FESTIVAL DE CULTURES DEL PIRINEU

Prop d'una trentena de propostes al 31è Dansàneu, que prioritza les residències artístiques i nous espais

Marina Rossell, Marc Parrot, Tarta Relena, Francesco Tristano o Núria Guiu, entre els artistes que actuaran al festival
Rella Dansàneu
photo_camera Ferran Rella, president del CC de les Valls d'Àneu, i Rut Martínez, directora del Dansàneu / Salvador Miret

La 31a edició del Dansàneu, el Festival de Cultures del Pirineu que tindrà lloc del 24 al 31 de juliol, ha programat prop d'una trentena de propostes artístiques de tipologia molt diversa i que troben en la mescla entre dansa, música i patrimoni el seu principal fil conductor. El certamen prioritza les residències artístiques i suma enguany nous espais patrimonials. Iratxe Ansa i Igor Bacovich amb Francesco Tristano, Marc Parrot amb Aina Alegre, Núria Guiu o Marina Rossell, són alguns dels noms que hi actuaran. També comptarà amb artistes internacionals com el veterà improvisador anglès Julyen Hamilton. El Dansàneu manté també el bloc dedicat a la memòria democràtica, que sumarà les actuacions de Quico Pi de la Serra i Carme Sansa.

Més residències i més espectacles, ja sigui d'encàrrec o bé en col·laboració amb tercers, són les principals apostes del 31è Dansàneu. Després de dues edicions en què va haver d'adaptar el programa i format a les restriccions vigents per la pandèmia, el festival organitzat pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu camina amb fermesa i programa prop d'una trentena de propostes artístiques d'estils diversos que combinen la dansa, la música i el patrimoni de les Valls d'Àneu. Enguany, el certamen prioritza les residències artístiques i suma nous espais patrimonials com són Aurós i Cerbi (la Guingueta d'Àneu). En total, els espectacles es podran veure en tretze espais diferents de la zona.

Durant la presentació de l'edició d'enguany, el president del Consell Cultural, Ferran Rella, ha posat en valor la necessitat de fer pedagogia en la línia que la cultura no només és un dret universal i essencial sinó que suposa "una oportunitat, si no la millor i la més clara, de projecció d'un territori, en clau externa però també interna, i que actua a partir del coneixement i el desig d'alteritat dels qui la practiquen". Així, Rella ha posat de relleu el valor patrimonial de les Valls d'Àneu i l'aposta del festival per fidelitzar el públic. 

Després de rebre l'any passat el Premi Nacional de Cultura del CoNCA, el Dansàneu fa un nou salt endavant incrementant no només el nombre d'espectacles programats (hi haurà activitat en les franges matinal, vespre i de nit del 24 al 31 de juliol) sinó també la seva ambició artística. En aquest sentit, la directora del festival, Rut Martínez, ha destacat la voluntat de "convertir les Valls d'Àneu en un autèntic laboratori de creació" a través de dos plans d'actuació complementaris que "donen un valor afegit al que fins ara era només una trobada centrada en l'exhibició". "Allò que l'espectador, sigui o no del territori, pot gaudir en format d'espectacle i allò que passa en el mentrestant, és a dir, el treball que fan els artistes durant el Dansàneu en format de residència, taller, recerca i experimentació", ha explicat.

Residències artístiques

El Dansàneu té un programa de residències artístiques amb un pla de treball continuat durant la setmana llarga del Festival. En l'edició del 2022, els residents són Núria Guiu, Premi Nacional de Cultura 2022, que acostarà el seu 'Cyberexorcisme' el 30 de juliol a la plaça d'Isil, amb la col·laboració de cinc 'tiktokers'. Els integrants del projecte RE-, la proposta liderada pel músic Adrià Grandia amb la dansa d'Anna Romaní i amb Carlos Martorell a l'electrònica, que forma part de l'Obrador d'Arrel de la Fira Mediterrània i que portaran el 28 de juliol a Borén una provocació escènica que dubta i refà la tradició. A més dels espectacles, els artistes residents faran tallers, conversaran amb el públic i compartiran processos de treball.

Laia Santanach, començarà a assajar amb la seva companyia l'espectacle 'Jarana' del 30 de juliol i allargarà fins a principis d'agost, amb la voluntat de presentar-lo en un futur al Dansàneu. També destaca la primera col·laboració entre Dansàneu i l'Esbaiolat', aixoplugats per FiraTàrrega, que es va concretar amb la residència artística a les Valls d'Àneu de la companyia ponentina Sound de Secà, que actuarà a l'Esbaiola't d'enguany i que oferirà un taller el 31 de juliol al Dansàneu.    

Trobades (im)possibles

En la línia de fomentar accions singularitzades per al Dansàneu, enguany destaquen tres propostes molt diverses en estil i que sorprendran al públic, segons Martínez. Així, el públic del Dansàneu podrà gaudir a Santa Maria d'Àneu del pianista luxemburguès Francesco Tristano amb els ballarins Iratxe Ansa i Igor Bacovich. El músic i productor Marc Parrot sumarà la dansa de la ballarina Aina Alegre en una nova provatura del cicle el 30 de juliol als Firals d'Esterri.

D'altra banda, el Dansàneu s'alia amb l'empresa Roc Roi per celebrar el 29 de juliol una doble sessió al Llac de la Torrassa de la Guingueta d'Àneu, amb l'actuació del ballarí Pol Jiménez i, ja dins l'aigua i dalt d'una plataforma, la cantant Gemma Humet, que presentarà el seu darrer àlbum 'Rere tot aquest fum'.

