27.06.2022 |
Viure als Pirineus

LLIBRES

Presenten al Museu Hidroelèctric ‘L’hospital de cartró de Capdella. Una icona de l’arquitectura prefabricada’

L’obra de Sigrid Remacha repassa l’evolució de l’arquitectura prefabricada europea i els canvis que va haver-hi al Pirineu amb l’inici de l’explotació hidroelèctrica

unnamed (15)
Sigrid Remacha, autora de ‘L’hospital de cartró de Capdella. Una icona de l’arquitectura prefabricada’ /Berta Palau
Presenten al Museu Hidroelèctric ‘L’hospital de cartró de Capdella. Una icona de l’arquitectura prefabricada’

El Museu Hidroelèctric de Capdella acollirà el pròxim diumenge 5 de juny la presentació del llibre ‘L’hospital de cartró de Capdella. Una icona de l’arquitectura prefabricada’ de  Sigrid Remacha, editat conjuntament pel Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), el Molí Paperer de Capellades i Eumo Editorial.  En el marc de la presentació també es durà a terme una visita a l’hospital per a tots els presents.

L’obra és el segon número de la Col·lecció La Fàbrica i  repassa l’evolució de l’arquitectura prefabricada europea, la implantació d’edificis fets amb cartró i fusta a la Vall Fosca i els canvis en el Pirineu amb l’inici de l’explotació hidroelèctrica. Seguint l’evolució de l’arquitectura prefabricada europea durant la primera meitat del segle XX, l’autora explica els canvis que hi va haver als Pirineus amb l’inici de l’explotació hidroelèctrica. Alhora, reivindica aquesta arquitectura que ha sabut combinar els recursos del territori i la tecnologia amb les noves maneres de viure i habitar.

2
Alguns exemplars de ‘L’hospital de cartró de Capdella. Una icona de l’arquitectura prefabricada’ de  Sigrid Remacha / Berta Palau

Sigrid Remacha és arquitecta tècnica per la Universitat de Saragossa, s’ha especialitzat en museologia i gestió del patrimoni i és tècnica i assessora d’accessibilitat universal en equipaments culturals. Interessada des de sempre pel llegat industrial, actualment coordina el Sistema Territorial del MNACTEC.

Sobre l’Hospital de Cartró de la Vall Fosca

L’hospital de cartró de Capdella és un edifici efímer construït fa més de 100 anys per Energía Eléctrica de Catalunya per atendre els 4.000 treballadors que construïen la central hidroelèctrica de Capdella. Es tracta d’un edifici singular pels materials amb els que va estar construït que s’ha mantingut dempeus al Pirineu més d’un segle. És una edificació lleugera prefabricada, modular, pensada per a poder ser transportada en caixes i muntada in situ de manera senzilla seguint un manual d’instruccions.

IMG-2357
L’hospital de cartró de Capdella és un edifici efímer construït fa més de 100 anys / Berta Palau

Els materials utilitzats, bàsicament la fusta i el cartró, a més d’algunes petites peces metàl·liques d’unió i fixació, garantia un preu econòmic i un transport fàcil pel seu baix pes i muntatge ràpid. Es va construir íntegrament a la fàbrica de l’empresa alemanya Christoph & Unmack i es va traslladar en paquets fins a la colònia industrial de la Central de Capdella, on l’empresa Energia Elèctrica de Catalunya construïa la central hidroelèctrica. Va servir com a hospital per als obrers de la central a partir de l’any 1912. A partir del 1933, però, va anar perdent aquesta funció i es va utilitzar com a caserna de la Guàrdia Civil i magatzem, gràcies a la qual cosa s’ha mantingut fins ara.

L’edifici, de caràcter efímer serviria d’hospital de campanya per atendre els ferits de la primera central hidroelèctrica de Catalunya, ubicada a la Vall Fosca. El fet d’haver suportat més d’un segle a la intempèrie al Pirineu l’ha convertit en una icona de l’arquitectura industrial prefabricada i segons investigacions recents podria tractar-se d’un cas únic al món.

Procés participatiu per a la seva restauració

El Museu Hidroelèctric de Capdella ha iniciat un procés de participació ciutadana, el primer que es fa a l’Alt Pirineu al voltant d’un element patrimonial, per presentar als veïns del municipi de la Torre de Capdella l’equipament de l’antic hospital de cartró de Catalunya, construït ara fa 107 anys a base de cartró i fusta.

L’objectiu és que tothom en conegui l’arquitectura i les seves singularitats i que més endavant siguin els veïns els que decideixin quin ús volen que tingui en el futur.

Concurs de Microrelats

Per altra banda, el Concurs de Microrelats de la Vall Fosca -iniciativa organitzada pel mateix Museu Hidroelèctric de Capdella per promocionar la Vall Fosca- ja ha rebut 16 originals. El concurs valorarà els escrits inspirats en aquesta zona del Pirineu lleidatà. Els relats, que han de tenir com escenari principal la Vall Fosca, poden ser com a màxim de 300 paraules i s’han d’entregar abans del 23 de juny a les 14 hores.

El veredicte s’anunciarà públicament a la pàgina de Facebook del Museu Hidroelèctric de Capdella (www.facebook.com/Museu-Hidroelectric-Capdella) i a la seva pàgina web (torredecapdella.org). L’acte de lliurament dels premis serà el dissabte 6 d’agost a les 19.30 hores al Museu Hidroelèctric de Capdella. El jurat, format pels escriptors i filòlegs Ferran Rella, Pep Coll, Meritxell Nus, i Ramon Sistac, decidirà els tres guanyadors, que s'emportaran 600 € i un trofeu pel primer premi, 400 € pel segon i 300 € pel tercer.

Sobre el Concurs de Microrelats

El concurs, organitzat pel Museu Hidroelèctric de Capdella (Ajuntament de la Torre de Capdella) té l’objectiu de promocionar a través de l’escriptura i la lectura la marca Vall Fosca, territori pirinenc que comença a 800 metres. El poble més alt és Capdella que es troba a 1.420 metres d’altitud i tanca el conjunt de 19 nuclis rurals que conformen la Vall Fosca: la Pobleta de Bellveí, Estavill, Envall, Antist, Castell-Estaó, Beranui, la Plana de Mont-ros, Astell, Obeix, Aguiró, Paüls, Pobellà, Mont-ros, Molinos, la Torre de Capdella, Aiguabella, Espui i la Central de Capdella.

El riu Flamisell fa d’eix de la vall. Durant el seu recorregut, es pot gaudir d’un paisatge constantment canviant que ens porta fins al capdamunt de la Vall Fosca, on hi ha el telefèric que dóna accés al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i on es poden visitar més de 30 estanys.
 

Presenten al Museu Hidroelèctric ‘L’hospital de cartró de Capdella. Una icona de l’arquitectura prefabricada’
Comentarios