailach (Pallars Jussà), Marcel·lí Corominas (Solsonès).

fotogrup

La recerca ha estat possible gràcies al suport de l’Institut Ramon Muntaner del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i diferents museus de la xarxa, que ha permès fer un primer recull de material oral i històric. La producció de l’exposició ha estat possible gràcies al Departament de Cultura, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i l’IDAPA (Institut per al Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran). A l’igual que la resta de les exposicions que organitza la Xarxa de Museus, posa en valor les col·leccions que custodien els museus que formen part de la Xarxa. La mostra dona continuïtat a la important tasca que s’està fent des de les institucions museístiques pel que fa a la documentació, conservació, estudi i difusió del patrimoni de les terres de Lleida.

L’exposició combina les dues vessants que ha abordat la investigació: la històrica i l’etnològica.

Així per exemple, s’hi poden escoltar diferents àudios, entre ells els de persones que han viscut el fenomen de la bruixeria en primera persona. També es poden trobar objectes que s’han utilitzat per protegir-se’n: com ara cremalls i amulets, entre altres. També s’hi mostren documents històrics i material que il·lustra les diferents conclusions a les qual ha arribat la investigació.

L’exposició compta amb material didàctic, especialment adaptat per a nens i nenes entre 5 i 14 anys. Aquest està concebut a partir dels conceptes que aborda la mostra per oferir una mirada més transversal com la por, la llibertat o la diferència sempre amb un punt de vista d’educació de gènere.