Altres noms propis del 31è Dansàneu

L'Orquestra de músiques d'arrel de Catalunya (OMAC) serà l'encarregada d'inaugurar el diumenge 24 de juliol al prat de Rinau d'Esterri d'Àneu la 31a edició del Dansàneu amb l'espectacle 'Trencadís'. La cantant Marina Rossell presentarà el seu darrer disc '300 crits' al Firal d'Esterri el dilluns 25 de juliol. Tarta Relena portaran el dia 26 a Santa Maria d'Àneu, Escalarre, el seu últim treball 'Fiat Lux'. Aquest mateix escenari rebrà el 31 de juliol el ballarí i coreògraf basc Jon Maya.

El mini cicle de duets comptarà, per una banda amb el pianista de jazz Xavi Torres i la ballarina de flamenc Karen Lugo, el dijous 28 de juliol a l'església dels sants Just i Pastor, a Son, i de l'altra, amb la percussionista Núria Andorrà i el ballarí anglès Julyen Hamilton, que actuaran a la plaça Major d'Isavarre el divendres 29 de juliol. També faran tàndem però en aquest cas literari el poeta Lluís Calvo i l'escriptora basca Itxaro Borda, que recitaran conjuntament a Aurós, un cop finalitzada una excursió naturalista amb guiatge d'Obaga Natura que tindrà lloc el divendres 29 de juliol al matí.

Altres noms destacats del cartell d'enguany són el de Joana Serrat que presentarà amb banda les cançons del seu multipremiat disc 'Hardcore from the Heart' al Firal d'Esterri d'Àneu el dimecres 27, o els de Maria Arnal, Eduard Escoffet i José Luis de Vicente que presentaran el dimarts 26 de juliol Santa Maria d'Àneu 'Mil Sibil·les' , una conferència performada, entre la poesia i el cant, que aprofundeix en els orígens i les transformacions d'aquest mite al llarg dels últims 2.500 anys.

Amb un format similar, El Dansàneu rebrà el 27 de juliol la proposta 'Explica Dansa' de Toni Jodar i Beatriu Daniel. Serà a Sant Joan d'Isil, en el context de l'exposició de pintures sobre el romànic aneuenc que durant tota la setmana es podrà veure en aquest mateix espai i que signa el pintor japonès Tatsuji Ohara. El mateix autor farà visites guiades i comentades a la mostra. En col·laboració amb la Fundació Fluidra, el diumenge 24 de juliol, s'inaugurarà l'exposició amb l’actuació de la pianista i matemàtica Laura Farré Rozada, que presentarà el seu àlbum 'Nimbus', que versa sobre la temàtica de l’aigua.

Tornen igualment cites habituals i molt seguides pel públic com són el Tastàneu (coordinat per Carme Mestre, amb més productors i en un format no estàtic) el divendres 29 de juliol al vespre a Isavarre; l'actuació al Castell de València d'Àneu (en aquest cas, amb el grup de ball folk La Gravetat de Coulomb i el conjunt de la Catalunya Nord Jutglars) el dissabte 30 de juliol al migdia i l'espectacle familiar del diumenge 31 de juliol al migdia en aquest cas a Cerbi, a càrrec de la rondallaire Patrícia McGill i l'acordionista Blai Navarro.

Pel que fa a la cloenda, tindrà toc literari i es farà el dia 31 a Sorpe. Es tracta d'una mescla de l'univers de la Víctor Català revisitat per l'actriu Elvira Prado-Fabregat i el músic Carles Viarnés en l'espectacle 'Més lloc per a la fosca'. S'hi sumaran Míriam Encinas-Laffitte, Laia Fortià i els cantaires de l'arxiu Càntut (Premi Nacional de Cultura 2022).

Memòria democràtica

El Dansàneu també manté un bloc per continuar aprofundint en aspectes com són el treball d'investigació i divulgació de la memòria democràtica de les Valls d'Àneu. En aquest àmbit cal remarcar la publicació i presentació d'un llibre i la celebració d'un acte en record a les set persones deportades de les Valls d'Àneu (sis homes i una dona) als camps nazis que l'historiador Josep Calvet ha estudiat per encàrrec del propi Consell Cultural. Tindrà lloc el 25 de juliol a Espot i comptarà amb la recitació de l'actriu Carme Sansa i de l'actor pallarès Eduard Muntada, així com de l'actuació musical de Quico Pi de la Serra. 

Entrades ja a la venda

Les entrades per als espectacles de pagament s'han posat a la venda aquest mateix dilluns, amb preus que van dels 18 als 20 euros i descomptes de més del 30% per a la compra anticipada (i del 50% per als socis del Consell Cultural de les Valls d'Àneu). Els responsables del Dansàneu recorden que més d'un 80% de les entrades d'aquestes darreres dues edicions s'han comprat de manera anticipada, i recorden en aquest sentit que els aforaments del festival continuaran essent mitjans i petits per defugir la massificació i garantir una experiència cultural pròxima i de qualitat.

Per primera vegada, el Consell Cultural de les Valls d'Àneu ha organitzat un seguit d'activitats prèvies al territori, concretament del 17 al 21 de juny, amb l'objectiu de presentar a la població la programació de la 31a edició del Dansàneu. Es faran a Esterri d'Àneu i Sorpe. Destaca l'actuació el dimarts 21 de juny de la cantautora aranesa Alidé Sans a la plaça de l'església d'Esterri.

El Dansàneu és un projecte organitzat pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu amb el suport del Departament de Cultura, els ajuntament d'Esterri d'Àneu, Alt Àneu i Espot; la Mancomunitat de Municipis de les Valls d'Àneu i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà. També compta amb el patrocini del Ministeri de Cultura, la Diputació de Lleida (Institut d'Estudis Ilerdencs i Patronat de Turisme) i de l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA), entre d'altres agents del territori.