05.12.2021 |
Viure als Pirineus

La primavera i l’estiu d’una cuinera i un ramader, a “Viure als Pirineus” del Canal 33

Aquest dilluns, 23 de maig, a les 22:05 hores, al programa “Viure als Pirineus” que emet el Canal 33, la història de l’Eva Martínez-Picó, una urbanita que va canviar el periodisme pels fogons, i la història d’en Marcel Accocéberry que fa 50 anys que fa de pagès.

image006
Eva Martínez, una cuinera que viu a Espinavell.
La primavera i l’estiu d’una cuinera i un ramader, a “Viure als Pirineus” del Canal 33

Eva Martínez-Picó, una cuinera dels Pirineus

Eva Martínez-Picó s’afanya entre la cuina, la botiga i el restaurant Can Jordi i alhora és la responsable del refugi per a excursionistes creat aprofitant les antigues escoles d’Espinavell, un petit poble de la comarca del Ripollès.

Periodista de formació que va treballar en molts gabinets de comunicació, un dia va decidir marxar de Barcelona i va descobrir Espinavell, on viu des de fa onze anys. Com ella mateix diu: “Tu fas que les coses passin”.

L’Eva va decidir quedar-s’hi i reobrir un petit restaurant on fa de cuinera, cambrera i del que faci falta i especialitzar-se en la carn de poltre, bestiar que es cria a les muntanyes que veu des de casa seva. Incansable, amb els altres hostalers de la comarca ha creat una plataforma que ofereix des de serveis turístics de qualitat que inclouen excursions de descoberta de la natura i del patrimoni de la vall de Camprodon.

“El món és a dintre, no a fora” ens diu, en referència al seu gran món interior i al fet d’estar sola molts dies, ja que l’Àngel, la seva actual parella, és un ramader molt enfeinat amb les seves eugues i vaques.

Marcel Accocéberry, un ramader dels Pirineus

Al peu del pic d'Orhi, Larrau és un poble de 200 ànimes molt lligades a la seva terra ancestral. Aquest poble d'alta muntanya, situat al cor de la regió de la Sola, ha sabut conservar les seves tradicions camperoles i el seu art de viure. Aquí encara hi ha nissagues de pastors, que transmeten l'ofici de pares a fills, tot respectant les tradicions ancestrals.

Marcel Accocéberry, que treballa de pagès des de fa més de 50 anys, és una figura emblemàtica del poble. Amb el seu fill Ximun, que continua l'explotació familiar, s'ocupen de les vaques i de les eugues que viuen en llibertat a la muntanya. A la regió de la Sola, la transhumància és a la mateixa arrel de l'ofici dels pastors, que cada estiu porten les ovelles a les pastures de les zones més altes. És el cas d'en Sébastien, un pastor que també segueix la tradició de l'explotació familiar.

El programa segueix en Marcel, en Ximun i en Sébastien mentre condueixen els ramats cap a les muntanyes. En plena naturalesa, les tasques quotidianes dels pastors són vigilar les ovelles, munyir-les i, quan cal, curar-les. Parlant amb aquests pastors també descobrirà quines són les seves esperances i les seves pors de cara al futur de la seva feina.

La primavera i l’estiu d’una cuinera i un ramader, a “Viure als Pirineus” del Canal 33
Comentarios