CINEMA

La pel·lícula ‘Canigó 1883’ continua la travessia de Verdaguer pels Pirineus iniciada a ‘Maleïda 1882’

Lluís Soler, Sílvia Bel i Xavier Boada protagonitzen el film, dirigit per Albert Naudín, que s’estrenarà l’estiu de 2023
Canigó 1883
photo_camera Foto de família de 'Canigó 1883', dirigida per Albert Naudín / Pere Francesch

La pel·lícula documental ‘Canigó 1883’ continua la travessia del poeta Jacint Verdaguer pels Pirineus iniciada al film ‘Maleïda 1882’. Albert Naudín dirigeix la segona part del film protagonitzat per Lluís Soler, Sílvia Bel i Xavier Boada. Soler es posa de nou en la pell de Verdaguer que torna a mostrar la seva afició a l’excursionisme, però també la seva cara més revolucionària. La pel·lícula també analitza el context en el qual es va escriure el poema ‘Canigó’. La pel·lícula està en ple rodatge, s’estrenarà l’estiu de 2023 i ha iniciat aquest dilluns una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami.

La pel·lícula documental ‘Canigó 1883’ indaga de nou en la vessant excursionista de Verdaguer. El guionista Bernat Gassull ha destacat que va ser “una travessa emblemàtica”: l’any 1883, Verdaguer va estar 70 dies al Pirineu i al 1882, 15. Naudín destaca que no és una pel·lícula de ficció al 100% ja que té una part documental. “La part dels paisatges que és de figuració s’ha d’explicar i fer-ho des de la veu en off tot és empobrir-ho”.

Tot i això, la cinta anirà més enllà i incorpora nous elements de la biografia del poeta i analitza el context en què es va crear el poema ‘Canigó’. L’equip ho fa a través de tres elements: la representació d’un Verdaguer jove que explica la seva travessa per la muntanya; el món de les fades representat pel contingut del poema ‘Canigó’ i el contrapunt del Verdaguer interessat en estar al costat de la gent del poble, dels obrers i camperols.

c2dda2ff-e8f8-4cd4-a674-8032c68bbebd
Albert Naudín, director de ‘Canigó 1883’ / Pere Francesch

Un Verdaguer, ha afegit el director, que “es revoluciona contra el poder i l’església i es representa amb Jaume Collell, l’amic de Verdaguer que s’enfronta a ell”, i que al film està interpretat per Xavier Boada.

Sinopsi

La història comença l’any 1883, al massís del Canigó. Verdaguer té 38 anys i, acompanyat d’un pastor, s’enfila per la xemeneia del puig de Balaig, el cim més alt del Canigó. Ho narra el mateix Verdaguer amb 56 anys uns anys després, el 1901. Els dos homes assoleixen el cim i des d’allí, Verdaguer contempla el paisatge i se li revela la idea del protagonista del poema que està escrivint, ‘Canigó’, un cavaller de l’època medieval, de nom Gentil, que és corprès per una fada del Canigó amb poders d’encanteri. La fada el sedueix i se l’endú en una carrossa voladora estirada per un estol de daines pel Pirineu. Aquesta història provoca la travessa de Verdaguer del 1883, i per descriure aquest passatge ell també vol realitzar la travessa en un recorregut circular, l’anada pel vessant sud, fins als peus de la Maleïda, i la tornada pel vessant nord fins altre cop el Canigó.

Naudín ha reconegut que és una pel·lícula més ambiciosa que ‘Maleïda’, “més complexa a nivell de guió i el repte era encabir tots els conceptes de muntanya, les escenes de revolució social i la dualitat entre el poeta i el mossèn”.

04515fbb-40ab-4531-a18f-a6a07d847499
Els actors de ‘Canigó 1883’ / Pere Francesch

Actors

Lluís Soler ha explicat que un dels objectius era apropar-se tan com sigui possible a uns personatges molt polièdrics. L’actor ha reconegut que un dels grans objectius era que la ficció que hi representen sigui com més veritat millor.

Sílvia Bel ha apuntat que li feia il·lusió treballar en aquest projecte. “És una pel·lícula on el paisatge és molt important”, ha remarcat. L’actriu ha admès que li apassiona la figura de Verdaguer. “Sempre que tinc oportunitat de fer la meva en el meu ofici, trio espectacles relacionats amb la poesia i la música i això em lliga amb la figura de Verdaguer i la seva vida”. Bel ha manifestat que en aquest projecte la poesia és un dels protagonistes.

A més de Soler i Bel, participen al film Xavier Boada i Santi Pocino, que es posa en la pell del Verdaguer aventurer.

Rodatge

La pel·lícula empren ara el tram final de rodatge en indrets com Vallespir, el Conflent, la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Pallars, l’Alta Ribagorça –fins a Benasc–, la Vall d’Aran i Arieja. Una volta magistral entre els Pirineus del Sud i del Nord, del Canigó a la Maleïda –l’Aneto–.

El film compta amb una banda sonora original composta per David Gómez Comino i Albert Naudín, director del film, a partir de la recuperació de melodies i sonoritats de músiques tradicionals catalanes. 

Maleïda 1882
Imatge del fotograma 'Maleïda 1882', l'inici del dìptic Verdaguer Pirineus / FILMEXPLORA

Verkami

Canigó 1993, FilmExplora i la Fundació Jacint Verdaguer engeguen aquest dilluns una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami que culminarà el 23 de juny. L’objectiu és recollir 20.000 euros per cobrir les despeses de producció del documental i la difusió. L'editorial de la Fundació Jacint Verdaguer treballa per garantir la lectura de l’obra de Jacint Verdaguer, sobre el text establert i anotat per acreditats estudiosos i posar l’obra del poeta, amb la seva significació nacional i universal, a l’abast de tots els lectors d’avui.

Projecte ‘Verdaguer Pirineus’

‘Verdaguer Pirineus’ és un projecte de cinema català de la productora FilmExplora en col·laboració amb la Fundació Jacint Verdaguer que vol donar a conèixer les excursions i ascensions que va realitzar el poeta Jacint Verdaguer pel Pirineu durant els estius del 1882 i 1883, i que són la gènesi del gran poema èpic Canigó. El projecte, que va començar l’any 2016, ja ha fet part del camí tot explicant la seva primera gran travessa del 1882, amb la pel·lícula ‘Maleïda 1882’.

'Maleïda 1882’

La pel·lícula documental 'Maleïda 1882’, l’aventura de Jacint Verdaguer a l’Aneto' dirigida per Albert Naudín i protagonitzada per l'actor Lluís Soler es va estrenar al juliol del 2019. La cinta recreava la gran travessa i aventura pirinenca de Verdaguer i el seu ascens a la Maleïda (Aneto), amb una part ficcionada i una altra amb Bernat Gasull, autor del llibre 'Maleïda' (Verdaguer Edicions, 2015) com a narrador.

comentaris