LLIBRES DEL PIRINEU

Pep Coll novel·la la fugida de la barbàrie i l'horror nazis a través dels Pirineus

L'escriptor de Pessonada publicarà al gener La llarga migdiada de Déu, l'odissea d'uns adolescents per fugir de la barbàrie nazi a través dels Pirineus, editada per Proa.
Pep Coll a Pessonada
photo_camera L'escriptor pallarès Pep Coll a Pessonada / FS

L'escriptor pirinenc Pep Coll (Pessonada, 1949) estrenarà l'any 2023 amb novetat literària a les llibreries. Quan fa dos anys de la publicació de L'any que va caure la roca, l'escriptor de Pessonada publicarà al gener La llarga migdiada de Déu, l'odissea d'uns adolescents per fugir de la barbàrie nazi a través dels Pirineus, editada per Proa.

Pep Coll, en una novel·la basada en fets reals, aprofundeix en l'èxode jueu a través del Pirineu. Durant la II Guerra Mundial, milers de persones de cultura jueva van arribar a Catalunya creuant les muntanyes pirinenques, fugint de la barbàrie i l’horror nazis. Unes rutes d’evacuació resseguides per famílies senceres en unes condicions de duresa extrema. Moltes d’aquestes persones van salvar la vida gràcies a l’ajut i l’empara de ciutadans anònims de les comarques de l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya, i l’Aran.

La llarga migdiada de Déu portada
'La llarga migdiada de Déu' de Pep Coll / Edicions Proa 

Sinopsi de 'La llarga migdiada de Déu'

França, maig de 1940. Samuel Silverstein, un transportista d’origen jueu, es troba atrapat dins de l’èxode de fugitius que les tropes nazis empenyen cap al Midi. De resultes d’un bombardeig de la Luftwaffe, Silverstein ho perd tot i comença una nova vida com a agent d’una organització clandestina  que treballa per salvar infants jueus, amagant-los a les zones rurals. La feina de venedor ambulant li facilita els moviments pels pobles i masies de les valls de l’Arieja. Aviat hi descobrirà un monestir en ruïnes on sobreviuen desenes d’infants i d’adolescents, sota l’amenaça constant dels gendarmes a les ordres del govern de Vichy. Els Pirineus acaben presentant-se com l’única opció d’escapada. Mentre la barbàrie arrasa Europa, els jueus esperen que Jahvè es desperti d’una vegada. Pep Coll teixeix amb traça, vigor i emoció una novel·la que, malauradament, ens toca ben de prop.

Pep Coll
L'escriptor de Pessonada, Pep Coll / Marta Lluvich 

El perfil

Pep Coll (Pessonada, Pallars Jussà, 1949) és autor de l’excepcional recull de llegendes Muntanyes Maleïdes (1993), però ha excel·lit sobretot com a novel·lista, amb títols com La mula vella (1989),  L’abominable crim de l’Alsina Graells (1999), El salvatge dels Pirineus (2005), Les senyoretes de Lourdes (Premi Sant Jordi 2007), Dos taüts negres i dos de blancs (2013, premi de la Crítica, premi Crexells, premi El Setè Cel, premi Amat-Piniella i Prix Pyrénéen 2016 a la traducció francesa), Al mateix riu d’Heràclit (2018), L’any que va caure la roca (2020) i La llarga migdiada de Déu (2022).