LLIBRE DEL PIRINEU

Manel Figuera presenta al Museu Cerdà de Puigcerdà “Cerdanya i Capcir. 50 llocs llegendaris”

A part de les llegendes, el llibre, editat per Edicions Salòria, inclou 10 rutes excursionistes per visitar alguns d’aquests racons llegendaris de què disposa la Cerdanya.
Manel-Figuera
photo_camera Manel Figuera presenta a Puigcerdà “Cerdanya i Capcir. 50 llocs llegendaris” / GRC

Aquest dimarts, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, va tenir lloc la presentació del llibre: “Cerdanya i Capcir. 50 llocs llegendaris”, de Manel Figuera i Abadal i editat pel segell pirinenc Edicions Salòria.

El Manel Figuera, recentment jubilat, ha estat professor de primària, de català per a adults i corrector de textos i és membre de les juntes de l’Associació Llibre del Pirineu, del Grup de Recerca de Cerdanya i del Grup Excursionista de Cerdanya.

Molt més coneguda és la seva faceta com a muntanyista i escriptor de multitud de textos, que van des de la novel·la, passant per la poesia, les guies d’excursions o els reculls de llegendes.

En una època en què pràcticament no hi havia guies excursionistes de Cerdanya, el Manel Figuera va ser un dels principals responsables d’escriure’n, obrint tot un fenomen que actualment consta de multitud de títols.

Manel-Figuera (1)
Manel Figuera presenta a Puigcerdà “Cerdanya i Capcir. 50 llocs llegendaris” / GRC

Des de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Bellver va ser el responsable de posar de moda una cosa de la qual llavors ningú no parlava a la Baixa Cerdanya: el senderisme.

És remarcable la seva ingent tasca en recollir tota mena de vocables, expressions, girs i dites populars sobre Cerdanya, en diversos llibres sobre la parla cerdana.

També fa molts anys va ser el responsable d’un recull de llegendes de Cerdanya, que posteriorment ha ampliat amb una trilogia sobre les llegendes del Baridà, de la Batllia de Bellver i ara, amb aquest llibre, de la resta de la Cerdanya i del Capcir.

Part d’aquestes llegendes s’inspiren en un treball del Jean Abélanet, titulat “Històries de pedres”, però el cert és que el Manel Figuera ha fet un gran treball d’investigació in situ, tot localitzant els llocs llegendaris en què es desenvolupen les històries que explica a la guia.

A part de les llegendes, el llibre inclou 10 rutes excursionistes per visitar alguns d’aquests racons llegendaris de què disposa la Cerdanya.

La Cerdanya i el Capcir són indrets pirinencs molt rics en històries de tota classe: des de pedres que branden o sagnen, passant per històries de bruixes, de llops o de monstres més o menys imaginaris, de petjades misterioses, de bàlecs que floreixen a l’hivern, d’encantades i de dones d’aigua i, naturalment, de diables i altres éssers malèfics.

L'acte va estar organitzat pel Grup de Recerca de Cerdanya i va ser seguit per un nombrós públic assistent.

comentaris