LLIBRES

Presenten 'Padrina, ens expliques l'Alt Pirineu?' i '30 varietats tradicionals de l'Alt Pirineu'

El llibre i el conte es presenta avui i demà a Montferrer i Llavorsí i forma part d’un projecte de recerca sobre la biodiversitat cultivada a l’Alt Pirineu

Padrina, ens expliques l'Alt Pirineu
photo_camera El llibre i el conte han estat editats pel Parc Natural de l’Alt Pirineu i el col·lectiu Eixarcolant /eixarcolant.cat

El Parc Natural de l’Alt Pirineu i el col·lectiu Eixarcolant, han editat el llibre 30 varietats tradicionals de l’Alt Pirineu i el conte infantil Padrina, ens expliques l’Alt Pirineu?. Totes dues publicacions es presentaran avui i demà a Montferrer i Llavorsí. A Montferrer, l’acte es celebrarà avui a les 18 hores a la sala d’actes del municipi. La presentació a Llavorsi serà dissabte a la mateixa hora al centre cívic.

Les places són limitades i cal fer reserva prèvia a través del telèfon 973 622 335 o el correu electrònic [email protected]. Es recorda que cal dur mascareta i seguir les mesures de seguretat i protecció, a causa de la situació de pandèmia.

Projecte de recerca

Aquests dos llibres són fruit del projecte de recerca desenvolupat pel col·lectiu Eixarcolant, amb la col·laboració  de Salvatgines, i el suport d’un ajut FEADER del Parc Natural de l’Alt Pirineu per valor de 29.079 €, a l’entorn de la biodiversitat cultivada del territori del Parc. Amb l’objectiu de recuperar i conservar les varietats agrícoles i ornamentals tradicionals, durant el 2020 s’ha visitat més de 200 horts en 65 nuclis de població i s’han entrevistat 56 persones per reconstruir el dia a dia de la societat de l’Alt Pirineu des de principis del segle XX.

També es presentarà el conte infantil “Padrina, ens expliques l’Alt Pirineu?”

En total, s’han obtingut 806 registres de varietats agrícoles tradicionals, 233 registres de varietats ornamentals tradicionals, i 126 registres d’espècies silvestres. Així mateix, s’han aconseguit més de 160 hores d’informació, que es suma a la ja elaborada en anys anteriors per l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, que ha col·laborat amb la iniciativa.

Així mateix, s’ha recopilat material vegetatiu de les diverses varietats tradicionals, per tal de poder-les conservar en un banc de llavors, multiplicar-les en horts col·laboradors situats a l'Alt Pirineu i, posteriorment, poder-les redistribuir pel territori perquè siguin cultivades i consumides amb regularitat.

El llibre que es presenta aquest cap de setmana  és un recull de 30 varietats tradicionals, corresponents a algunes de les varietats més característiques de l’Alt Pirineu i amb més potencial de ser emprades a l’actualitat. Per la seva banda, el conte infantil Padrina, ens expliques l’Alt Pirineu? il·lustra de forma amena com era la vida dels padrins i padrines quan eren petits, a mitjans del segle XX i l’activitat tradicional agroramadera d’aleshores, fent especial menció a la biodiversitat cultivada. Després de la presentació es preveu pugui ser adquirit en les llibreries locals de l’àmbit del Parc.

Posteriorment es preveu editar un tercer llibre per mostrar com era la vida quotiadana des d’una perspectiva etnobotànica, estructurant la informació en els diferents espais en els quals transcorria: el poble, els horts, les terres, els prats i els boscos. També s’han realitzat diversos vídeos sobre varietats tradicionals que s’aniran divulgant setmanalment a les xarxes socials del Parc i un tríptic resum del projecte i els resultats obtinguts.