LLIBRES

Pep Coll tracta l’odissea d’uns adolescents que fugen del nazisme a ‘La llarga migdiada de Déu’

El volum presenta una història coral ambientada en la França de Vichy l’any 1940
Pep Coll La llarga migdiada de Déu 1
photo_camera L'escriptor pallarès, Pep Coll / Guillem Roset

L’escriptor Pep Coll (Pessonada, Pallars Jussà, 1949) ha presentat aquest dimarts la seva última novel·la ‘La llarga migdiada de Déu’ (Proa) que tracta l’odissea d’uns adolescents per fugir de la barbàrie nazi a través dels Pirineus. La tercera novel·la de Coll és un treball coral que parteix d’un episodi històric derivat de la Segona Guerra Mundial a la França de Vichy l’any 1940. S’ambienta en el sud del país on hi conflueixen tota mena d’exiliats republicans espanyols i jueus, polonesos, belgues, holandesos i francesos que fugen del nazisme. La novel·la se centra en un venedor ambulant que descobrirà un monestir en ruïnes amb desenes d’infants jueus. Mentre el nazisme arrasa Europa, els Pirineus apareixeran com l’única via d’escapada.

La novel·la es basa en fets reals però presenta ficció en alguns qüestions. Coll ha explicat que el moment històric de l’obra és quan els nazis acaben d’arribar a França i s’hi inicia la persecució contra els jueus. Per l’autor ha estat “interessant” investigar les particularitats que té la persecució al sud de França. “El més dramàtic és que la Germanderia francesa ha de detenir a jueus, són l’única policia que ho farà més enllà de la Gestapo perquè només podien ser col·laboracionista o herois desobedients. En alguns moments fan la vista grossa”, ha explicat.

També l’ha motivat estudiar els orfenats de la Creu Roja suïssa instal·lats al sud de França amb jueus d’origen alemany. Uns joves que un cop els Pirineus són contr.olats per la Gestapo hauran de patir l’aventura de fugir pel seu compte.

De fet, com que es tracta de joves entre 16 i 18 anys, aquests sovint es reboten amb els seus mestres. Fins i tot, decidiran marxar pel seu propi peu. “A la cara francesa dels Pirineus la neu es manté més. Els joves hauran de caminar entre 1 i 2 dies sobre la neu fugint de l’exèrcit alemany”, ha recordat.

L’obra, que enllaça amb la literatura habitual de muntanya de l’autor, presenta en Samuel Silverstein un jueu que ha perdut tota la seva família i que iniciarà una nova vida com a agent d’una organització clandestina que treballa per salvar infants jueus.  Descobrirà un monestir on s’amaguen infants i adolescents jueus sota l’amenaça constant dels gendarmes a les ordres del govern de Vichy. Amb una gran dificultat aquests joves hauran d’iniciar un llarg viatge per salvaguardar les seves vides.

Coll ha comentat el títol de la novel·la ‘La llarga migdiada de Déu’ i ha recordat que el filòsof Friedrich Wilhelm Nietzsche va difondre a principis del segle XX el concepte de la mort de Déu. Ha explicat que en funció de les religions s’utilitzen metàfores com dir que Déu apareix i desapareix o que dorm per justificar l’Holocaust.

Pep Coll La llarga migdiada de Déu 2
L'escriptor pallarès, Pep Coll / Guillem Roset

“Veig que a Rússia es beneeixen les armes per a la guerra a Ucraïna quan fa 10 anys que Déu el tenien com adormit”, ha destacat. “Desperten a Déu per a determinats interessos”, ha sentenciat. El títol de l’obra també respon a la desolació que sentien els jueus durant l’Holocaust en sentir-se abandonats per a Déu. “La llarga migdiada és l’holocaust”, ha confirmat.

A banda d’aquesta qüestió religiosa, la novel·la també explora en qüestions pedagògiques i mostra com les directores de l’orfenat es plantegen què han d’ensenyar a aquells joves que els sigui útil per la vida que tindran.

En roda de premsa, l’autor ha explicat que cadascun dels joves té les seves particularitats i històries personals. “El noi més intel·ligent en qüestions més teòriques és qui tindrà més problemes en la fugida. El que sembla més tal·lós farà de militar i gràcies a ell la resta podran passar”, ha posat d’exemple.

Coll ha confessat que li ha interessat molt l’ofici del protagonista, que anava de masia a masia i de poble en poble per vendre tota mena de productes petits en indrets on no hi podien arribar. “És un personatge molt curiós”, ha reconegut.