CINEMA

El congost de Collegats i l'Argenteria protagonistes del rodatge de 'Canigó 1883'

El film està dirigit per Albert Naudín i protagonitzat per Santi Pocino que fa de Verdaguer jove
Canigó 1883 escena
photo_camera Escena de 'Canigó 1883' al congost de Collegats on arriba un jove Verdaguer, interpretat /Marta Lluvich

El congost de Collegats, al Pallars Sobirà, però sobretot l'Argenteria han estat els escenaris del rodatge de la pel·lícula 'Canigó 1883'. El film dirigit per Albert Naudín rememora les excursions que mossèn Jacint Verdaguer va fer abans d'escriure Canigó. L'actor que interpreta el paper de mossèn Cinto de jove és Santi Pocino que fa el recorregut per les muntanyes. El punt culminant de la gravació al Pallars ha estat Verdaguer als peus de la Noguera Pallaresa, meravellat per l'Argenteria i veient el pas d'un rai. Aquest indret va ser font d'inspiració per Verdaguer a qui va dedicar versos i posteriorment va escriure 'La cançó del raier'.

El film està dirigit per Albert Naudín, amb guió de Bernat Gasull i Albert Naudín i amb un repartiment de luxe format per Lluís Soler al paper de Jacint Verdaguer de 1901, Sílvia Bel interpretant Flordeneu, Xavier Boada al paper de Jaume Collell, amic íntim de Verdaguer i Santi Pocino, interpretant el vessant més aventurer de Jacint Verdaguer.

Pocino ha explicat que el seu paper és "repetir el que va fer Verdaguer" i redescobrir "aquell Pirineu del qual en queden pocs vestigis". Pocino ha dit que de Verdaguer és coneguda la seva "fertilitat literària" però també era un "superdotat" tant en forma física per les llargues etapes que feia i sense pràcticament ajuda de mapes per orientar-se.

Sinopsi de 'Canigó 1883'

La pel·lícula comença al cim del Canigó i fa un gran recorregut per tots els Pirineus per finalitzar la travessa altre cop al Canigó. La història comença l'any 1883, al massís del Canigó. Verdaguer amb 38 anys, acompanyat d'un pastor, s'enfilen per la xemeneia del puig de Balaig, el cim més alt del Canigó. Ho conta i recorda el mateix Verdaguer de 56 anys uns anys després, el 1901. Els dos homes grimpen i assoleixen el cim.

Des de dalt, Verdaguer contempla el paisatge i se li revela la idea del protagonista del poema que està escrivint, 'Canigó', un cavaller de l'època medieval, de nom Gentil, que és corprès per una fada del Canigó amb poders d'encanteri. Aquesta el sedueix i se l'endú en una carrossa voladora estirada per un estol de daines. Aquesta carrossa farà una volta pel Pirineu: del Canigó al cim de la Maleïda i, un cop allí, tornarà pel vessant nord dels Pirineus, tot plegat en un context bèl·lic entre sarraïns i cristians.

fc37f39c-f702-4c69-929d-96b5a71a35fa
Escena de 'Canigó 1883' al congost de Collegats on arriba un jove Verdaguer, interpretat /Marta Lluvich

Aquesta història provoca la travessa de Verdaguer del 1883 i per descriure aquest passatge ell també vol realitzar la travessa en un recorregut circular, l'anada pel vessant sud, fins als peus de la Maleïda, i la tornada pel vessant nord fins altre cop el Canigó. Així doncs, Canigó 1883, pretén ser un còctel biogràfic entre les cròniques pirinenques d'un aventurer i el relat més íntim d'un poeta, sovint amagat entre els versos d'un poema.

El projecte

Fa dos anys que s'està rodant el film, amb un 90% d'escenes d'alta muntanya filmades. L'aplec de Montgarri i les valls d'Andorra són els dos escenaris que els manca per gravar. Naudín ha dit que la pel·lícula està previst que s'estreni durant l'estiu del 2023.

L'any 2020 l'equip va treballar el guió en profunditat i, actualment, es troben en l'etapa del rodatge. Naudín ha explicat que han obert una campanya de Verkami per donar una empenta a la continuïtat del projecte. Aquesta, està disponible fins al 23 de juny i l'objectiu és aconseguir la xifra de vint mil euros. Es tracta d'un projecte cinematogràfic impulsat per la productora FilmExplora i la Fundació Jacint Verdaguer.

comentaris